1 Septembrie, Ziua Jandarmeriei Rurale

0
110

La 1 septembrie 2023, Jandarmeria Română sărbătoreşte 130 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale.
Această sărbătoare, de o mare încărcătură emoţională, reprezintă un moment ce ne onorează şi ne bucură deopotrivă, evocând gloriosul trecut şi impresionantul prezent al acestei Arme.
Cu acestă ocazie, astăzi, 1 septembrie, la Muzeul Satului Vrâncean din Crângul Petrești, în prezenţa cadrelor militare, a avut loc simpozionul cu tema ” Jandarmeria Rurală – 130 de ani de la înființare! Momente definitorii în evoluția armei”, susţinut de directorul Muzeului Vrancei, domnul Valentin – Romeo Muscă.

*
* *
* * *

FILE DIN ISTORIA JANDARMERIEI

La 1 septembrie 1893, a intrat în vigoare “Legea pentru organizarea Gendarmeriei Rurale”, promulgată prin Decret Regal de către Carol I, lege care prevedea instituirea unui Corp de pază şi ordine cu caracter militarizat în toate localităţile rurale din ţară, deoarece structurile anterioare nu făceau faţă situaţiei complexe de pe teren şi nu corespundeau unui stat modern european. Este demn de remarcat faptul că această lege a pus accentul pe atribuţiile Jandarmeriei Rurale de a „veghea în localităţile rurale la siguranţa publică, la menţinerea ordinii şi executarea legilor”, stipulându-se, totodată, garantarea unei circulaţii normale şi civilizate pe principalele căi de comunicaţie ale ţării.

În toate comunele se înfiinţau plutoane, secţii şi pichete de jandarmerie, aflate în subordinea directă a primarilor. Din punct de vedere al misiunilor de poliţie judiciară, jandarmii se subordonau judecătorilor de instrucţie şi procurorilor.

În anul 1938, în organica Legiunii de Jandarmi Putna se aflau un număr de 6 secţii şi nu mai putin de 62 de posturi de jandarmi, pe raza fiecărei comune.

Biroul de presă al Serviciului de Jandarmi Județean Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here