Peste 130 de cicliști vor pedala, sâmbătă, la ediția a IX-a a evenimentului ciclist ”Mausolee pe bicicletă”. Ediția din acest an va avea plecarea din Odobești, în fața Primăriei orașului, tocmai pentru a da posibilitatea participanților de a descoperi locuri și tradiții noi din Vrancea, cum este și ”Toamna odobeșteană”. Organizatorii ”Mausolee pe bicicletă” au anunțat că evenimentul se desfășoară în cadrul ”Zilelor europene ale patrimoniului”, care au tema „Patrimoniul cultural și comunitatea locală” și a Săptămânii Europene a Mobilităţii, care are tema “Eficiență energetică-Save energy”. „Ca în fiecare an ne-am străduit ca și în 2023 să oferim o experiență deosebită, să facem încă o ediție de neuitat pentru cei care pedalează la ”Mausolee pe bicicletă””, se arată într-un comunicat, care precizează că vor fi prezenți ambasadorii ”Mausolee pe bicicletă”, AS Nicolae al României, jurnalistul Lucian Mîndruță și Iulian Ene de la Asociația „Adevărații VeloPrieteni”.
Și în acest an au fost pregătite momente speciale pentru cicliști. Va fi un adevărat festival cultural în care, pe lângă traseul plin de peisaje spectaculoase, vor fi oferite momente artistice de excepție precum și delicii gastronomice din zona Vrancei. „La Mausoleul Mărăști vom avea un spectacol folk oferit de Cătălin Stepa, iar la Soveja vom sărbători centenarul Mausoleului Eroilor.
Cu această ocazie, alături de Muzeul Vrancei, am pregătit la Mausoleul Eroilor Soveja câteva momente speciale – printre care o expoziție foto ”Mausolee pe bicicletă” dar și un concert de excepție al minunaților copii din Corul Parohiei Irești, condus de preotul Ionel Miron. Vom omagia prin acest program artistic eforturile unei generații care s-a sacrificat pentru apărarea națiunii și realizarea României Mari în 1918. Seara, aproape de finalul evenimentului, la Monumentul Istoric Biserica Cazaclii, cicliștii vor avea ocazia unică de a vedea tradiția Meșteșugului Vinului, un obicei vechi de sute de ani păstrat de Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei”. Ceremonia de medaliere a cicliștilor va avea loc într-un loc cu totul și cu totul special și exclusivist – Crama Beciul Domnesc, transformată într-un adevărat centru turistic de cel mai mare producător de vinuri din România”, se arată în prezentarea turului ciclist.
”Mausolee pe bicicletă” 2023 este un eveniment organizat de Asociația ”Monumente în Vrancea” și partenerii: Consiliul Județean Vrancea, Muzeul Vrancei, Primăria Odobești, Primăria Municipiului Focșani, Primăria Răcoasa, Primăria Soveja, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, Inspectoratul Județean de Jandarmi Vrancea, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny”, Garnizoana Focșani, Salvamont Vrancea, Ansamblul Folcloric ”Țara Vrancei”, Teatrul Municipal ”Maior Gh. Pastia”, Focșani și Ateneul Popular ”Maior Gh. Pastia”, Focșani.
Centenarul Mausoleului Eroilor de la Soveja
Cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului vor fi organizate evenimentele dedicate Centenarului Mausoleului Eroilor de la Soveja. Evenimentele sunt organizate sâmbătă de Consiliul Județean Vrancea, Primăria Soveja, Muzeul Vrancei și Asociația „Monumente în Vrancea”. Manifestările dedicate Centenarului vor începe la ora 14:45 cu deschiderea oficială, un scurt istoric al memorialului, un memento despre ctitori, vernisajul unei expoziții foto-documentare, prezentarea proiectului Mausolee pe biclicletă, iar de la ora 15:15 se dă startul momentelor cultural-artistice, cu „Buciumașii” din Spulber, Corul Parohiei Irești, formațiile artistice ale Școlii Gimnaziale din Soveja și un recital surpriză, pregătit de organizatori. „După ce pe 6 august
1923 a fost pusă piatra de temelie a Bisericii Neamului de la Mărășești, pe 27 septembrie 1923 s-a desfășurat ceremonia religioasă de punere a pietrei de temelie a Mausoleului Eroilor de la Soveja, în prezența episcopului Lucian Triteanu al Episcopiei Romanului și a demnitarilor vremii în frunte cu generalul Arthur Văitoianu”, se arată în comunicatul Muzeului Vrancei.