Ediția: Marți 16 aprilie 2024 Nr. 6605
Ediția: Marți 16 aprilie 2024 Nr. 6605

Noi străzi în Focșani: personalități de epocă și artiști

În municipiul Focșani, câteva străzi, acum „necunoscute” la adresă, și-au găsit un nume, după ce trei proiecte inițiate în acest sens de primarul Cristi Valentin Misăilă au primit votul favorabil al consilierilor locali focșăneni. În ordinea propusă la „mapă”, primul proiect vizează atribuirea a 7 denumiri pentru tot atâtea parcele: străzile Ruxanda Stamatin, Constanța Câmpineanu, Maria Plagino, Olga Sturdza, Gheorghe Orleanu, Alexandru Mavrocordat și Gheorghe Apostoleanu. Este vorba despre terenuri aflate în Cartierul rezidențial cu dotări specifice – extravilan, Șoseaua Petrești, pentru care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal în ianuarie 2009.

Anul trecut, proprietarul majoritar al imobilelor cu destinația cale de acces, a solicitat atribuirea denumirilor de mai sus, solicitare cu atât mai demnă de luat în seamă cu cât „proprietarii imobilelor și locuințelor din această zonă au solicitat atribuirea de numere poștale în vederea stabilirii domiciliului sau pentru a încheia contracte cu frunizorii de utilități”. Până în acest moment, au fost eliberate certificate de nomenclatură stradală provizorii, din strada Cuza-Vodă, însă la un moment dat parcelele ar cam trebui „botezate”. Din ce se explică în documentație, numele propuse aparțin, așa cum ne și putem imagina, unor personalități.

Astfel, Ruxanda Stamatin, care a trăit între 1824 – 1909, a fost „o doamnă de prima mână și rang în orașul Focșani. Promotoare a culturii pe multiple planuri, apărătoare a vieții familiale, energică și autoritară, și-a administrat cu tact și fermitate interesele patrimoniale. În persoana acesteia se îngemănau spre a stinge firele a două mari familii boierești focșănene: Stamatineștii și Dăscăleștii”.

Constanța Câmpineanu a fost fiică de magistrat și a unui revoluționar pașoptist, familia sa fiind una veche, boierească, din Muntenia. Căsătorită cu Grigore Ghica, a devenit principesă.

Cât despre Maria Plagino, aceasta este menționată în documentație ca fiind soția avocatului Gheorghe Orleanu, „figură marcantă, alături de soțul ei, a vremurilor anilor 1850”.

O stradă paralelă cu cea care s-ar putea numi Maria Plagino este de altfel cea care ar urma să poarte numele soțului acesteia, care a fost primar, dar și deputat. „Datorită lui, linia de cale ferată și stația CFR care a unit Focșaniul de Iași și București a fost construită pe unde o știm și noi acum, inaugurate în 1881, în prezența lui Carol I”, se detaliază în documentație. Și asta nu este tot: „Deoarece la stația CFR Focșani se ajungea greu din oraș, pe un drum îngust și neamenajat, care șerpuia pe lângă proprietăților armenilor până la cimitirul acestei comunități, din actuala stradă Dionyssos, a chemat reprezentanții lor la Primăria locală, a discutat cu ei și i-a convins că este și în interesul lor să accepte exproprierile necesare care au determinat realizarea actualului Bulevard al Gării, care s-a mai numit în trecut Lascăr Catargiu sau Karl Marx, prima arteră modernă a orașului”.

Și Olga Sturdza a fost o voce feminină cunoscută, una dintre marile colaboratoare ale Reginei Maria în susținerea „Frontului de acasă”, adică în ceea ce însemna în special în îngrijirea răniților și orfanilor de război, invalizilor și bătrânilor. „Prințesa a început încă din 1910 să sprijine timida mișcare feministă din Moldova acelor timpuri, iar în 1916, când țara a intrat în război, s-a implicat în primele subscripții publice pentru „Frontul de acasă”. În același an, în septembrie, din inițiativa ei și sub patronajul reginei s-a edificat primul cămin pentru orfanii de război din Iași”.

În ceea ce îl privește pe Alexandru Mavrocordat, acesta este menționat în documentație ca făcând parte dintr-o familie boierească română provenită din cartierul Fanar din Istambul, fiind fiul lui Gheorghe Mavrocordat și al Mariei Schina, cu calități de constructor și arhitect, care a reamenajat, extins și transformat două mari conace de la Miroslava și Popești.

Gheorghe Apostoleanu, 1832 – 1895, a fost președinte al curților de apel din Iași și Focșani, dar și deputat sau senator, în mai multe legislaturi, aristocrat al vremii și unul dintre sfătuitorii lui Alexandru Ioan Cuza, contribuind astfel la realizarea Unirii Principatelor Române.

Cel de-a doilea proiect propus aleșilor locali focșăneni vizează atribuirea de denumiri pentru patru străzi aflate în intravilanul atras al municipiului: Florentin Delmar, Gheorghe Tattarescu, Constantin C. Giurescu și Marin Simionescu-Râmniceanu, toate pornind din același drum județean 204E, respectiv strada Cuza-Vodă. Denumirile au fost propuse de proprietarii parcelelor care în acest moment nu poartă niciun nume, explicația fiind aceea că deținătorii terenurilor ar cam avea nevoie de o denumire pentru străzi, pentru emiterea autorizațiilor de construire. În raport se și explică faptul că cele patru nume aparțin de asemenea unor personalități.

Astfel, Florentin Delmar, pe numele său din buletin Florian Milea, a fost compozitor de muzică ușoară, dar și de film, fiind unul dintre primii și importanții promotori ai muzicii ușoare românești. După cum se știe, Focșaniul are de altfel și un festival de muzică care îi poartă numele.

Un nume de asemenea cunoscut, dat fiind că este purtat și de liceul de artă, este cel al pictorului Gherghe Tattarescu, întemeietorul Școlii Naționale de Arte Frumoase, cunoscut și ca cel mai de seamă pictor religios din țară, care a pictat 58 de biserici.

Constantin C. Giurescu a fost istoric, profesor universitar, academician, diplomat și om politic important al vremurilor sale, în timp ce Marin Simionescu-Râmniceanu a fost un cunoscut critic și istoric literar român, scriitor și membru corespondent al Academiei Române.

Ultimul proiect care vizează denumirea unor străzi are în vedere două parcele, pentru care numele propuse sunt Biruinței și Golești. Ca identificare, strada Golești pornește din strada Vâlcele până la stația Electrica, iar Biruinței pornește din aceasta. Necesitatea, aceeași: „Proprietarii locuințelor din zonă au solicitat atribuirea de numere poștale în vederea stabilirii domiciliului, pentru a încheia contracte cu furnizorii de utilități, cereri care s-au soluționat prin emiterea de certificate de nomenclatură stradală provizorii. În același timp și proprietarii imobilelor aflate pe strada inventariată în domeniul privat al municipiului Focșani au solicitat certificate de nomenclatură stradală, cererile acestora soluționându-se cu numere poștale din strada Vîlcele însoțite de litere, situație ce poate crea neconcordanțe și confuzii”.

Foto cu rol ilustrativ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?