VIDEO: Profesoară din Vrancea, selectată în Top 50 profesori din lume la Global Teacher Prize 2023

0
6654

Ana-Maria Rusu, profesoară de Educaţie muzicală la Colegiul Naţional “Unirea” şi Şcoala Gimnazială nr. 5 “Anghel Saligny” din Focşani, a fost selectată în Top 50 Global Teacher Prize, printre cei mai buni profesori din lume, conform site-ului Fundației Varkey, care organizează prestigioasa competiție și care oferă anual 1 milion de dolari unui profesor excepțional. Topul reunește cei mai activi şi dedicaţi profesori din lume, iar nominalizarea Anei-Maria Rusu vine în urma eforturilor ei în răspândirea educaţiei muzicale şi a activităţilor şi metodelor ei creative, prin care a ajuns la mii de elevi şi profesori din România, Republica Moldova şi diaspora, conform organizatorilor.

Ana-Maria Rusu este a treia profesoară din România care apare în această galerie cu cei mai merituoși 50 de profesori din lume, conform selecției făcute de juriul Fundației Varkey, după Mirela Tanc în 2021 și Manuela Prajea în 2016.

Ana-Maria Rusu este profesoară de 18 ani, imediat după ce a absolvit Conservatorul la Iaşi, iar în tot acest timp nu a încetat să inoveze şi găsească noi metode pentru a insufla copiilor de la clase o cultură muzicală generală, pe care altfel o pot deprinde mult mai greu mai târziu în viaţă. În plus, a co-fondat platformele Mai multă Educaţie Muzicală în Şcoli şi Grădiniţe (MEMIS) şi www.edumuzicala.ro, cu sute de resurse şi idei de a adapta metode de educaţie muzicală la alte materii, ce sunt accesate de mii de profesori de toate disciplinele şi nivelurile, lunar.

Recent, a creat un ghid de activităţi pentru integrarea elevilor refugiaţi din Ucraina la orele din şcolile din România şi a publicat “Aritmetica sunetelor”, o carte-enciclopedie ce accesibilizează educaţia muzicală pe înţelesul tuturor. De mai mulţi ani, facilitează ateliere de metode de educaţie muzicală pentru sute de profesori de toate specialităţile, din toată ţara, colaborează cu Cantus Mundi şi dirijează coruri de elevi amatori şi a avut inclusiv olimpici şi foşti elevi de-ai ei, de la licee teoretice, care au devenit muzicieni sau profesori.

În profilul de pe site-ul competiției caracterizarea profesoarei este următoarea: „Ana-Maria Rusu vede conexiuni și ecosisteme conexe pretutindeni, mai ales când vine vorba de a face față provocărilor, de a descoperi punți de supraviețuire, de continuitate și de învățare, chiar și în contexte de criză permanentă – fie că sunt de clasă, geopolitice sau personale – și a venit cu soluții multiple pentru a se conecta cu ceilalți printr-o carte sau un ghid online; inventând jocuri; punând copiii săraci pe scenele naționale; fondând comunități. Diagnosticată târziu cu ADHD, ea empatizează cu copii din toate mediile, lucrând cu peste 16.000 de elevi. În prezent, se întâlnește săptămânal cu 1.000 de elevi de gimnaziu care sunt neurotipici, neurodivergenți, din familii divizate, sub pragul sărăciei, de etnie romă, cu probleme emoționale uriașe, toți combinați în clase generale. (…)“, scrie site-ul competiției.

Dintre criteriile de jurizare a competiţiei, Ana-Maria Rusu a fost selectată în Top 50 Global Teacher Prize pentru folosirea unor practici de instruire eficiente şi inovatoare, care sunt multiplicabile global, pentru rezultatele demonstrabile ale învăţării elevilor în clasă, pentru modul în care contribuie la formarea unor cetăţeni globali şi pentruimpactul activităţii ei, din afara fişei postului, în comunitate dincolo de sala de clasă, care contribuie la îmbunătăţirea profesiei şi creşterea prestigiului carierei didactice. De asemenea, recunoaşterea locală şi naţională a contribuit la această evaluare, profesoara fiind laureată MERITO în 2018 şi parte din reţele precum Cantus Mundi sau Aspire Teachers.

Articolul integral pe edupedu.ro – https://t.ly/trBvu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here