Focșani. Cum vor putea fi închiriate bicicletele din sistemul bike-sharing

1
2752

Focșănenii pot utiliza bicicletele achiziționate de Primăria Focșani pentru sistemul de bike-sharing prin aplicația GloBikes sau printr-un card emis de administrația locală. Condițiile de închiriere, utilizare dar și penalitățile aplicate celor care distrug bicicletele publice sunt prezentate în proiectul Regulamentului publicat pentru dezbatere publică. Regulementul va putea fi aplicat după aprobarea acestuia în cadrul Consiliului Local Focșani.

În cadrul proiectului „Dezvoltarea reţelei de piste dedicate circulaţiei bicicletelor, implementarea unui sistem de bike-sharing” sunt realizate 30 de stații pentru închirierea bicicletelor și vor putea fi utilizate 285 de biciclete inteligente mecanice și 16 triciclete pentru seniori și persoane cu dizabilități. Bicicletele vor fi monitorizate permanent prin GPS, sunt dotate cu modul de comunicații mobile GPRS și Wi-Fi precum și modul de comunicații cu terminalele și stațiile de preluare și predare, sistem integrat în cadrul bicicletei de facilitare a închirierii directe cu ajutorul telefonului mobil (NFC – Near Field Communication).

Proiectul de Regulament stabilește că bicicletele pot fi utilizate/închiriate doar de către persoane care au împlinit vârsta de 14 ani, în intervalul orar 7.00-24.00, de luni până duminică. Bicicletele pot fi închiriate fie folosind aplicația GloBikes, fie în baza unui card Bike Sharing emis de Primărie. Cardul se poate obţine de la sediul Primăriei, după semnarea unui contract pentru care este nevoie de un act de identitate. Pentru persoanele cu vârsta sub 18 ani este nevoie de acordul unui părinte/tutore. Persoanele care nu au împlinit vârsta de 14 ani nu vor putea obţine un card de acces şi nici nu se vor putea înregistra ca şi Utilizator în aplicaţia Globikes.

Bicicletele pot fi utilizate gratuit pentru o perioadă de 30 minute, indiferent de numărul de închirieri. De exemplu, puteți închiria o bicicletă de la o stație din Cartierul Sud, mergeți 25 minute până la altă stație, unde așteptați 10 minute și preluați altă bicicletă și puteți repeta această operațiune până la ora 24 fără să achitați niciun leu. În schimb, dacă durata de utilizare a unei biciclete depășește 30 minute, trebuie achitate penalități. „Bicicleta poate fi utilizată în mod gratuit timp de 30 minute, indiferent de numărul de închirieri zilnice. Pentru depăşirea acestei durate, utilizatorul va trebui să plătească o penalizare, începând cu data şi ora la care s-a înregistrat depăşirea”, se arată în Regulament. Penalizările sunt cuprinse între 2 lei pentru primele 15 minute și ulterior 5 lei pentru fiecare 30 minute. De exemplu, dacă o bicicletă a fost folosită două ore se plătește suma de 15 lei iar dacă a fost utilizată 7 ore trebuie plătită suma de 70 lei. Mai mult, pentru returnarea bicicletei după 12 ore de la preluare (dar nu mai mult de ora 24 din ziua utilizării), se aplică o penalizare suplimentară în valoare de 150 lei.

Pentru nereturnarea bicicletei în cel mult 12 ore de la expirarea duratei maxime (ora 24 din ziua utilizării), se aplică o penalizare în valoare de 200 lei şi vor putea fi sesizate organele de cercetare penală, considerându-se furt.

Persoana care pierde bicicleta trebuie să anunțe telefonic sistemul Call Center. Dacă sistemul nu identifică locaţia echipamentului iar bicicleta nu poate fi recuperată în stare de funcționare în termen de cel mult 12 ore, persoana trebuie să achite atât penalitățile dar și o despăgubire de 4200 lei, reprezentând valoarea de piaţă a bicicletei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here