Deca: Dacă protestul continuă, nu vom mai putea evita reprogramarea examenelor, prelungirea anului şcolar

0
288

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, joi, că reprogramarea examenelor naţionale sau prelungirea anului şcolar nu vor putea fi evitate, dacă va continua protestul în educaţie. „Ministerul Educaţiei a făcut tot posibilul astfel încât să se reuşească parcurgerea tuturor proceselor educaţionale sau recadrarea lor din punct de vedere al calendarului, fără modificarea calendarului examenelor naţionale – Evaluarea Naţională pentru clasa a VIII a şi examenul de Bacalaureat – şi mai ales fără prelungirea duratei cursurilor în anul şcolar. În cazul în care, în ciuda tuturor angajamentelor luate de către Guvern, se continuă protestul, nu vom mai putea să evităm consecinţe de tipul reprogramare examene sau prelungirea an şcolar şi cred că nu ne dorim niciunul dintre noi astfel de consecinţe. Sunt convinsă că se va putea găsi înţelepciunea şi formula pentru ca toţi copiii să poată da examenele la timp şi pentru a putea să-şi urmeze mai departe parcursul educaţional”, a spus Deca, întrebată ce se va întâmpla în cazul în care se va continua greva în educaţie.

Ea a adăugat că, după răspunsul cadrelor didactice, va fi analizată necesitatea recadrării calendarului proceselor educaţionale, în funcţie şi de resursa umană existentă în sistem. Întrebată în legătură cu faptul că marţi, când urmează să fie primit răspunsul profesorilor referitor la grevă, încep înscrierile pentru Evaluarea Naţională, Deca a spus că, în funcţie de resursa umană, va decide dacă este nevoie de extinderea calendarului existent. „Perioada de înscriere pentru Evaluarea Naţională are loc într-adevăr între 6 şi 9 iunie. În funcţie de resursă umană disponibilă în fiecare unitate de învăţământ la momentul 6 iunie, vom decide, similar cu perioada de înscriere pentru examenul de Bacalaurat, dacă este nevoie să extindem sau nu calendarul existent”, a precizat Deca.

Aceasta a menţionat că a solicitat sindicatelor reîntoarcerea în clase. „Chiar astăzi am solicitat să ne reîntoarcem în clase şi să putem susţine examenele naţionale. Răspunsul a fost că se vor întoarce cu textul ordonanţei, îl vor analiza şi vor reveni marţi cu un răspuns în funcţie de preferinţa cadrelor didactice din fiecare unitate de învăţământ”, a declarat Ligia Deca.

Sindicatele resping din nou oferta Guvernului

Sindicatele din Educaţie au respins, joi, oferta Guvernului pentru încetarea protestelor iar greva din sector continuă, au anunţat liderii federaţiilor sindicale, după consultările de la Guvern. „Mandatul pe care l-am primit a fost acela de a respinge oferta. Oamenii sunt suverani. Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii decid, aşa că aşteptăm concret săptămâna viitoare ce se întâmplă mai departe. Sperăm că lucrurile vor intra pe un făgaş normal, dar totul depinde de ceea ce vor decide oamenii pe care îi reprezentăm. Decizia le aparţine. Asta scrie în fişa postului la mine. Trebuie să merg mai departe cu mandatul pe care l-am primit până la acest moment”, a declarat Simion Hancescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Acesta a explicat că oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că noua grilă de salarizare urmează să se aplice în trei ani şi a amintit că medicii au primit integral creşterile solicitate atunci când Sănătatea a fost declarată domeniu prioritar. „Oamenii au spus că nu este acceptat ca această grilă să se aplice în 3 ani de zile ci mult mai repede. Să vă amintiţi că tot aici am spus la un moment dat că oamenii doresc o mărire de 25% a salariului. Ori, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat cu acea mie de lei, nu se ajunge la acest procent. Lucrurile sunt foarte simple. Apreciem faptul că ordonanţa a fost dată, numai că orizontul de timp propus de Guvern, de 3 ani de zile, nu este acceptat. Vă reamintesc faptul că există un domeniu care a fost declarat prioritar în 2018. E vorba de sănătate, unde medicilor li s-a acordat integral mărirea, deci nu în tranşe. Au trecut 5 ani de zile. Oamenii doresc ca şi pentru educaţie să se facă acest efort din partea statului român, să poată să ajungă la salariile din grilă. Argumentul cu care a venit Guvernul este că Ordonanţa este dată şi mai mult nu se poate în acest moment. Ordonanţa a trecut şi vor fi discuţii la Ministerul Muncii pe grila de salarizare, pentru că trebuie să clarificăm şi lucruri legate de auxiliar şi la personal administrativ”, a mai arătat Hancescu. Pe de altă parte, acesta a precizat că nu sunt luate în calcul şi alte forme de protest.

La rândul său, Marius Nistor, liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret, a subliniat şi el că membrii de sindicat doresc aplicarea în integralitate, începând din această lună, a grilei de salarizare iar acţiunile de protest vor continua şi după 6 iunie. „Mandatul este unul foarte clar: grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educaţiei să fie pusă în aplicare în integralitate începând din această lună. Nu există alt mandat, nu avem ce discuta în afara mandatului respectiv, iar de marţi încolo colegii noştri vor continua acţiunile de protest ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”, a afirmat Marius Nistor. El a precizat, totodată, că la întâlnirea de joi cu reprezentanţii Executivului nu a existat nicio noutate. „Ne-au chemat să ne anunţe că a trecut acest proiect de ordonanţă de urgenţă şi el ar trebui adus la cunoştinţă colegilor din unităţile de învăţământ. Ei îl cunosc. În momentul de faţă nu există niciun element de de noutate, ştiu despre ce este vorba. Mai departe, se pot continua negocierile la nivelul Ministerului Muncii pe viitoarea grile de salarizare. Dar v-am spus care este mandatul meu. Soluţia trebuie să fie cea care rezolvă revendicările legitime ale colegilor noştri. Eu au întotdeauna dreptate”, a subliniat liderul FSE Spiru Haret.

Guvernul a aprobat joi ordonanţa care stabileşte majorări ale salariilor în învăţământ. Potrivit Ministerului Muncii, actul normativ aprobat de Executiv stabileşte o majorare de 1.000 de lei brut pe fiecare funcţie în cazul personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior, inclusiv pentru personalul didactic auxiliar din bibliotecile universitare, respectiv de 400 de lei pentru personalul nedidactic. „Măsura a fost luată pentru a evita neînchiderea anului şcolar 2022-2023, situaţie care ar afecta dreptul la educaţie pentru trei milioane de elevi, precum şi pentru a susţine dezvoltarea profesională a personalului didactic în vederea creşterii calităţii şi echităţii sistemului educaţional”, precizează Ministerul Muncii. Majorările se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, iar impactul financiar asupra bugetului general consolidat pentru anul curent se ridică la 2,168 miliarde de lei. Greva din sistemul de învăţământ a fost declanşată în data de 22 mai.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here