Salariații Fiscului vrâncean protestează în această dimineață în urma respingerii de către coaliția de guvernare a proiectului de ordonanță referitor la egalizarea salariilor și la celelalte măsuri stabilite în urma discuțiilor cu ministrul Finanțelor Publice. Inițial, salariații din Finanțe au amânat protestul anunțat pentru 22 august după ce li s-a spus că urmează să fie parcurse procedurile legale pentru aprobarea ordonanței de urgență referitoare la egalizarea drepturilor salariale pentru funcții similare. Surpriza a venit ieri când funcționarii au aflat că măsurile propuse și negociate cu ministrul Finanțelor Publice nu au fost acceptate în discuțiile din cadrul coaliției. A fost scânteia care a declanșat nemulțumirea funcționarilor, care au închis ghișeele Fiscului într-o acțiune spontană de protest. Reamintim că sindicatele din Finanțe solicită păstrarea locurilor de muncă pentru funcționari, egalizarea salariilor în funcție de grad profesional, gradație dar și introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaționale „finanțe” și a unei grile de salarizare corespunzătoare complexității activității desfășurate.
Prezentăm mai jos textul integral al comunicatului de presă emis de Federația Sindicatelor din Finanțe:
Urmare a faptului că angajamentele ministrului finanțelor, prin acordul încheiat cu organizațiile sindicale în data de 11 august 2023, nu au fost respectate, în toate județele din țară au fost declanșate proteste spontane.
Astfel, începând cu ora 8.30, sistemul fiscal românesc nu este funcțional, solicitarea principală fiind respectarea angajamentelor asumate de ministrul finanțelor, respectiv:
– LA MUNCA EGALĂ, SALARIU EGAL – prin egalizarea salariilor pe funcții similare;
– Introducerea în legea salarizarii a familiei ocupaționale „finanțe”;
– Elaborarea statutului finanțistului.
Acțiunile de protest spontane declanșate la nivel național se pot întinde pe o perioadă nedeterminată, degenerând și în acțiuni de stradă, deoarece nemulțumirea colegilor din sistemul fiscal este mult mai profundă și se referă la:
– Lipsa unui sistem informatic integrat;
– Lipsa acută de personal (de ex. la controlul băncilor au mai rămas 2 colegi și ar fi fost nevoie de 17) cauzată de faptul că nu s-au mai făcut angajări de o lungă perioadă;
– Lipsa spațiilor adecvate desfășurării activității;
– Lipsa de protecție juridică a salariaților, aceștia fiind lăsați să se apere singuri în fața instanței, multinaționalelor, firmelor puternice care își maximizează profitul (adică nu înregistrează profit și nu plătesc impozit la stat) și au resursele financiare necesare să ne acționeze în judecată, având ca scop principal intimidarea noastră.
Și nu în ultimul rând, nemulțumirea este determinată de lașitatea celor care au condus vremelnic finanțele publice și și-au criticat proprii angajați, știind foarte bine care sunt condițiile în care își desfășoară activitatea, fără a le lua aparărea în fața opiniei pubłice și a colegilor din Guvern.
COMUNICAT DE PRESĂ,
FEDERAȚIA NAȚIONALĂ A SINDICATELOR DIN FINANȚE
Afiliată la
ALIANȚA NAȚIONALĂ A SINDICATELOR BUGETARILOR „SED LEX”