FOTO: Primarul Misăilă a participat la Summitul Autorităților Publice Municipale din România

0
1213

Cristi Valentin Misăilă, primarul municipiului Focșani, a fost prezent ieri la o întâlnire organizată de Asociația Municipiilor din România (AMR), din care face parte. Este vorba despre Summitul Autorităților Publice Municipale din România, eveniment la care au participat inclusiv reprezentanți ai autorităților centrale, printre care și șeful Guvernului. „Sunt la „Summitul Autorităților Publice Municipale din România”, un eveniment organizat de către Asociația Municipiilor din România. Discuțiile, la care participă Premierul Marcel Ciolacu și Președintele Senatului, Nicolae Ciucă sunt axate pe reforma administrativă, descentralizare, politici verzi și surse de finanțare pentru proiectele noastre de dezvoltare locale viitoare”, se arăta pe pagina de Facebook a edilului municipiului Focșani.

Pe de altă parte, conform celor consemnate pe pagina Guvernului României, în cadrul evenimentului, premierul Ciolacu și-a exprimat susținerea și recunoștința față de primari, punctând că „adevărata stabilitate a venit de la administrațiile locale, pentru că dumneavoastră aveți un mandat de patru ani de zile. Asta face diferența între administrația locală și administrația centrală, asta face diferența de coerență”. Totodată, acesta a punctat că „trebuie să găsim sustenabilitate! Trebuie să venim cu o reformă fiscală în anii viitori, predictibilă, în 2025 – 2026, echitabilă, trebuie să venim cu reforme atât la nivel central, cât și la nivel local. Și vorbea președintele dumneavoastră de reforma administrativă… Da, domnule primar, trebuie făcută! Cu adevărat, nu se va pune în aplicare în 2024, dar ea trebuie să pornească de la dumneavoastră.

Cel mai ușor pentru noi, politicienii, este să venim cu o lege și să spunem: domnule, sub 2.000 de locuitori nu mai există nicio comună. E foarte greșit să avem această abordare. Abordarea, cum spuneați, nu trebuie să fie matematică. Abordarea pentru o reformă administrativă… ne trebuie un plan. Un plan pe care să-l construim, cu consultanță, cu discuții și nemaicăutând întotdeauna să reinventăm apa caldă. Trebuie ritmul”. În același timp, premierul Marcel Ciolacu a asigurat că „Nu va confisca nimeni niciun ban din conturile administrației locale”.

Provocarea mea, în primul și în primul rând, este de a veni cu un buget în acest an, astfel încât dumneavoastră, fiindcă suntem deja în exercițiul financiar viitor, prezent, dumneavoastră să vă puteți construi din februarie noile proiecte. Nu va confisca nimeni niciun ban din conturile administrației locale. (…) Trebuie să avem niște priorități. Prioritățile nu pot să vină numai de la politic, prioritățile trebuie să vină de la o realitate. (…)

Cred că sunt foarte multe de spus. Există și primari care se plâng în continuu pe Facebook și spun „ce nenorocire a creat Guvernul, această coaliție, ce dezastru este că nu avem bani”, dar au excedente în cont de sute de milioane de euro. Trebuie să vedem toate aceste realități! Nu poți să ai excedent – cu adevărat, știu și eu, că am lucrat în administrație și știți bine că vin din administrație – nu poți să ai excedent pe care l-ai calculat, să ai cofinanțarea pentru fonduri europene, plățile urgente pe care le ai, nu poți să ai excedent de zeci de milioane de euro și să înjuri Guvernul și să ceri bani de la Guvern.

Nu funcționează așa. Deciziile trebuie luate de către ministrul de Finanțe, de către coaliție. Nu mai trebuie să avem decizii la paușal. Cei harnici trebuie încurajați. Este cred că ultimul tren de dezvoltare – și regională, și locală, și cu PNRR, și cu exercițiu financiar, ambele suprapuse. E cea mai mare provocare administrativă în acest moment să vedem dacă avem capacitatea administrativă de a funcționa cu aceste două provocări suprapuse în acest moment. Trebuie să ne schimbăm, nu trebuie să ne fie frică”, a mai spus premierul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here