Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672
Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672

Focșani. Licitație pentru contractul de acordare a creditului bancar către municipalitate; pe ce vor fi cheltuiți banii

Municipalitatea a scos la licitație pe SEAP un contract pentru servicii de acordare credit bancar, împărțit în două loturi – un credit în valoare de maxim 45.200.000 lei, iar al doilea – în valoare de maxim 3.800.000 lei. După cum se explică pe SEAP, valoarea estimată pe 15 ani la Lotul 1 este de 33.903.762,18 lei, în timp ce la al doilea este 2.542.935,14 lei, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut. „Costul total al finanțării se va calcula prin metoda Ratei interne de rentabilitate (RIR). Oferta care va avea Rata internă de rentabilitate cea mai mică (…) va fi declarată câștigătoare. Pentru calcularea RIR se vor lua în calcul toate fluxurile de numerar asociate cu finanțarea și se va considera rata interbancară ca fiind constantă pe toată durata împrumutului bancar, egală cu valoarea ROBOR6M, comunicată de BNR în data 02.06.2023”, se arată în aceeași sursă. Contractarea creditului a fost încuviințată în urma votului majoritar al aleșilor PNL și PSD din ședința Consiliului Local Focșani din 30 mai, după mai multe ședințe eșuate.

În documentația de atribuire se precizează că acest tip de finanțare este necesară „în vederea realizării unor obiective de investiții de interes local”, cu mențiunea că suma de 45.200.000 de lei va fi folosită pentru realizarea obiectivelor de investiții cofinanțate din fonduri nerambursabile, în timp ce 3.800.000 de lei sunt destinați finanțării de investiții realizate din surse proprii.

Pe lista obiectivelor de investiții care necesită ajutor la partea de cofinanțare se numără reabilitarea, modernizarea clădirilor și echiparea infrastructurii educaționale pentru grădinițele 1, 10, 13, reabilitarea și modernizarea Creșei 1, crearea unui centru multifuncțional pentru activități educative, culturale, recreative și sociale, reabilitarea și modenizarea locuințelor sociale din strada Revoluției (nr. 16 și 17), plus amenajarea unor spații de agrement, creșterea performanței energetice și lucrări conexe la clădirea Cinematografului Balada, pentru clădirea internat a Liceului cu Program Sportiv, a Grădiniței 15, clădirii Liceului Tehnologic „G. G. Longinescu” Focșani, a Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret” și resistematizarea infrastructurii de transport pentru creșterea atractivității și accesibilității deplasărilor cu transportul public, bicicleta și pietonale.

În ceea ce privește cel de-al doilea lot, în valoare de 3.800.000 de lei, suma este destinată unui singur obiectiv de investiții finanțat din fonduri proprii, respectiv extinderea rețelei de distribuție gaze naturale în Mândrești.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: Ziarul Financiar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?