Tulcea: Elemente din Memorialul Ivan Patzaichin au fost vandalizate

0
130

O persoană a luat din complexul memorial Ivan Patzaichin, inaugurat la finalul săptămânii trecute, pe faleza Dunării din municipiu, trunchiuri de copac care fac parte din „Grădina Deltei”, instalaţie artistică semnată de Olah Gyarfas, iar pe „Metopa” semnată de Mircea Cantor au fost lăsate desene şi înscrisuri obscene. Tulceanul care a tăiat şi a luat bucăţile de lemn a crezut, cel mai probabil, că acestea pot fi folosite ca material combustibil. Trunchiurile respective de copac fuseseră selectate de artist în mod special pentru instalaţia în memoria lui Ivan Patzaichin, fiind aduse de pe plaja de la Perişor, considerată una dintre cele mai frumoase plaje sălbatice ale Europei.

Mulţumim primăriei şi CJ (Consiliului Judeţean, n.red.) pentru reacţia promptă şi dotarea cu sistem de supraveghere video şi pază permanentă. Uneori, nu ştii dacă să râzi sau să plângi la astfel de reacţii civice”, a scris, pe pagina sa de Facebook, membrul fondator al Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23, Teodor Frolu, care este şi curatorul ansamblului memorial Ivan Patzaichin. În plus, pe betonul Metopei realizată de Mircea Cantor, au fost lăsate de un tânăr, cel mai probabil, desene şi înscrisuri obscene.

Memorialul Ivan Patzaichin include lucrări semnate de şase artişti contemporani care l-au cunoscut şi apreciat pe multiplul campion olimpic. „Grădina Deltei” simbolizează ataşamentul afectiv al lui Ivan Patzaichin faţă de Delta Dunării, iar Gyárfás Olah l-a invitat pe Nicolas Triboi, un expert peisagist de renume, să colaboreze la realizarea unei lucrări de artă în care sunt folosite patru soiuri diferite de salcie şi resturi vegetale, realizând o grădină care completează spaţiul public al ansamblului Memorial şi realizează o legătură peisagistică cu oraşul. „Metopa” semnată de Mircea Cantor îmbină tehnica mozaicului şi pictura şi redă artistic parcursul vieţii lui Ivan Patzaichin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here