Ediția: Miercuri 19 iunie 2024. Nr. 6652
Ediția: Miercuri 19 iunie 2024. Nr. 6652

Stare de război în Israel; atacuri masive dinspre Fâșia Gaza palestiniană

Armata israeliană a declarat stare de război în urma atacurilor masive de sâmbătă asupra Israelului din Fâşia Gaza palestiniană.

„Forţele de apărare israeliene declară starea de pregătire pentru război”, a precizat armata (Israel Defense Forces, IDF) într-un comunicat citat de agenţia israeliană de presă TPS.

„Au avut loc tiruri de rachete pe scară largă spre teritoriul israelian din Gaza, iar teroriştii s-au infiltrat pe teritoriul israelian prin diverse puncte de intrare. Locuitorii din sudul şi centrul ţării trebuie să se afle în imediata apropiere a zonelor protejate, iar cei de la periferia Gaza trebuie să rămână într-un spaţiu securizat”, recomandă ministerul.

Cabinetul de securitate se va reuni la ora 13.00, după ce sâmbătă dimineaţă, la ora 9.30, a avut loc o evaluare a situaţiei.

„Hamas este entitatea conducătoare în Fâşia Gaza, responsabilă pentru acest atac şi va suporta consecinţele şi responsabilitatea pentru aceste evenimente”, a comunicat IDF.

Rafalele de rachete au lovit sudul şi centrul Israelului, ucigând un locuitor, în timp ce cel puţin alţi 16 au primit îngrijiri medicale. Conform relatărilor iniţiale, rachetele arabe au lovit oraşe şi comunităţi, inclusiv Tel Aviv, provocând şi pagube materiale.

Sirenele de raid aerian au fost activate în Ierusalim la ora 8:15 şi din nou la ora 8:55, în timp ce rezidenţii căutau adăpost împotriva rachetelor care se apropiau.

Explozii ale sistemului israelian de apărare antirachetă Iron Dome au fost auzite în zona Ierusalimului, în timp ce rachetele Hamas erau interceptate.

 

Smoke rises after rockets were launched from the Gaza Strip, as seen from the city of Ashkelon, Israel October 7, 2023. REUTERS/Amir Cohen

Un „număr nedeterminat de terorişti” s-a infiltrat pe teritoriul israelian dinspre Fâşia Gaza, a anunţat sâmbătă dimineaţa armata israeliană, informează AFP.

„Locuitorilor din zonele ce se învecinează cu Fâşia Gaza li s-a cerut să rămână în locuinţele lor”, a adăugat armata.

Zeci de rachete au fost trase dinspre Fâşia Gaza spre Israel sâmbătă dimineaţa, punând capăt unui armistiţiu în linii mari respectat, după sfârşitul războiului de cinci zile din luna mai.

Tirurile, trase din mai multe zone din Fâşia Gaza, au început înainte de orele 06:30 (03:30 GMT) şi continuau aproape 45 de minute mai târziu.

În Israel, sirenele au răsunat în mai multe oraşe din jurul teritoriului palestinian, dar şi mai în adâncul teritoriului, în nord şi est, potrivit armatei israeliene.

Sirenele au răsunat şi la Ierusalim, unde un jurnalist al AFP a observat două explozii pe cer, caracteristice unei interceptări de rachete de către apărarea antiaeriană israeliană.

Potrivit unor jurnalişti ai AFP din Fâşia Gaza, mai multe sute de rachete au fost trase la primele ore ale dimineţii de sâmbătă din Gaza spre Israel.

O femeie a fost ucisă sâmbătă dimineaţa în Israel, de o rachetă trasă dinspre Fâşia Gaza, a anunţat Magen David Adom, echivalentul Crucii Roşii.

 

Foto: (c) AMIR COHEN / REUTERS

O femeie de circa 60 de ani a fost ucisă „de o lovitură directă” şi alte 15 persoane au fost rănite în sudul Israelului, a precizat Magen David Adom.

O rachetă a căzut peste oraşul Yavne, la sud de Tel-Aviv, unde un bărbat a fost rănit uşor de schije, potrivit Magen David Adom.

În mai, Israelul lansase o ofensivă împotriva Jihadului Islamic palestinian din Fâşia Gaza, declanşând un război de cinci zile între armata israeliană, Jihadul Islamic şi alte grupări armate din acest teritoriu, război ce s-a soldat cu moartea a 34 de palestinieni şi a unei israeliene.

Peste o mie de rachete au fost de atunci trase dinspre Fâşia Gaza asupra Israelului, majoritatea interceptate de sistemul de apărare antiaerian israelian. La rândul său, Israelul şi-a înmulţit loviturile aeriene asupra micului teritoriu. Hamas, care preluase puterea în Gaza în 2007, se ţinuse la distanţă de conflict.

 

Liderul braţului armat al mişcării Hamas a anunţat sâmbătă declanşarea unei operaţiuni – „Potopul Al-Aqsa” – împotriva Israelului, în timp ce rachete sunt lansate cu sutele dinspre Fâşia Gaza asupra teritoriului israelian, informează agenţiile de presă internaţionale.

„Am decis să punem capăt tuturor crimelor de ocupaţie” (ale Israelului) şi „peste 5.000 de rachete” au fost trase în această dimineaţă, a declarat Mohammad Deif, comandantul Brigăzilor Ezzedin al-Qassam, într-o înregistrare audio difuzată de Al-Aqsa TV, postul de televiziune al Hamas, mişcare islamistă la putere în Gaza.

Înainte de aceasta, armata israeliană a anunţat că un „număr nedeterminat de terorişti” s-a infiltrat pe teritoriul israelian dinspre Fâşia Gaza şi a cerut locuitorilor din zonele ce se învecinează cu Gaza să rămână în locuinţele lor.

Rachetele, trase din mai multe zone din Fâşia Gaza, au început înainte de orele 06:30 (03:30 GMT) şi continuau aproape 45 de minute mai târziu.

În Israel, sirenele au răsunat în mai multe oraşe din jurul teritoriului palestinian, dar şi mai în adâncul teritoriului, în nord şi est, potrivit armatei israeliene.

 

Sute de locuitori din nord-estul Fâşiei Gaza au fugit din casele lor sâmbătă dimineaţa, după declanşarea unei ofensive militare a braţului armat al Hamas împotriva Israelului, informează AFP.

Bărbaţi, femei şi copii transportând pături şi alimente de primă necesitate au fost văzuţi părăsindu-şi locuinţele pentru a se îndrepta spre interiorul Fâşiei Gaza.

Liderul braţului armat al mişcării Hamas a anunţat sâmbătă declanşarea unei operaţiuni – „Potopul Al-Aqsa” – împotriva Israelului, în timp ce rachete erau lansate cu sutele dinspre Fâşia Gaza asupra teritoriului israelian.

Foto: (c) Mohammed SABER / EPA

Înainte de aceasta, armata israeliană a anunţat că un „număr nedeterminat de terorişti” s-a infiltrat pe teritoriul israelian dinspre Fâşia Gaza şi a cerut locuitorilor din zonele ce se învecinează cu Gaza să rămână în locuinţele lor.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?