Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

VIDEO: Minune! PNL-iștii din CL Focșani au înțeles că municipiul are nevoie de investiții, care „costă” bani!

„Fum alb” în Consiliul Local Focșani, tradus printr-un vot majoritar pentru dezvoltarea municipiului. În sfârșit, după mai multe ședințe consecutive, PNL-iștii au admis că derularea investițiilor în Focșani e mai importantă decât orgoliul propriu și au zis „Da” proiectului privind aprobarea contractării unei/ unor finanțări rambursabile în vederea realizării unor obiective de interes local. Unica modificare, propusă de inițiatorul proiectului, Cristi Valentin Misăilă, a fost aceea ca valoarea împrumutului să fie de 49.000.000 de lei, bani cu care va fi acoperită partea de cofinanțare în proiectele cu finanțare europeană. Și, dacă ședințe de-a rândul PNL-iștii din CL Focșani s-au întrecut care mai de care să se împotrivească cu înverșunare oricăror încercări ale edilului Misăilă de a le explica logica contractării împrumutului, de-odată lucrurile au fost clare.

Nu cumva să credeți că se împotriviseră din orgoliu, au ținut să asigure aceștia (aproape) la unison. Bine, nici nu au dat vreo explicație logică privind schimbarea la 180 de grade a opiniei, ci doar s-au întrecut care mai de care să laude proiectul inițiat de Cristi Valentin Misăilă. Constanță, numele tău e grupul PNL din CL Focșani! Însă în sens invers. Nu că s-au dumirit peste noapte PNL-iștii că tot ceea ce fac este să își aprindă paie în cap, ci, după cum chiar singur a recunoscut „liderul” de grup al acestora, Victor Dumitru, optica nu s-a schimbat chiar așa, pentru că s-au luminat. Motivul votului a ținut de intervenția președintelui lor, Cătălin Toma, care „a netezit asperitățile”. În stilu-i caracteristic, Dumitru chiar a afirmat că „nu a fost deloc ușor”. Drept e, nu o fi ușor să recunoști că nu pricepi nimic despre nimic și pur și simplu blochezi investiții necesare în Focșani, din ambiție.

Că a intervenit în tratative Toma a fost confirmat de altfel și de Misăilă, care a explicat din nou care e „treaba” cu finanțarea. „Împrumutul nu va crește cu absolut nimic obligațiile focșănenilor față de bugetul local. Impozitele și taxele locale nu se vor modifica. Gradul de îndatorare va ajunge undeva la 15%, iar maximul permis de lege este 30%. Gradul de îndatorare și toate aceste informații se regăsesc pe site-ul Primăriei municipiului Focșani, important este să știm să citim și să căutăm. Mulțumesc consilierilor PNL care au înțeles importanța acestor proiecte, mulțumesc și domnului președinte Cătălin Toma care da, într-adevăr, s-a implicat proactiv în soluționarea acestui proiect. Și vă dau garanția că 100% aceste proiecte vor fi duse la bun sfârșit”, a spus edilul municipiului.

N-au fost chiar pro la unison PNL-iștii. Uitând din ce partid face parte și cel mai probabil rămânând pe linia nașului de cununie „Grindă”, de a face rău doar pentru că poate (dar din fericire nu mai poate), Ana Maria Dimitriu Bunghez, acest nestemat al PNL-iștilor în viu, chiar viceprimar, a declarat că se va împotrivi proiectului. A și avut o explicație tipică, anume că focșănenii nu o vor duce mai bine, că focșănenii nu vor beneficia (!!!), ci doar se vor îndatora. Nu, doamna, focșănenii nu beneficiază de investiții, de străzi refăcute, de școli reabilitate și așa mai departe. Nuu. Și, continuând discursul după o tăcere de câteva luni (ah, ce fericire mai fuse), Dimitriu Bunghez a punctat că dumneaei nu a văzut pe site-ul Primăriei Focșani informații legate de creditele contractate de municipalitate, graficul de rambursare sau de investiții. Informații care se regăsesc, totuși. Dar știți ce nu este pe site de atâta amar de vreme? Un CV al acestui faimos viceprimar!

Iar cel de-al doilea viceprimar faimos, cosițele blonde de la USR, a decretat că cele două reprezentante ale formațiunii vor vota împotrivă. Sau, cum a glăsuit Alexandra Tătaru, „suntem împotriva acestui credit”. Mă rog, aplicat, împotriva contractării, o fi vrut să zică. Dar ce mai contează, să lăsăm detaliile. În fine, după aceste declarații aproape belicoase, a intervenit liberalul Liviu Macovei, care a opinat că poate colegii care au dubii, nu au citit proiectul. Noroc că unii PNL-iști au citit măcar acum, am zice noi. Pentru că, așa cum a subliniat și Macovei, lucrurile sunt cum trebuie. Adică banii se duc în proporție de 90% în investiții în educație, a spus acesta, „pentru copiii noștri”. Și, chiar cu atâta împotrivire din trecut, chiar și Costel Bîrsan a arătat că „trebuie să facem acest împrumut. (…) Această problemă nu se poate rezolva decât cu acest împrumut. Altfel, aceste investiții cu fonduri europene se vor bloca, vom pierde aceste fonduri – și nu sunt puține”. Mda. Adică fix ce le-a tot repetat primarul Misăilă majoritarilor din CL Focșani ședințe de-a rândul. Tot e bine că majoritatea din majoritari (ca să spunem așa) au și înțeles!

Bani pentru bisericile din Focșani

Nu doar acest proiect a fost văzut cu ochi buni de majoritari, minune. Din cele 49 de proiecte propuse inițial, plus alte 5 introduse suplimentar de primarul Misăilă, puține au fost cele care nu au trecut. Și nici mari discuții nu au mai fost, cel puțin nu până la proiectul 34, care viza acordarea unui sprijin financiar Parohiei „Sfânta Cuvioasa Parascheva” – Noua Catedrală, când Bîrsan a anunțat că nu va participa la vot. De ce? Pentru că un vot „ar contravine principiilor” sale, arătând că se dau prea mulți bani către catedrală și ar fi o idee bună să se aloce fonduri și către alte biserici. Proiectul a trecut, iar în continuare și alte 11 care, ce să vezi? Presupuneau acordarea de sprijin financiar către tot atâtea biserici, în total 900 mii lei, în funcție de propunerile Protoieriei Focșani II, cea care a verificat situația și a recomandat alocarea de sume: Protoieria Focșani II – lucrări de reparații curente și mobilier la Capela „Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului”; Parohia Jelaboi – continuarea lucrărilor la Casa Parohială și așezământul social din strada Rodnei; Parohia „Vovidenia Tăbăcari” – reparații curente la capela mortuară; Parohia Tuturor Sfinților – continuarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și schimbare a acoperișului la Biserica Tuturor Sfinților și construire a unei capele; Parohia Sfântul Ierarh Teodosie de la Brazi – continuarea lucrărilor de pictură la biserica parohială din Calea Moldovei; Parohia „Buna Vestire”- Castelul de apă – continuarea lucrărilor la structura de rezistență a bisericii de pe strada Vrancei; Parohia „Înălțarea Domnului” – lucrări de reparații curente la biserica parohială de pe strada Aleea 1 Iunie; Parohia Sfântul Gheorghe – Nord – lucrări de finisaje exterioare, reparații la turlă și șarpantă la biserica monument istoric din Bd. Independenței; Parohia „Sfântul Nicolae Nou” (Umbră) – lucrări de vopsitorie a învelitorii de tablă la acoperișul biserici parohiale din Popa Șapcă; Parohia Sfântul Apostol Andrei – lucrări de înlocuire a învelitorii de tablă la casa praznicală și amenajare exterioară la biserica din Bd. Brăilei; Parohia „Sfântul Dumitru-Bahne” – lucrări de construire capelă și clădire multifuncțională din strada Petre Liciu.

Refacerea Cinematografului Unirea

O altă dilemă a fost la unul dintre proiectele suplimentare, legate de bugetul municipiului. Aici, același Bîrsan a ținut să facă un soi de amendament, respectiv să se scoată aprobarea alocării de fonduri pentru refacerea Cinematografului Unirea, pentru care a fost obținută finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Din nou, edilul Misăilă a ținut să explice că sunt termene de respectat, că indicatorii pentru acest proiect au fost deja aprobați de majoritari și că totul s-ar bloca. Previzibil, PNL-iștii au rămas neclintiți, așa că s-a trecut la votul pe amendamente. Amendamentul lui Bîrsan nu a trecut, deoarece nu a întrunit voturile necesare. Dar au trecut amendamentele primarului, ca și proiectul în integralitatea lui. Pe vot!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?