Expoziţia „Efectul Picasso”, cu 46 de lucrări ale artistului – de miercuri, la Muzeul de Artă Recentă

0
74

Expoziţia „Efectul Picasso”, care conţine 46 de lucrări – picturi, desene, gravuri – semnate de marele artist, va fi deschisă la Muzeul de Artă Recentă din Bucureşti (MARe) de miercuri până pe 8 ianuarie. Expoziţia, cu o valoare de asigurare de 135 milioane de euro, marchează jumătate de secol de la moartea lui Pablo Picasso. În cadrul expoziţiei sunt prezentate, de asemenea, 65 de lucrări – picturi, sculpturi, fotografie, ceramică, graffiti – semnate de 37 de artişti români contemporani, influenţaţi de opera celei mai importante figuri a artei moderne. Printre artiştii români expuşi se numără Ion Grigorescu, Mircea Cantor, Ştefan Bertalan, Alma Redlinger, Neculai Păduraru, Vasile Gorduz, Florin Mitroi, Victor Man, Silvia Radu, Dumitru Gorzo.

Când am ales Picasso pentru această expoziţie am vrut să alegem reperul major al artei moderne din întreaga lume şi să arătăm relaţia acestuia cu arta românească”, a declarat directorul muzeului, Erwin Kessler, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute marţi. (…) La rândul său, ministrul Culturii, Raluca Turcan, (…) a adăugat că un lucru bun prin organizarea acestei expoziţii şi aducerea împreună a efortului mai multor entităţi într-un spirit de solidaritate. „Solidaritatea este oricând posibilă dacă valorile sunt autentice”, a transmis ministrul. (…)

Ea şi-a manifestat convingerea că expoziţia va aduce la Bucureşti vizitatori nu doar din România, ci şi din străinătate, iar Capitala va deveni „un epicentru cultural care prelungeşte euforia culturală pe care am avut-o şi în urma Festivalului Enescu”. „Ministerul Culturii este partener, am sprijinit finanţarea acestui proiect cu aproximativ 51% din cheltuielile aferente organizării. Finanţarea a fost făcută prin subprogramul Prioritate/Finanţare în cadrul Programului prioritar „Ciprian Porumbescu” în domeniul artei vizuale”, a menţionat Turcan.

Directorul Institutului Francez din România, Julien Chiappone-Lucchesi, a mărturisit că a aşteptat foarte mult deschiderea expoziţiei „Efectul Picasso” la Bucureşti. „Sunt foarte bucuros pentru că directorul Erwin Kessler şi echipa sa lucrează de trei ani, iar Ambasada Franţei şi Institutul Francez din România l-au însoţit din toată inima în ultimii doi ani pentru acest eveniment. Expoziţia „Efectul Picasso” face parte din seria de evenimente de pe tot globul care marchează 50 de ani de la moartea lui Pablo Picasso, iniţiat de Muzeul Picasso din Paris şi aflat sub înaltul patronaj al preşedintelui Emmanuel Macron. Celebrarea lui Picasso conectează mari muzee din cele mai importante oraşe ale lumii”, a afirmat Julien Chiappone-Lucchesi. Expoziţia „Efectul Picasso” este o referinţă pentru ce trebuie să fie fenomenul cultural în Bucureşti, a evidenţiat şi primarul general Nicuşor Dan. (…)

Sunt foarte bucuros că reuşim prin acest eveniment şi prin alte evenimente culturale să poziţionăm Bucureştiul pe harta acelor evenimente culturale de înaltă ţinută şi, bineînţeles, că o expoziţie de anvergura asta este o referinţă pentru ce trebuie să fie fenomenul cultural în Bucureşti”, a spus Nicuşor Dan. Potrivit prezentării MARe, expoziţia va fi însoţită de un impresionant catalog bilingv, în care vor fi reproduse (full color) lucrările expuse (peste 100 de ilustraţii de mari dimensiuni), analizate în două texte introductive, semnate de istorici de artă români şi francezi.

Pe durata expoziţiei, Muzeul de Artă Recentă va susţine o serie de cursuri pentru copii, în cadrul programului său consacrat, MARe de Mic, calibrate la temele, subiectele, tehnicile, imaginile şi experienţele provocate de „Efectul Picasso”. De asemenea, în cursul lunii ianuarie, muzeul va organiza un simpozion internaţional de două zile dedicat lui Picasso şi influenţei sale asupra artei (est) europene după cel de-al Doilea Război Mondial. Vor participa istorici de artă din România, Franţa, Germania şi Cehia. Biletele pentru vizitarea expoziţiei pot fi achiziţionate de pe site-ul mare.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here