Circa 22.000 de pelerini hasidici s-au reunit la Uman, în Ucraina, pentru celebrarea Anului Nou evreiesc

0
58

Circa 22.000 de pelerini hasidici s-au reunit în oraşul ucrainean Uman pentru a celebra, în pofida războiului, Anul Nou evreiesc, Roş Haşana, de vineri până duminică, au anunţat joi autorităţile regionale, informează AFP. „Circa 22.000 de pelerini hasidici au sosit deja la Uman”, situat în centrul Ucrainei, a afirmat pe Telegram guvernatorul regional Igor Tabureţ. Ei vin majoritatea din Israel, din SUA şi „din alte ţări europene”, a precizat guvernatorul.

În fiecare an, pelerini hasidici vin din întreaga lume la Uman, pentru a celebra Anul Noul evreiesc la mormântul lui Rabbi Nahman din Braţlav (1772-1810), una dintre figurile marcante ale hasidismului, curent ortodox al iudaismului. Oraşul Uman este relativ departe de zona frontului, însă autorităţile ucrainene şi israeliene i-au îndemnat pe pelerini să renunţe la călătoria lor din raţiuni de securitate. „Adăposturi mobile din beton” au fost instalate şi circa o mie de agenţi ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi pentru eveniment, a adăugat Igor Tabureţ. Poliţişti veniţi din Israel participă de asemenea la operaţiuni în zona pelerinajului, potrivit guvernatorului. „Situaţia din Uman este pentru moment stabilă şi sub control”, a spus el.

În septembrie 2022, după mai multe luni de invazie rusă, zeci de mii de evrei hasidici s-au adunat în Uman, iar preşedintele Volodimir Zelenski, el însuşi de origine evreiască, a îndemnat ca „toate rugăciunile pentru victorie, toate rugăciunile pentru pace în Ucraina să fie auzite”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here