Ciolacu: E clar că nu mai putem continua cu actuala organizare a administraţiei; statul se sufocă sub propria sa greutate

0
819

Premierul PSD Marcel Ciolacu afirmă că România nu mai poate continua cu actuala organizare a administraţiei publice, care datează din regimul comunist, deoarece cu o asemenea structură statul „se sufocă sub propria sa greutate”. Marcel Ciolacu a transmis un mesaj pe această temă, joi, la o conferinţă pe tema reorganizării administrativ-teritoriale a României, organizată de Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale şi Camera de Comerţ şi Industrie. Mesajul a fost citit de Adeline Dan, secretar de stat la Cancelaria prim-ministrului. „A devenit clar ca lumina zilei că nu mai putem continua cu actuala organizare a administraţiei, care datează din 1968, din plin regim comunist. Este evident că statul se sufocă sub propria sa greutate cu o asemenea structură, cu inspectorate, agenţii, direcţii şi autorităţi în fiecare din cele 41 de judeţe, plus sectoarele Capitalei. Această situaţie generează birocraţie şi ineficienţă, ba mai şi plătim costuri uriaşe într-un mod absolut nejustificat. România este singura ţară din Uniunea Europeană care are o lege bazată pe principiul centralismului tipic unui stat comunist. Ne situăm astfel într-o contradicţie flagrantă cu principiul subsidiarităţii care stă la baza construcţiei şi funcţionării UE. De asemenea, această lege constituie un obstacol major în calea modernizării României, a debirocratizării şi a absorbţiei mai eficiente a fondurilor europene”, a transmis Ciolacu.

Acesta a menţionat că a vorbit în ultimele luni cu primari de municipii, de oraşe şi de comune, cu oameni de afaceri şi cu oameni simpli şi şi-a dat seama că la toate nivelurile societăţii există „un larg consens social” cu privire la necesitatea unei reforme a administraţiei publice. „Este adevărat, o asemenea reformă nu se va putea pune în aplicare într-un an cu patru scrutine, ci trebuie gândită pentru următorul ciclu electoral. De asemenea, este adevărat că noi, politicienii, suntem cei care trebuie să aibă decizia finală în Parlament, dar cred sincer că iniţiativa trebuie să pornească de la elitele sociale, culturale şi economice ale României. Cel mai uşor pentru noi, politicienii, este să venim cu o lege, să spunem că sub 2.000 de locuitori nu mai există nicio comună, dar cred că o asemenea abordare pauşală ar fi total greşită. Pentru o reformă administrativă ne trebuie o viziune, un plan, pe care să îl construim cu întreaga societate, cu studii de impact şi consultanţă de la specialişti, cu expertiză majoră, cu dezbateri serioase. Trebuie să ascultăm toate vocile relevante din administraţia locală, mediul de afaceri şi cel academic şi mai trebuie ceva – ca noi, polticienii, să renunţăm la a mai inventa roata. Există un pilon strategic pe care trebuie să ne fundamentăm în mod natural şi obligatoriu acest demers – digitalizarea”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul a subliniat că digitalizarea este una dintre „cheile” acestui proces, care poate ajuta la modernizarea administraţiei şi la construirea un stat mai suplu, în care decizia să fie dusă cât mai aproape de cetăţean.

Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că ANAF a început „să-şi facă treaba” şi să colecteze aproape de ţinta asumată, astfel că, în luna octombrie, s-a ajuns la un nivel record de 40 de miliarde de lei. El a adăugat că, în sfârşit, instituţiile statului încep să arate determinare împotriva celor care fraudează banii românilor.

„Începem cu o veste bună astăzi. ANAF-ul a început să-şi facă treaba, să colecteze aproape de ţinta asumată. În octombrie colectarea veniturilor a ajuns la nivelul record de 40 de miliarde lei şi sunt convins că, păstrând acelaşi ritm până la firmele anului şi ţinând sub control cheltuielile neesenţiale, vom respecta ţinta de deficit agreată cu Comisia Europeană”, a precizat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

Prim-ministrul a remarcat acţiunile „mult mai susţinute” contra evaziunii fiscale din ultimele zile. „Un argument în plus sunt acţiunile mult mai susţinute contra evaziunii fiscale pe care le-am văzut cu toţii în ultimele zile. Din punctul meu de vedere, în sfârşit, instituţiile statului încep să arate determinare împotriva celor care fraudează banii românilor. Iar a elimina evazioniştii care fură zeci de miliarde de lei anual este cheia pentru a obţine fondurile necesare şi pentru creşterile de pensii şi pentru educaţie şi pentru sănătate”, a transmis Marcel Ciolacu.

Potrivit premierului, anul viitor nu vor fi taxe noi, dar cei care nu le plăteau până acum, trebuie să o facă. „Am spus foarte clar că anul viitor nu vor fi taxe noi. Şi vreau un singur lucru, în schimb, vreau să-şi plătească taxele şi cei care nu plăteau până acum, cei care fraudau statul român şi care efectiv fură din sănătatea, educaţia şi pensiile românilor”, a completat Ciolacu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here