Avocat condamnat pentru un accident mortal produs la Tișița; o societate de asigurări va trebui să plătească daune morale de zeci de mii de euro

0
3819

Primă soluție în cazul unui accident mortal care a avut loc în toamna anului 2020 la Tișița, accident despre care anchetatorii au concluzionat că a fost produs de un avocat, „urmare nerespectării din culpă a regulilor de circulaţie rutieră”. Evenimentul rutier, produs pe 26 noiembrie 2020, a fost anchetat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, care au dispus trimiterea în judecată a avocatului, în stare de libertate, în iulie 2021. Acesta a fost acuzat de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, iar în urma judecării pe fond a dosarului, instanța a decis că acesta se face vinovat, stabilind o pedeapsă cu suspendare.

Potrivit celor comunicate de procurori, „în seara zilei de 26.11.2020, în timp ce se deplasa cu autoturismul marca (…), pe DN2-E85, km 199+400 în afara localităţii Tişiţa, judeţul Vrancea, urmare nerespectării din culpă a regulilor de circulaţie rutieră, inculpatul a pătruns pe contrasens şi a izbit frontal autoturismul marca (…), condus de o persoană de sex feminin, provocând moartea acesteia şi vătămarea corporală a persoanei vătămate aflată pe bancheta din dreapta faţă, care a suferit leziuni ce i-au pus în primejdie viaţa, vindecabile în 100-110 zile de îngrijiri medicale”. În total, instanța a dispus ca avocatul să execute 2 ani şi 10 luni închisoare cu suspendare, stabilind în sarcina acestuia o serie de obligații.

Totodată, prin aceeași sentință, au fost acordate despăgubiri părților vătămate: „Condamnă pe inculpatul (…) la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare pentru ucidere din culpă, (…) (faptă din 26.11.2020, victimă …). Condamnă pe inculpatul (…) la o pedeapsă de 1 an închisoare pentru vătămare corporală din culpă, (…) (faptă din 26.11.2020, persoană vătămată (…)). (…) contopește pedepsele mai sus stabilite, aplicând pedeapsa cea mai grea, de 2 ani și 6 luni închisoare, la care adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă (1/3 din 1 an închisoare = 4 luni închisoare), astfel că pedeapsa rezultantă va fi de 2 ani şi 10 luni închisoare.

(…) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicată inculpatului (…), pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. (…) pe durata termenului de supraveghere, inculpatul (…) va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile la Primăria com. (…), jud. (…) sau la Școala Gimnazială (…), jud. (…).

(…) admite în parte acţiunile civile formulate în cauză de părțile civile (…) şi obliga partea responsabilă civilmente (…) Asigurări SA la plata sumelor de: 49.292 lei daune materiale și 80.000 euro daune morale, în echivalentul în lei la cursul BNR de la data plății, către partea civilă (…); 22.934,29 lei daune materiale și 40.000 euro daune morale, în echivalentul în lei la cursul BNR de la data plății, către partea civilă (…); 40.000 euro daune morale, în echivalentul în lei la cursul BNR de la data plății, către partea civilă (…); 30.000 euro daune morale, în echivalentul în lei la cursul BNR de la data plății, către partea civilă (…);

admite acţiunile civile formulate de partea civilă Spitalul Judetean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani și de partea civilă Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” București și obligă partea responsabilă civilmente (…) Asigurări SA la plata sumelor de: 14.449,83 lei, plus dobânda legală de la data de 10.12.2020 până la achitarea integrală a debitului, precum și 402,53 lei, plus dobânda legală de la data de 26.11.2020 până la achitarea integrală a debitului, către partea civilă Spitalul Judetean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, reprezentând cheltuieli spitalizare pentru partea civilă (…) și pentru victima (…); 12.807,1 lei, către partea civilă Spitalul Universitar Militar de Urgență Central „Dr. Carol Davila” București, reprezentând cheltuieli de spitalizare pentru partea civilă (…).

(…) obligă partea responsabilă civilmente (…) Asigurări SA, la plata cheltuielilor judiciare către părțile civile, respectiv: suma de 6.363,6 lei către partea civilă (…), suma de 9.271,85 lei către părțile civile (…). (…) va fi obligat inculpatul (…) la plata sumei de 2.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 1.603 lei este aferentă fazei de urmărire penală. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here