Medic stomatolog acuzat că a furat energie electrică

0
3280

Un medic stomatolog care profesează într-o comună din Vrancea a fost cercetat într-un dosar penal, după ce reprezentanții Electrica au descoperit că acesta consumase curent, fără a achita facturi. Ancheta împotriva medicului a demarat în primăvara anului 2019, reprezentanții Electrica sesizând că, în urma unui control, identificaseră la un imobil un aparat de măsură energie electrică care nu se afla în baza de date. La acel moment, cercetările au pornit pentru furt, distrugere, executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, precum și deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice.

Ulterior, la peste un an distanță, medicul a căpătat calitatea de suspect în dosar, fiind cercetat pentru furt şi executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare. Concret, procurorii arătau în ordonanță, conform rejust.ro, că, în perioada 11.02.2018 – 11.02.2019, medicul s-a branșat ilegal la rețeaua de energie electrică și a sustras energie electrică evaluată de societate la suma de 2.358,27 de lei. Prejudiciul reținut fusese produs într-un apartament închiriat de suspect de la primărie la începutul anului 2018, apartament pentru care acesta nu încheiase însă și un contract de furnizare a energiei electrice.

Aceasta de altfel a și fost singura problemă, dat fiind că, la momentul controlului, reprezentanții Electrica au conchis că energia electrică consumată era înregistrată de un contor sigilat metrologic, fără a prezenta deformări, deteriorări sau modificări. Doar instalaţia de utilizare era ilicită, deoarece medicul nu avea contract de furnizare.

La audieri, medicul a recunoscut că a consumat energie electrică din momentul închirierii apartamentului deşi nu încheiase și un contract de furnizare a energiei electrice şi nici nu a achitat nicio factură. Cu toate acestea, medicul a explicat că a presupus că există un contract de acest gen încheiat de către primăria de la care închiriase locuința, mai ales că apartamentul era branşat la reţeaua de energie electrică, iar consumul era înregistrat de contor.

De altfel, chiar după control, medicul a achitat suma de 2.358,27 de lei, prejudiciul calculat, astfel că societatea de distribuție nu s-a constituit parte civilă în procesul penal, însă a solicitat totuși tragerea la răspundere penală a acestuia pentru faptele săvârşite. Cu toate acestea, anchetatorii au concluzionat că infracțiunile de distrugere și deteriorare, modificare fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice nu există, deoarece medicul nu a efectuat vreo intervenție asupra instalației sau contorului anterior instalat, astfel că s-a dispus clasarea.

În ceea ce privește celelalte infracțiuni, procurorii au ajuns la concluzia că se poate dispune renunțarea la urmărirea penală, dat fiind că pedeapsă prevăzută este una mică, dar și pentru că nu există un interes public în urmărirea faptei. Iar instanța a achiesat la opinia procurorilor, definitiv: „(…) admite cererea de confirmare a soluţiei de renunţare la urmărirea penală față de intimatul (…), cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de furt (…) şi executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, (…) persoană vătămată Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord SA – Sucursala de Distribuție a Energiei Electrice Focșani (…)”.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: lekoh – https://pixabay.com/ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here