GALERIE FOTO: Ziua Artileriei Române, aniversată la sediul Brigăzii 8 ROT din Focșani

0
1131

Ziua Artileriei Române a fost aniversată vineri la sediul Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice (ROT) „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani. Conform unei postări pe pagina de facebook a brigăzii, „în fiecare an, la 10 noiembrie, sărbătorim Ziua Artileriei, marcând astfel constituirea, în anul 1843, a primei baterii de artilerie din Armata României. Cu această ocazie, militarii Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” au organizat şi desfăşurat o ceremonie militară şi religioasă, în cadrul căreia a fost prezentată semnificaţia Zilei Artileriei Române, s-a dat citire mesajului şefului Statului Major al Forţelor Terestre şi s-a oficiat serviciul religios. De asemenea, comandantul brigăzii, colonel Daniel Condruz, a decorat militarii care s-au evidențiat în procesul de instruire şi a acordat diplome şi cupe câştigătorilor concursurilor sportive şi aplicativ-militare. Totodată, platoul central al marii unități a fost gazda „Zilei Porților Deschise”, unde un număr mare de vizitatori au putut admira o expoziție de armament și tehnică militară din dotarea structurilor brigăzii. La activitățile prilejuite de aniversarea Zilei Artileriei au participat reprezentanți ai administrației publice locale, ai sistemului național de apărare ordine publică și securitate națională, cadre militare active, în rezervă şi retragere. Artileriștii Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” urează tuturor camarazilor, care au slujit sau slujesc Patria sub însemnul tunurilor înfrățite, un sincer ”La mulți ani!”, sănătate și succes în îndeplinirea misiunilor încredințate!”.

Prefectul Nicușor Halici a fost prezent la eveniment, iar Instituția Prefectului a transmis următoarele: „Cinstim eroii de ieri, de azi și de mâine!

Cu adâncă prețuire și deosebit respect, aniversăm astăzi 180 de ani de la înființarea Artileriei Române, o armă care a jucat un rol crucial în apărarea și în istoria țării noastre. Să privim înapoi în timp și să reflectăm asupra realizărilor și sacrificiilor făcute de bravii artileriști români. La 10 noiembrie 1843, prin Porunca Domnească nr.198, s-a legiferat înființarea primei baterii de artilerie a Țării Românești. A fost momentul care a marcat începutul unei tradiții de excelență în serviciul militar. De atunci, artileria noastră a fost mereu la datorie, contribuind la apărarea țării și la menținerea păcii. Artileria Română a luptat în numeroase conflicte, inclusiv în Războiul de Independență împotriva Imperiului Otoman, în cel de-al Doilea Război Balcanic împotriva Bulgariei și în Primul Război Mondial împotriva Puterilor Centrale. Bătăliile decisive de la Mărăști și Mărășești au demonstrat curajul și abilitățile artileriștilor români, alături de ceilalți camarazi de arme care au reușit să oprească ofensiva germană. În cel de-al Doilea Război Mondial, forțele române au sprijinit Puterile Axei, luptând împotriva Uniunii Sovietice pe Frontul de Est. Ulterior, sub controlul Uniunii Sovietice, am continuat să ne angajăm în luptă împotriva Germaniei. Astăzi, Artileria Română este o forță modernă, echipată cu tehnologie avansată și pregătită să facă față provocărilor secolului XXI. Suntem mândri de această moștenire și ducem tradiția mai departe cu cinste și cu speranța că nu va mai fi nevoie ca România să fie angrenată vreodată în vreun conflict real. “În această zi aniversară, să ne amintim de cei care au servit cu onoare și să ne angajăm să continuăm să susținem și să dezvoltăm Artileria Română. Să fim recunoscători pentru contribuția lor la siguranța și suveranitatea țării noastre. La mulți ani, Artilerie Română! ”, a declarat Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea”.

La evenimentul organizat la sediul comandamentului Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza”a participat și vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel-Mare, acesta „transmițând mesajul administrației județene pentru militarii români. La mulți ani!”, după cum se arată într-o postare pe pagina de facebook a administrației județene.

Și pe pagina primarului municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, a fost postat un mesaj referitor la faptul că vineri, 10 noiembrie, Armata Română a sărbătorit Ziua Artileriei Române: „La 10 noiembrie 1843 a luat fiinţă artileria modernă română prin Porunca Domnească nr. 198, semnată de domnitorul Ţării Româneşti, Gheorghe Bibescu. Artileria de astăzi reprezintă expresia acumulării a 180 de ani de experienţă, prin eforturile generoase ale tuturor generaţiilor de artilerişti. Suntem mândri că în Focșani se află Brigada 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” , una dintre cele mai mari unități de artilerie terestră, aflată în subordinea Statului Major al Forţelor Terestre. Brigada 8 ROT “Alexandru Ioan Cuza” este purtătoarea tradițiilor de luptă ale Brigăzii 2 Artilerie Grea, Regimentului 1 Artilerie Asediu (Grea) şi Regimentului 4 (5) Artilerie Grea. La mulți ani, Artileriei Române! La mulți ani, tuturor artileriștilor!”

Sursa foto: Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Brigada 8 ROT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here