VIDEO și GALERIE FOTO: Mesajele transmise de autorități elevilor, profesorilor și părinților la începutul anului școlar

0
1799

Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, a participat, ieri, la deschiderea anului școlar în mai multe școli și licee din municipiu. Vizita a fost și un prilej de a vedea stadiul lucrărilor de modernizare aflate în derulare la unitățile de învățământ și de a le transmite elevilor, cadrelor didactice dar și părinților că administrația locală susține învățământul din municipiu. În această perioadă sunt lucrări de reabilitare și modernizare la mai multe unități școlare iar printr-un proiect finanțat din PNRR va fi asigurată dotarea la 28 de școli și licee din oraș cu mobilier didactic, materiale didactice și echipamente digitale. Practic, prin acest proiect vor fi asigurate cele mai moderne dotări pentru

422 săli de clasă la unitățile școlare din municipiu. Vor fi asigurate dotări IT precum tablă interactivă, laptop, sistem de sunet, cameră videoconferință, imprimantă multifuncțională, scanner documente portabil.

Primarul Cristi Misăilă a fost prezent la deschiderea anului școlar la Școala Gimnazială “Ștefan cel Mare”, Colegiul Tehnic “Valeriu D. Cotea”, Școala Postliceală Sanitară “Hippocrate”, Colegiul Național “Al. I. Cuza” și Școala Gimnazială “Duiliu Zamfirescu”. „Elevilor, învățătorilor și profesorilor de la aceste școli și licee, dar și celorlalți elevi și dascăli le-am transmis că Primăria Municipiului Focșani încearcă să ofere cele mai bune condiții pentru desfășurarea actului educațional. Sper ca și în acest an elevii noștri să aibă rezultatele foarte bune din ultimul an școlar, să ne mândrim cu performanțele lor pentru că ei sunt speranța noastră iar pentru cei care sunt în an terminal să nu uite că Focșani este Acasă! Pe lângă toate acestea urez celor care astăzi au trecut de prima zi de școală să aibă parte de un an cât mai bun, care să le aducă la final satisfacții de ordin intelectual și profesional. Totodată, sunt alături de corpul profesoral și de părinții elevilor focșăneni și îmi exprim încă o dată susținerea totală față de actul educațional, așa cum am făcut-o încă din prima zi a primului meu mandat de Primar al Municipiului Focșani. Succes tuturor în noul an școlar!”, a transmis primarul Cristi Misăilă.

Într-un mesaj postat pe pagina de facebook a Colegiului Național „Al. I. Cuza” Focșani se arată că luni, „în curtea Colegiului, a avut loc festivitatea de deschidere a unui nou an școlar. Alături de doamnele directoare Andreea Raluca Săndulescu și Alina Cucu s-au aflat primarul Municipiului Focsani, Cristi Valentin Misăilă, doamna profesoară Livia Silvia Marcu, din partea Consiliului Local, Cristina Enoiu, din partea ISJ Vrancea, reprezentantul Comitetului de părinți, Dan Popescu, Arghirescu Gabriela, din partea Poliției Municipiului Focșani. Dorim elevilor, profesorilor și părinților un an școlar bun!”.

Prefectul Halici, prezent la Colegiul Pedagogic

Prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, a participat, ieri, la deschiderea anului școlar alături de profesorii și elevii Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani. În cadrul evenimentului, prefectul a subliniat încă o dată importanța educației și a școlii pentru viitorul copiilor și al societății. „Mihai Eminescu spunea “Școala trebuie să fie o gimnastică a minții omenești”. Așadar școala este ca un sport, este sportul minții. Școala dezvoltă capacitatea fiecărui individ în funcție de cât exersează acesta. Implicarea părinților în actul educațional, eforturile admirabile ale cadrelor didactice au ca scop educarea copiilor pentru a deveni caractere puternice. Alte minți luminate ale omenirii, au spus cam așa “Vremurile grele creează oameni puternici iar oamenii puternici creează vremuri ușoare. Însă vremurile ușoare creează oameni slabi iar oamenii slabi creează vremuri grele”. De aceea, trebuie să înțelegeți, că de aportul fiecăruia dintre voi depinde viitorul țării și al vostru implicit! Cu încredere și prietenie, vă doresc tuturor un nou an școlar plin de succese și realizări!”, a transmis prefectul Nicușor Halici.

Președintele CJ, Cătălin Toma, a inaugurat școala de la Cornetu

Președintele Consiliului Județean (CJ) Vrancea, Cătălin Toma a participat, ieri, la festivitățile de deschidere a noului an școlar la Tâmboești și la noua școală din Cornetu, comuna Slobozia Bradului. „Alături de colegii primari Mariean Pleșea și Merlin Ivancea, de vicepreședintele CJ, Ionel Cel-Mare, de doamna inspector general Gabriela Marchitan și de doamna inspector general adjunct Lauriana Ailincuței, le-am vorbit cadrelor didactice și elevilor despre emoțiile debutului de an școlar, dar și despre oportunitățile pe care educația ți le oferă în viață. La Cornetu a fost inaugurată o nouă școală, 400 de elevi beneficiind de acum de condiții foarte bune de învățământ, la standarde europene. Succes în noul an școlar!”, a transmis președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma.

Pe pagina de facebook a Inspectoratului Școlar Județean Vrancea a fost postat următorul mesaj: „Emoții, bucurii, entuziasm, așa a fost cea dintâi zi de școală. În toate unitățile de învățământ din județul Vrancea, deschiderea anului școlar 2023 – 2024 a reunit elevi, părinți și cadre didactice intr-o  atmosferă caldă, de sărbătoare. Pentru cei 400 de elevii din Cornetu, Slobozia Bradului, prima zi din acest an școlar a însemnat inaugurarea unei școli moderne, la standarde europene, in care sunt asigurate condiții optime pentru educație. (…) Cei prezenți au subliniat rolul esențial al educației în formarea unei societăți responsabile, în crearea unui viitor mai bun”.

La Adjud, primarul Florin Nechifor le-a urat elevilor un an școlar plin de realizări remarcabile. „Administrația locală se asigură, ca de fiecare dată, că în școlile din Adjud elevii beneficiază de un mediu sigur și modern pentru învățare, oferind școlilor noastre resursele necesare. La începutul acestei luni am semnat contractul de finanțare prin PNRR a proiectului ”Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe din Municipiul Adjud, județul Vrancea” în valoare totală de 5.174.116,37 lei. În urma implementării acestuia, sălile de clasă și laboratoarele unităților de învățământ din municipiu vor fi dotate cu mobilier și echipamente moderne, în funcție de solicitările fiecăreia în parte. Cu încredere și determinare, suntem pregătiți să schimbăm împreună lumea pentru mai bine! ”, a transmis primarul din Adjud.

Emoții și mesaje de apreciere, la Odobești

La rândul său, primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, a transmis următorul mesaj: „Dragi elevi și părinți, stimați profesori, un copil nu poate deveni adult dacă nu este investit cu încredere, dacă nu este luat în serios chiar de la o vârsta fragedă, când încă nu a învațat să citească și să-și deslușească singur întâmplările vieții, care îl înconjoară. Acum la început de an școlar mă gândesc mai cu seamă la cei mici, la cei care vor descoperi cum arată colegii, doamna învațătoare sau domnul învățator și la cei mai mari din anii terminali, cărora le ținem pumnii la examenele ce vor urma și suntem convinși că vor continua tradiția colegilor din generațiile precedente care ne-au făcut să ne simțim mândri că suntem odobeșteni. Să nu uităm bobocii claselor a IX-a, cărora le doresc bun venit la liceu și îi felicit pentru notele obținute la examenul de capacitate. (…) Nici un efort nu este prea mare pentru a avea o educație mai bună, iar dacă vor apărea momente mai dificile, vă rog să cereți ajutorul. Părinții, învățătorii, profesorii precum și eu, Daniel NICOLAȘ, suntem mereu acolo unde aveți nevoie de noi, mereu cu voi. (…).

          Distinşi profesori,

Profesionalismul de care ați dat mereu dovadă este unul dintre atuurile acestei şcoli. Alături de responsabilitatea ce vă caracterizează şi de preţuirea pentru elevii noştri, trebuie să desfăşurăm şi în acest an şcolar un act educaţional calitativ. Vă adresez, așadar, cu cea mai înaltă considerație un mesaj simplu: este menirea dumneavoastră, a profesorilor, să insuflați elevilor iubirea de carte, să-i ajutati să descopere acest vast univers al cunoaşterii. Mult succes în noul an școlar!”.

La rândul său, deputatul social-democrat Laurențiu Marin a precizat că

„prima zi de școală reprezintă un nou început atât pentru cei care pășesc pentru prima dată într-o sală de clasă dar și pentru colegii mai mari, părinți, bunici și chiar și pentru dascăli. Școala este locul de unde orice vis al vostru poate deveni realitate! Și pentru asta trebuie să învățați, să vă pregătiți pentru un viitor profesional așa cum vi-l doriți. Vă doresc, dragi elevi, să aveți parte de un an școlar plin de bucurii și rezultate deosebite, să vă pregătiți pentru un viitor mai bun și pentru a putea să răspundeți provocărilor permanente care au loc în societate!”.

„Polițiștii vrânceni, alături de elevi pentru debutul anului școlar – în siguranță!”

Biroul de presă al IPJ Vrancea:
Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea și polițiști locali din cadrul Poliției Locale Focșani/Odobești, au acționat în cursul zilei de luni, în zona unităților de învățământ din județ, în scopul prevenirii oricărui eveniment nedorit, pentru ca debutul noului an școlar să fie marcat într-un climat optim de ordine și siguranță publică. Siguranța în școli reprezintă o prioritate, astfel că pe durata desfășurării anului școlar unitățile de învătământ au fost incluse în itinerariile de patrulare ale polițiștilor, în scopul asigurării climatului optim de siguranță în incinta și în proximitatea acestora.
Premergător începerii anului școlar, polițiștii din cadrul I.P.J. Vrancea– Biroul Siguranță Școlară și Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiștii din cadrul polițiilor municipale, orășenești și ai secțiilor de poliție rurală, au desfășurat o serie de activități preventive cu copiii și părinții, în acest context fiind purtate discuții despre siguranța elevilor, oferindu-le recomandări pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la modalitățile de prevenire a consumului de droguri și substanțe interzise, prevenirea faptelor de violență și prevenirea bullying-ului, fiind abordate și noțiuni referitoare la siguranța în mediul online. Totodată, polițiștii vor acționa zilnic, înaintea începerii orelor și la finalizarea cursurilor elevilor, pentru asigurarea fluenței și siguranței traficului și pentru prevenirea evenimentelor rutiere.
Recomandări de natură preventivă pentru siguranța elevilor:
Pentru părinți:
– Asigurați-vă că știți permanent ,,câţi bani de buzunar” deține copilul dumneavoastră şi cum îi gestionează;
– În situația în care copilul dumneavoastră vine acasă cu obiecte de valoare, verificaţi provenienţa lor şi nu acceptaţi răspunsuri facile;
– Sfătuiţi-vă copilul să nu accepte invitaţia de a se urca în maşina unei persoane necunoscute;
– Educaţi-vă copilul să nu primească daruri de la persoane necunoscute şi nici să nu dea informații despre programul dumneavoastră de lucru;
– Interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dumneavoastră și de cercurile lui sociale.
Pentru elevi:
–  Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător;
– Nu primiţi bunuri de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii;
– Rețineți numărul de telefon de la domiciliu, al părinţilor şi adresa la care locuiți;
– Evitați să purtați bijuterii sau alte obiecte de valoare.
Recomandări pentru siguranța în trafic:
– Traversați pe trecerile semnalizate! Nu traversați prin fața sau prin spatele autovehiculelor oprite!
– La orice traversare, opriți-vă în afara părții carosabile și asigurați-vă temeinic înainte de a trece drumul! Dați șoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare.
– Evitați să circulați pe partea carosabilă! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeți cât mai aproape de marginea drumului;
– Aşteptaţi sosirea mijloacelor de transport în comun numai pe trotuar sau pe refugiile special amenajate.
– Nu vă jucaţi pe partea carosabilă a drumurilor publice sau în apropierea acestora, ori pe aleile intens circulate dintre blocurile de locuinţe.
Pentru conducătorii de vehicule:
– Manifestați atenție și prudență sporită, în mod special în proximitatea trecerilor pentru pietoni și a școlilor. Acordați atenție trotuarelor și zonelor apropiate de partea carosabilă.
Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea le urează tuturor elevilor și cadrelor didactice un an școlar plin de performanțe și mult succes.

Mesajul Jandarmeriei Vrancea:

La fel ca în celelalte instituții de învățământ de la nivel național, primul clopoțel a sunat și la grădinițele, școlile și liceele din județul Vrancea, anunțând începutul anului școlar 2023 – 2024. Jandarmii vrânceni au fost și de această dată alături de preșcolarii și elevii care au pășit cu emoție și entuziasm pragul instituțiilor de învățământ, unde au fost întâmpinați cu mare bucurie de către cadrele didactice.
Ca și în anii precedenți, jandarmii vrânceni sunt prezenți în zonele din imediata apropiere a unităților de învățământ aflate în zona de competență, pentru a preveni și descuraja săvârșirea faptelor de natură antisocială și pentru a creea un climat de siguranță atât elevilor, cadrelor didactice cât și celorlalți participanți la festivitatea de deschidere a noului an școlar.
          Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea vine și cu o serie de recomandări pentru elevi, la început de an școlar:
– dacă sunteți martorul unui  conflict, anunțați imediat profesorii, personalul de pază sau patrula de jandarmi aflată în apropiere, ori sunați la numărul de urgență 112;

– dacă voi sau colegii voștri vă aflați într-o situație periculoasă, nu ezitați să cereți ajutorul profesorilor, personalului de pază, patrulei de jandarmi sau la numărul de urgență 112;

– nu interacționați și nu primiți nimic de la persoane necunoscute;

– nu purtați la vedere obiecte de valoare, riscând astfel să deveniți ținta unor persoane rău intenționate;
– manifestați respect în relația cu părinții, colegii, cadrele didactice;

– adoptați un comportament civilizat atât la școală cât și pe stradă;
– atunci când navigați  pe Internet, fiți atenți la cei care cer informaţii personale! NU dați niciodată numele, adresa, parola sau fotografia;
– spuneți NU violenței în școală!
– spuneți NU drogurilor!
Vă urăm mult succes în noul an școlar și rezultate pe măsură! Suntem alături de elevi și cadrele didactice pe parcursul întregului an școlar, nu doar la debutul său. Jandarmeria Vrancea, cu siguranță, pentru fiecare!

Sursa foto: IPJ Vrancea, IJJ Vrancea, Facebook/Primăria municipiului Focșani, Inspectoratul Școlar Județean, Colegiul Național „Al. I. Cuza” Focșani, Instituția Prefectului Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here