GALERIE FOTO: „Trecut-au ani ca nouri lungi pe șesuri”… Vrânceanca Georgeta Franco a împlinit 100 de ani

0
2191

Vine o vreme când ne gândim la bătrânețe și la cum va fi ea. Ne dorim o bătrânețe ușoară, sănătoasă și fericită, în așa fel încât să ne bucurăm în continuare de tot ce ne înconjoară. Câți dintre noi visează oare să ajungă la 100 de ani de existență? Ei bine, de curând, doamna Georgeta Franco, unul dintre beneficiarii Centrului pentru Persoane Vârstnice Focșani, a împlinit un secol de viață, ocazie cu care primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, a mers personal pentru a o felicita.

Luni, în prima zi de școală din an școlar, a fost sărbătoare la Centrul pentru Persoane Vârstnice Focșani, locul care, de 13 ani, a devenit „acasă” pentru doamna Franco. Primarul Cristi Misăilă i-a oferit sărbătoritei „o diplomă de longevitate, un buchet de flori, un tort și un premiu în valoare de 2.500 de lei”. „Doamna Georgeta ne-a mulțumit pentru surpriză, și ne-a depănat amintiri din viața sa ca de poveste, în care destinul i-a purtat pașii din România până în Statele Unite ale Americii și de acolo în Elveția, unde a avut onoarea să-l cunoască personal chiar pe Regele Mihai. Toate acestea, dar și multe altele au fost povestite la ceas aniversar, în mijlocul colegilor de la Căminul de Bătrâni, unde sărbătorita spune că se simte ca acasă. Stimată doamnă Georgeta Franco, vă doresc din toată inima să aveți parte de sănătate și de momente de liniște și bucurie alături de colegi și de personalul din cadrul instituției. La Mulți Ani!”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a primarului Misăilă.

Care este secretul unui secol de existență?

La câteva zile de la momentul aniversar, am trecut și noi pragul Centrului pentru Persoane Vârstnice Focșani pentru a face cunoștință cu doamna Franco. Ne-a întâmpinat cu o privire blândă, așteptând cuminte în scaunul său cu rotile, cel care o ajută să se deplaseze. E drept că în ziua aceea, doamna Franco nu a fost foarte „vorbăreață”, însă am reușit, preț de câteva minute, să schimbăm câteva cuvinte.

Care-i secretul unei vieți atât de lungi? Probabil fructele și legumele despre care doamna spune că nu-i lipsesc din meniul zilnic. În rest… cei 100 de ani au fost „o viață bună și normală”. Ne-am fi dorit să aflăm mai multe despre doamna Franco, însă, peste anii care au trecut, pare că s-a depus o negură pe care cu greu o poate înlătura. Își amintește că a avut o familie numeroasă, fiind 7 frați la părinți, că a călătorit prin multe țări străine, și că s-a întâlnit chiar cu Regele Mihai.

Am încercat să obținem de la doamna Franco un sfat pentru generațiile actuale, iar dumneaei a spus că tinerii trebuie să fie cinstiți pentru că „cei care sunt cinstiți merg cu fruntea sus oriunde în lume”. I-am citit în privire oboseala, așa că n-am mai insistat să o intervievăm, și am continuat discuția cu una dintre reprezentantele centrului, Mirela Poenaru.

Așa am aflat că doamna Franco s-a născut în comuna Tâmboești, județul Vrancea, că a locuit în Focșani, iar apoi a ajuns într-un centru pentru persoane vârstnice din Iași. Nu se cunosc circumstanțele în care a ajuns acolo, însă, în urmă cu 13 ani, unicul frate rămas în viață, a adus-o pe doamna Franco la centrul din Focșani.

Doamna Franco este la noi de când avea 87 de ani. A fost adusă de la un centru din Iași, de singurul frate care mai este în viață acum. Fratele locuiește în Țifești, are 91 de ani și o mai vizitează atunci când poate. Doamna mai are niște nepoți care au fost prezenți luni, când am sărbătorit-o în prezența domnului primar. Ziua doamnei a fost duminică, pe 10 septembrie, dar noi am sărbătorit-o luni”, spune Mirela Poenaru.

Vrei o viață bună? Fii fericit!

În centrul de la Focșani, doamna Franco este cunoscută pentru bucuria cu care-și trăiește viața. Însă, în spatele zâmbetului pe care-l afișează uneori, se ascunde o mare tristețe… pierderea soțului pe care l-a iubit și considerat universul ei. N-au avut copii, însă și-au fost alături unul celuilalt. „Din câte am înțeles, soțul doamnei a decedat în urmă cu vreo 20 de ani. A lucrat ca inginer constructor și în Vrancea, pentru scurt timp, dar și în străinătate, călătorind împreună prin America, Elveția, Canada… Dânsa nu a lucrat cu carte de muncă undeva, însă i-a fost alături soțului despre care vorbește foarte frumos”, spune Mirela Poenaru.

Atunci când a ajuns în centrul de la Focșani, doamna Franco i-a uimit pe toți cu energia de care dădea dovadă. Alerga aproape în fiecare zi, făcea exerciții fizice, mergea singură în oraș în vizită la cunoștințe, citea și se bucura de tot ce-i oferea viața. „A fost o persoană activă până în urmă cu doi ani. Acum, se deplasează cu ajutorul unui scaun cu rotile. Probabil vârsta își spune cuvântul… este mai obosită… are zile și zile când este comunicativă”, adaugă Mirela Poenaru.

Când am plecat din sala în care a avut loc interviul și am ajuns în curtea centrului, doamna Franco mânca înghețată alături de alte două beneficiare. Cu recunoștința că am reușit să stăm de vorbă, i-am mulțumit doamnei Franco, i-am dorit sănătate și ne-am luat la revedere.

Sperăm că timpul va fi la fel de blând cu dumneaei, cum a fost și până acum, oferindu-i o viață liniștită și fericită!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here