Burse de merit pentru deținuții unui penitenciar; care este situația în Vrancea

0
393

Câțiva deținuți ai Penitenciarului de Maximă Siguranță Aiud, care-și continuă studiile pe perioada detenției, vor primi bursă de merit, conform site-ului stiripesurse.ro. Potrivit sursei citate, „aproape 20 de deținuți vor primi burse de merit, datorită noii formule de calcul de acordare a burselor. Este vorba despre suma de 450 de lei pe lună‟. Potrivit Ministerului Educației, „bursele de merit: se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale; acolo unde situația o impune, potrivit metodologiei, lista de beneficiari va fi extinsă pentru a cuprinde toți elevii cu media mai mare sau egală cu 9,50‟.

Am luat legătura cu reprezentanții Penitenciarului Focșani pentru a afla dacă și la noi în județ este o situație similară cu cea din Aiud. Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Focșani, subcomisar de poliție penitenciară Ovidiu Popescu, a spus că situația de la Aiud este una „singulară‟, și că la nivelul Penitenciarului Focșani nu au existat discuții cu unitățile de învățământ partenere în vederea acordării burselor de merit pentru deținuții care-și continuă cursurile în regim de detenție.

De mai bine de 13 ani, deținuții Penitenciarului Focșani au posibilitatea să-și continue cursurile pe perioada detenției. În acest an școlar, 50 de persoane private de libertate sunt înscrise la activitățile de instruire școlară – forma de învățământ „A doua șansă‟, pe care Penitenciarul Focșani le organizează în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Vrancea, Școala Gimnazială „Adrian Păunescu‟ Focșani și Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea‟ Focșani.

Concret, profesori de la cele două unități de învățământ partenere, merg de luni până vineri la Penitenciarul Focșani și susțin cursurile teoretice și practice cu cei 50 de deținuți înscriși în programul „A doua șansă‟. La finalul cursurilor, deținuții primesc o diplomă care atestă finalizarea studiilor – în funcție de ciclul de învățământ parcurs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here