Înșelăciune „orchestrată” de un cetățean grec pe internet: a vândut utilaje inexistente, inclusiv unui vrâncean

0
901

Lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi, iar anunțurile la mica publicitate de pe internet nu sunt chiar toate de încredere. A aflat acest lucru pe „pielea” sa un vrâncean, care, din dorința de a avea un buldoexcavator, a dar curs unui anunț de vânzare de pe un site. Vrânceanul a sunat la numărul de telefon indicat în anunț, iar bărbatul de la celălalt capăt al „firului” i-a recomandat să continue discuţia prin intermediul unei adrese de email. Și, cum firma în numele căreia se prezentase interlocutorul său părea serioasă, vrânceanul a căzut de acord să îi expedieze suma de 24.000 – din cei 24.800 solicitați inițial pe buldoexcavator. Transferul a fost efectuat în ianuarie 2021, vrânceanul făcând plata către o altă societate decât cea indicată inițial, după ce interlocutorul său, care se dovedise a fi de origine greacă, îi spusese că este tot a sa.

După transferul bancar, vrânceanul l-a rugat pe cetățeanul grec tot prin intermediul adresei de email să pregătească utilajul, urmând ca în scurt timp să trimită o platformă pentru a-l ridica. Numai că, treptat, interlocutorul nu i-a mai răspuns la mesaje, ceea ce i-a dat de gândit. Însă vrânceanul a realizat clar că este victima unei înșelăciuni în momentul în care şoferul pe care îl trimisese să ridice utilajul nu a găsit pe nimeni la locaţia indicată. A urmat plângerea penală, păgubitul arătând că prejudiciul creat se ridică la 26.000 euro – prețul utilajului şi costurile aferente trimiterii platformei. Pe parcursul anchetei s-a stabilit că, prin postarea de aunţuri fictive, cetățeanul grec a reuşit să inducă în eroare mai multe persoane, fie cu privire la vânzarea de automobile, fie cu privire la aparatură electronică şi console Play Station 5.

De altfel, s-a stabilit și că respectivul cont bancar folosit de vrâncean când a trimis banii aparține cetățeanului grec, cont care fusese deschis online şi pentru a cărui verificare fusese necesară confirmarea adresei de email, a numărului de telefon şi transmiterea în timp real a unei fotografii tip selfie. Cum totul era în regulă, titularul contului a și scos banii obținuți prin înșelăciune, parte fiind transferaţi către diferiţi destinatari cu nume româneşti, italiene şi spaniole. Însă verificările efectuate cu privire la transferurile în conturile deschise pe nume româneşti au relevat faptul că acele persoane nu aveau cunoştinţă despre deschiderea conturilor şi nici despre cetăţeanul grec. Cetățean grec care s-a dovedit că își luase și măsuri de precauție pentru a înlătura eventualele suspiciuni și declarase, în septembrie 2021, că pierduse actul de identitate emis de autoritățile elene pe 26.07.2018.

Cetăţeanul grec (…) a deschis personal contul bancar online (…), aspect confirmat de faptul că fizionomia acestuia apare pe poza selfie cerută pentru verificare, dar şi din împrejurarea că prima logare s-a efectuat pe o adresă de IP alocată unei clădiri administrative din (…) str. Zoodochu Pigis intersecţie cu str. Akadimias. De asemenea, acesta a mai deschis un cont pe numele (…), unde şi-a transferat suma de (…) din contul folosit pentru a primi bani de la numitul (…). Toate aceste elemente confirmă faptul că cetăţeanul grec (…) are cunoştinţă de comiterea faptei comise în dauna persoanei vătămate (…)”, stabileau anchetatorii, însă cercetările pe teritoriul țării noastre, conform explicațiilor de pe rejust.ro, s-au oprit aici.

Deoarece (…) este cetăţean al statului grec, are domiciliul stabil în această ţară şi cel mai probabil din acestă locaţie a comis faptele, loc unde se află şi cele mai importante elemente de probă, se impune transferul de procedură penală pe teritoriul Republicii Elene. În aceste condiții Parchetul de pe lângă Judecătoria Adjud (…) a solicitat transferul de procedură penală pe teritoriul Republicii Elene a cauzei privind comiterea infracţiunii de înşelăciune, faptă cu privire la care există probe că a fost comisă de numitul (…), cetăţean grec, născut la (…), posesor al cărţii de identitate nr. (…), în prezent declarată pierdută. Instanța constată că în cauză sunt îndeplinite condițiile prevăzute (…), dispune transferul de procedură penală pe teritoriul Republicii Elene a cauzei privind comiterea infracţiunii de înşelăciune”, se arată în soluția instanței.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here