Invitație la Festivalul de Teatru Tânăr “Ora de Teatru”

0
56

Delta Siretului se transformă în locul în care se revarsă lumea teatrului tânăr. Din toate colțurile țării, lumea se adună la întâlnirea dintre Vrancea și Galați.A început să fie o tradiție să revină în acest loc feeric și să se bucure de teatru, carte și muzică bună.

13 / 17 septembrie 2023 este perioada în care veți putea fi alături de liceenii care au acceptat provocarea de a-și prezenta spectacolele realizate într-un cadru neconvențional.

Juriul acestei ediții a festivalului va fi format din actrița Adriana Trandafir (președintele juriului), actrița Tania Popa, actorul Florin Coșuleț, regizorul Gheorghe Balint și coregraful Daniel Victor Pop.

ACT Bacău, ARTIS Piatra Neamț, CALEA FERATĂ Constanța, CEVA Tg. Neamț, CORIOLAN SENIOR Petroșani, ÎNTRE ACTE Brașov, GONG Roman, NOBODY’S GROUP Bacău, PERIFERIC Botoșani, THALIAMAR Mangalia și VICTORY OF ART București sunt trupele care vor fi în scenă la a V-a a festivalului.

A.C.T. Bacău este pentru prima dată la “Ora de Teatru” și va fi prezentă cu spectacolul „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni. Un spectacol cu elemente de commedia dell’arte, în care comicul se împletește cu usurință cu tragicul, în care personaje cât se poate de individualizate se regăsesc în întâmplari care mai de care mai absurde, însă întâmplări din care reies cele mai profunde aspecte ale condiției umane, precum triumful forței eterne a iubirii într-o societate meschină și mercantilă.

Artis Piatra Neamțrevine alături de noi cu spectacolul Brenna, creație colectivă. Este povestea unei adolescente care se izolează, dar care își dorește iubirea familiei, a prietenilor.

Calea Ferată Constanța poposește pentru a treia oară, consecutiv, la “Ora de Teatru”. „ADN”, adaptare după Dennis Kelly, prezintă procesul de dezumanizare a opt adolescenți ce comit din teribilism un act de violență asupra prietenului Adam, și apoi pentru a-și acoperi fapta, comit o crimă. Până unde poate merge dorința de autoconservare, ce suntem în stare să facem pentru a ”ne salva ”pielea?

CEVA Tg. Neamț,pentru prima dată la “Ora de Teatru”, ne aduce un spectacol scris de ei și pentru ei, „Micimari istorii rescrise de ceva”. Spectacolul vorbește despre realitatea unui oraș mic din nord-estul României și despre relațiile dintre comunitate, educație, viitor și artă, observate și rescrise performativ prin ochii unor adolescenți contemporani. Oare să fie doar realitatea orașului văzut de adolescenții de la ceva!?

Coriolan Senior Petroșani este la prima întâlnire cu “Ora de Teatru” și primul pas îl fac cu „Exploziv” de Elise Wilk, întrebându-ne „Ce s-ar face binele dacă nu ar exista răul”?. Rămâne să fiți alături de ei și de noi și să le răspundeți la întrebare.

Între Acte Brașov ne aduce la prima întâlnire cu festivalul un text scris de aproape șaizeci de ani,dar care este la fel de actual. ”Proștii sub clar de lună”, adaptare după Teodor Mazilu, este o radiografie brutală a sufletului uman în forma lui necizelată, într-o societate aspațială și atemporală.

Gong Roman revine alături de noi cu spectacolul „100 de rochii” de Eleanor Estes, dramatizarea Mihaelei Michailov și Radu Apostol. Povestea ei a fost scrisă acum aproape 80 de ani, dar subiectul ne oglindește încă o realitate vie a zilelor noastre – imposibilitatea unei comunități de a putea absorbi diferențele și tenebrele unor destine umane pline de însingurare și înstrăinare. Școala devine arena unor jocuri crude ale copiilor care întruchipează credințele și valorile propriilor părinți ce se perpetuează în chip schimonosit de la o generație la alta.

Nobody’s Group Bacău la primul pas va aduce în scenă spectacolul „Love and Money”, adaptare după Dennis Kelly. Ei ne așează în fața oglinzii și ne pun să avem un moment de sinceritate cu noi. Cum ai defini omul? Este dificil să însumezi o viață în cuvinte, fiecare om având idealuri, principii și obiective diferite în viața sa personală. Totuși, când devin diferențele dintre aceste perspective o problemă? Cât de bine considerați că îi cunoașteți pe oamenii dragi vouă? Sunteți convinși că vă vor fi alături în situațiile nefavorabile?

Periferic Botoșani, la debutul la “Ora de Teatru”, va fi prezentă cu spectacolul „Soacra”, adaptare după ,,Soacra cu trei nurori” de Ion Creangă. Este un spectacol ce transmite energie pur moldovenească, care va aduce buna dispoziție.Vom găsi o soacră, trei fii zăpăciți, trei nurori frumoase, plus alte personaje pregătite să vă arate cum este viața la țară.

Thaliamar Mangalia revine alături de noi cu un nou spectacol și când ei sunt pe scenă trebuie „Să Taci!”. Un spectacol sau un semnal de alarmă despre tineri, scris de Aura Mircea, așa cum se văd ei între ei, cum își văd ei proprii părinți și despre cum sunt percepuți tinerii de către generația părinților. Un spectacol incomod, la fel de incomod ca greșelile și neînțelegerile dintre generații și greșelile în interiorul aceleiași generații. Un spectacol despre iubire, trădare, bullying și prietenie.

Victory of Art București, la primul pas alături de noi, ne va arată cine este „Amadeus” de Peter Shaffer. Cu toții îi cunoașteți operele, dar oare îi cunoașteți și viața? Oare a fost mereu un compozitor renumit? Însuși inamicul său, Antonio Salieri, vă invită la dezvăluirea celei mai controversate povești intitulată “moartea lui Mozart” … oare a făcut el asta? Trupa Victory of Art este formata din oameni care împărtășesc aceleași pasiuni. Învățăm împreună, ne ajutăm, descoperim tainele actoriei și ale artei în general, dar și mult din tainele vieții și lucruri despre noi înșiși. Lucrăm împreună, dar nu în ultimul rând, ne distrăm împreună.

Trupa de Teatru Protha se va alătura celor unsprezece trupe din festival și va prezenta în calitate de organizatori spectacolul “Wanda” de Mihaela Michailov și Radu Apostol, în regia lui Cătălin Eduard Sfîrloagă.„Wanda nu e un spectacol despre victime. E un spectacol despre puterea de a nu mai repeta un rău făcut. E un spectacol despre nevoia de-a opri ceva. Și de a schimba ceva. E un spectacol despre acele cuvinte care se pot transforma în acțiuni solidare” – Mihaela Michailov.

Spectacolele se vor juca la Zaga Zaga, în zona Vamă, iar intrarea la acestea va fi una liberă, în limita locurilor disponibile.

 

Parteneri și sponsori

 

Organizator: Asociația Protha Panciu.

Finanțator: Consiliul Județean Vrancea

Partener Principal:Facultatea de Litere și Arte Sibiu, Departamentul de Artă Teatrală

Sponsor Principal:Zaga Zaga Sat

Sponsori: Cons Insta Drilea, Idna Power, Metinox, Rikora, Ipromet, Grupul Autonom, Vexio, Lupinocom International, International Tools Corporation, Librăria Cărturești, Librăriile Humanitas, Editura Niculescu, Moșia Domnească, Artesana, Ana Are, Crama Valente, La Bunelu, Plexity, Brutăria Marco, Florăria Măruca, Grădina cu Camelii

Parteneri : Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, Casa de Cultură “Mihai Eminescu” Panciu, Casa de Cultură Odobești, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna” Focşani, Colegiul Național “Emil Botta” Adjud, Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu, Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” Panciu, Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobești, Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești, Liceul „Simion Mehedinți” Vidra, Școala Gimnazială Movilița,Școala Gimnazială Pufești, Școala Gimnazială  Răcoasa șiȘcoala Gimnazială „Valeriu D. Cotea” Vidra.

          Informațiile cu privire la desfășurarea proiectului sunt disponibile pe site-ul festivalului https://www.festivaluloradeteatru.com, pagina de Facebook a evenimentului https://www.facebook.com/oradeteatru sau pe pagina de Instagram https://www.instagram.com/fest.teatrutanar.ora.de.teatru.

 

Comunicat de presă

 

Monitorul de Vrancea este partener media al evenimentului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here