Aproape jumătate din populaţia din Nagorno-Karabah s-a refugiat în Armenia, iar exodul continuă

0
70

Aproape jumătate din populaţia din Nagorno-Karabah a fugit din această regiune din Caucaz după ofensiva fulgerătoare a Azerbaidjanului de săptămâna trecută, care a pus capăt în mod brutal viselor de independenţă ale separatiştilor armeni, potrivit France Presse. Conform unui nou bilanţ raportat miercuri de Erevan, 50.243 de etnici armeni s-au refugiat până acum în Armenia din Nagorno-Karabah în urma operaţiunii militare azere soldate cu peste 400 de morţi de ambele tabere. Dar acest bilanţ este provizoriu, întrucât fluxul de refugiaţi din Karabah practic nu încetează. În acelaşi timp, peste 100 de persoane sunt date în continuare dispărute după explozia produsă la un depozit de carburant luat cu asalt de localnici luni seara în plin exod. Tragedia s-a soldat cu 68 de morţi şi 290 de răniţi, dar nici aceste cifre nu sunt definitive.

Azerbaidjanul a deschis duminică – la patru zile după capitularea separatiştilor şi un acord de încetare a focului ce a plasat sub controlul Baku regiunea secesionistă cu 120.000 de locuitori, în majoritate etnici armeni – singurul drum care care leagă Nagorno-Karabah de Armenia. Autorităţile azere s-au angajat să le permită rebelilor care depun armele să plece. Cu toate acestea, miercuri, forţele azere l-au arestat pe omul de afaceri Ruben Vardanian, un personaj celebru în regiune, care a condus guvernul separatist al enclavei din noiembrie 2022 până în februarie 2023, în timp ce încerca să ajungă în Armenia.

De cealaltă parte a graniţei, domneşte haosul. Primul popas pentru cei mai mulţi este oraşul Goris, în acest momente de nerecunoscut. Sute de maşini au umplut străzile într-un haost total, sub privirile poliţiştilor neputincioşi în a le direcţiona. Elicoptere survolează zona. Mulţi refugiaţi înfometaţi şi-au petrecut noaptea în vehiculele lor, unii dintre ei – cu ochii roşii de oboseală – spunând că nu au unde să se adăpostească şi nici unde să meargă în Armenia. (…)

Premierul armean Nikol Paşinian se declarase pregătit să primească 40.000 de refugiaţi din Karabah în Armenia, ţară cu 2,9 milioane de locuitori. Dar guvernul de la Erevan nu a reuşit până acum să găzduiască decât 2.850 de persoane, ceea ce lasă să se înţeleagă că o criză umanitară este iminentă. (…) Capitala Erevan este de mai multe zile scena unei serii de manifestaţii împotriva premierului Paşinian, acuzat de pasivitate în faţa Azerbaidjanului. (…)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here