Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Astăzi, Ziua Mondială a Mediului Înconjurător – Tur ghidat cu tema „Arborii seculari ai Focșaniului” și piesă de teatru cu Trupa ”Protha”, în Parcul Bălcescu

Astăzi, 5 iunie, pentru a celebra Ziua Mondială a Mediului, Primăria Municipiului Focșani organizează o serie de evenimente menite a aduce în atenția noastră, a tuturor, grija vitală pentru protejarea mediului în care trăim. Un tur ghidat având ca temă arborii seculari ai Focșaniului și istoria lor, urmat de o piesă de teatru, susținută în Parcul Bălcescu de mult premiata trupă „Protha”, sunt două dintre acțiunile organizate astăzi în Focșani. Ambele evenimente, alături de punerea în circulație, în acest an, a primelor autobuze electrice în Focșani, cât și de campania de succes „Vinerea Verde”, au scopul de a evidenția acum, mai mult ca oricând, cât de necesar e să ne salvăm planeta în care trăim, nu doar prin eforturile organizațiilor ecologiste, ci și ale fiecăruia dintre noi.

„În fiecare an, pe data de 5 iunie este celebrată «Ziua Mondială a Mediului Înconjurător». Este important a sădi în mintea şi sufletul fiecărui cetăţean faptul că nu putem trăi în afara naturii. Fiecare dintre noi este responsabil și poate contribui semnificativ la ameliorarea şi protejarea naturii, precum şi la celebrarea acestei zile prin participare şi susţinere.

Tocmai de aceea, Primăria Municipiului Focșani, prin Centrul Național de Informare Turistică, serbează această zi prin organizarea unui tur ghidat, care va începe la ora 16.20, în fața Școlii «Duiliu Zamfirescu», unde se află un stejar secular cu o vârstă de aproximativ 500 ani.

Participarea la turul ghidat este gratuită și se face pe baza completării, în prealabil, a formularului de aici: https://forms.gle/fz1DDdHKyZXTG3teA

Poveștile cu parfum de Focșani ne vor fi dezvăluite de ghidul Florin Sima și de Venera Arvinte, expert în patrimoniu local. Arborii seculari vor fi prezentați de către Mirela Ciocârlan, din cadrul Serviciului Spații Verzi, DDSP Focșani”, se arată într-un comunicat al Primăriei Municipiului Focșani.

*

„Luni, 5 iunie 2023, de Ziua Mondială a Mediului Înconjurător vă invităm, de la 18.30, în Parcul Bălcescu la «teatru în parc» cu Trupa de Teatru ”Protha” care va juca piesa «Wanda», o dramatizare și adaptare semnate Mihaela Michailov şi Radu Apostol, după «O sută de rochii» de Eleanor Estes!

Cu «Wanda», Trupa de Teatru »Protha» a câștigat, în 2021, Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret «Gr. V. Birlic».
În 2023, în cadrul celei de-a XX-a ediții a Festivalului de Piano di Sorrento «Journées du jeune théâtre international francophone», în Sorrento, Trupa de Teatru «Protha» a prezentat spectacolul «Wanda» și a primit Premiul pentru cel mai bun spectacol al festivalului cu piesa «Le bizzare incident du chien pendant la nuit» după Mark Haddon.
Extrapolând, «Wanda», personajul principal al piesei regizate de Cătălin Sfârloagă, poate fi oricând asemuit cu natura care, zilnic, este agresată de intervențiile indiferente ale omenirii”, aflăm, de asemenea, dintr-un comunicat al Primăriei Municipiului Focșani.

***

„Ziua Mondială a Mediului Înconjurător a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru celebrarea Conferinței «Ecologia Umană» de la Stockholm și reprezintă elementul cel mai important al «Programului pentru Mediu» al Națiunilor Unite (UNEP), având la bază în fiecare an o temă recomandată.

Anul acesta, pe 5 iunie, se promovează ideea «o zi fără plastic». Aceasta este o oportunitate de a sărbători mediul înconjurător și de a lua măsuri pentru a reduce deșeurile din plastic. Alegând materiale alternative și reducând dependența de plasticul de unică folosință, putem avea un impact pozitiv asupra mediului.

Pe lângă o serie de campanii de sensibilizare, precum Turul Ghidat din 5 iunie 2023, Primăria Municipiului Focșani face constant demersuri de protejare a mediului!

Din decembrie 2022, în Municipiul Focșani au fost puse în circulație primele autobuze electrice dintr-o flotă care va număra, la final, peste 50 de astfel de vehicule verzi.
Din mai 2023, Primăria Municipiului Focșani și Consiliul Local Focșani au implementat campania Vinerea Verde!
Prin acest proiect municipalitatea își propune să stimuleze utilizarea mijloacelor de transport public, astfel încât focșănenii să renunțe la deplasarea cu autoturismul personal.
Scăderea numărului de autovehicule aflate în circulație va reduce blocajele în trafic și va reduce poluarea din Municipiul Focșani!
Gratuitatea nu se aplică pentru traseele din afara Focșaniului. Este vorba de traseele 1, 14, 20 C, 20 O, 21, 22, 23 și 24″, se mai precizează în comunicatul de presă publicat de Primăria Municipiului Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?