VIDEO! Sute de polițiști, pompieri, specialiști antidrog și jandarmi vrânceni vor fi la datorie în minivacanța de 1 iunie

0
502

Biroul de presă al IPJ Vrancea: 

Principalele măsuri dispuse la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, pe timpul minivacanței prilejuite de Ziua Copilului și de Rusaliile Ortodoxe, pentru prevenirea incidentelor și a situațiilor de risc pentru cetățeni, precum și pentru gestionarea eficientă a intervențiilor operative și a misiunilor de salvare.

În această perioadă, la nivelul județului Vrancea peste 150 de poliţişti vrânceni vor acționa zilnic, pregătiți să intervină în cazul unor evenimente nedorite.

De asemenea, activitățile de prevenire și de combatere a faptelor ilegale, în special în locurile aglomerate, în care vor avea loc evenimente publice, precum și în zona lăcașurilor de cult vor fi intensificate.

Având în vedere că în astfel de perioade se înregistrează o creștere a valorilor de trafic, poliţiştii rutieri vor acţiona pe drumurile naţionale şi judeţene, utilizând autospecialele dotate cu echipamente de supraveghere video.

Principalele obiective ale echipajelor de poliție rutieră vor fi fluidizarea traficului și prevenirea accidentelor grave de circulație. Pentru depistarea șoferilor care pun în pericol siguranța traficului, polițiștii rutieri vor acționa cu aparatele radar din dotare, dar și cu dispozitivele care semnalează consumul de alcool și de substanțe interzise la volan.

Recomandăm conducătorilor auto să respecte regulile rutiere și să aibă o conduită preventivă în trafic, ținând cont de condițiile de drum.

În perioada care urmează, efectivele Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea vor avea o prezență activă în stradă, pentru descurajarea comiterii de fapte ilegale, dar și pentru a putea interveni rapid în situații de pericol pentru cetățeni.
Totodată, vă invităm mâine, la activitățile ce vor fi desfășurate în municipiile Focșani și Adjud, precum și în comuna Soveja, cu ocazia Zilei Copilului, unde, ca de fiecare dată, polițiștii din cadrul structurilor Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea vor fi alături de dumneavoastră, pentru a le prezenta copiilor autospecialele de poliție, precum și celelalte echipamente din dotarea folosită în activitatea specifică desfășurată.

 

***

Pompierii vrânceni sunt la datorie și în minivacanța de 1 Iunie și Rusalii

Și în acest an pompierii vrânceni sunt la datorie pe timpul activităților desfășurate de cetățeni cu prilejul minivacanței de 1 Iunie și Rusalii. Alături de personalul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, zilnic, peste 100 pompieri și paramedici SMURD vor fi la datorie, având misiunea de a asigura un răspuns eficient și rapid în cazul producerii unor situații de urgență și de a interveni, în caz de nevoie, pentru acordarea primului ajutor calificat. În funcție de situația operativă, numărul acestora poate fi suplimentat cu pompieri aflați în turele libere.
Având în vedere faptul că, de cele mai multe ori, în această perioadă, populația alege să își petreacă timpul în aer liber, la un grătar, în special în pădurile din apropierea localităților, în scopul prevenirii unor situaţii de urgență, recomandăm respectarea următoarelor măsuri preventive:
• interzicerea autovehiculelor proprietate personală pe drumurile forestiere, a fumatului, aprinderii focului precum şi instalarea corturilor şi a suprafeţelor de picnic în pădure, în afara locurilor special amenajate;
• respectarea instrucţiunilor de apărare împotriva incendiilor afişate sau dispuse de personalul silvic;
• pregătirea focului pentru prepararea hranei se va face doar în locuri special amenajate, la o distanţă de cel puţin 10 m faţă de clădiri şi materiale combustibile;
• înainte de aprinderea focului, curăţaţi locul de materiale care se pot aprinde uşor;
• nu aruncaţi resturile de chibrituri şi ţigări aprinse în pădure;
• nu părăsiţi niciodată focul făcut, înainte de a vă asigura de stingerea lui completă, iar cenuşa rezultată în urma arderii depozitaţi-o într-o groapă special amenajată;
• păstraţi în apropierea dumneavoastră tot timpul o rezervă de apă;
• nu faceţi focul pe vânt puternic;
• asigurați supraveghere copiilor pentru a se evita folosirea de către aceştia a mijloacelor de aprindere.

În cazul izbucnirii unui incendiu, recomandăm cetățenilor:
• să nu intre în panică și să își păstreze calmul;
• să anunțe începutul de incendiu la numărul unic 112;
• să identifice și să utilizeze mijloacele inițiale de stingere a incendiilor;
• să permită accesul forțelor de intervenție pentru stingerea incendiului.

De asemenea, odată cu sosirea verii și începerea vacanței de vară, tot mai multe persoane vor să se recreeze alegând ca metodă scăldatul.
Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente cu consecințe tragice pe timpul desfășurării acestor activități recreative, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea, recomandă:
 frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
 respectaţi întotdeauna recomandările salvamarului sau administratorului locului de agrement;
 evitaţi scăldatul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi; cel mai indicat este să nu vă aventuraţi să vă scăldaţi, dacă nu înotaţi bine;
 evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
 nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe platforme, poduri sau alte elemente de construcţii;
 nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;
 nu vă aventuraţi în apă când sunteţi în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte.
Totodată, părinţii, bunicii şi tutorii legali ai copiilor, trebuie să respecte următoarele măsuri pentru prevenirea riscului de înec al minorilor :
 nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici;
 urmăriţi continuu, comportarea copiilor în apă: nu vă lăsaţi distraşi de alte activităţi şi nu vă întoarceţi nicio clipă cu spatele la aceştia. Nu uitaţi că cei mici sunt imprevizibili: ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature, chiar dacă ştiu să înoate;
 explicaţi-le adolescenţilor pericolul la care se expun scăldându-se în locuri neamenajate şi consecinţele grave, uneori tragice ale actelor de teribilism.
Cu speranța că, aceste recomandări vor fi respectate, vă dorim să vă bucurați de această minivacanță, fără evenimente care să vă pună viața în pericol!

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea

***

Cu ocazia minivacanței de Rusalii, numărul jandarmilor care vor acționa în stradă, pentru siguranța cetățenilor, a fost suplimentat.
În perioada de 1 – 5 iunie a.c. , peste 250 de jandarmi vrânceni, alături de polițiști, vor fi în mijlocul cetățenilor pentru a asigura măsurile de ordine și siguranță publică, cu ocazia desfășurării manifestărilor din spațiul public, după cum urmează:
– Joi, la evenimentul ,,Vrancea în mișcare – Flashmob’’;
– În perioada 1 – 4 iunie, în Piața Unirii din Municipiul Focșani, la spectacolele și jocurile sportive dedicate ,,Zilei Internaționale a Copilului’’;

– Joi, în Crângul Petrești, la concursul de muzică pentru copii, ,,Inocență de copil’’;
– Joi, în Piațeta ,,Ion Dichiseanu’’ din Municipiul Adjud, la activitățile dedicate ,,Zilei Internaționale a Copilului’’;
– Duminică și luni, în comuna Vintileasca, la manifestarea cultural artistică ,,Zilele Comunei Vintileasca’’;
– Duminică, în localitatea Viișoara, la ,,Sărbătoarea Satului Viișoara’’.
De asemenea, cu ocazia ,,Zilei Internaționale a Copilului’’, jandarmii vor fi prezenți cu ateliere de prezentare a materialelor de intervenție și autospeciale din dotare, în municipiile Focșani, Adjud și localitatea Soveja.

Pentru evitarea incidentelor nedorite şi a oricăror situaţii de natură să tulbure ordinea publică, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vrancea face următoarele recomandări:
• participanţii să respecte măsurile stabilite de organizatori precum şi indicaţiile şi îndrumările jandarmilor;
• să evite implicarea în conflicte de orice natură;
• să acorde o atenţie deosebită sporită modului de păstrare a bunurilor şi obiectelor personale;
• dacă sunt însoțiți de copii, să îi supravegheze cu atenție.

Pe traseele turistice montane și în localitățile Tulnici, Lepșa și Soveja, jandarmii montani vor desfășura activități specifice în scopul informării, îndrumării și acordării de asistență turiștilor și persoanelor aflate în dificultate în zona montană, precum și pentru prevenirea și combaterea faptelor care aduc atingere normelor de conviețuire socială.

Pe această cale jandarmii montani îi sfătuiesc pe iubitorii muntelui să ţină cont de o serie de recomandări cum ar fi :
– să se informeze asupra itinerarului propus, gradului de dificultate, condiţiilor climaterice locale;
– să aibă echipament adecvat zonei montane, lanternă, rucsac şi trusă de prim ajutor;
– să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu;
– să desfăşoare activităţi de picnic doar în zonele special amenajate;
– în situația în care întâlnesc animale sălbatice, să nu se apropie de ele, pentru a face fotografii sau pentru a le hrăni;
– să solicite ajutorul forţelor de ordine, în mod direct sau prin numărul unic apel de urgență ,, 112” în cazul producerii unor fapte de natură penală sau contravențională.
Jandarmii vrânceni urează tuturor copiilor un călduros ,,La mulți ani!’’

Sursă text și foto: Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here