Ședință la Prefectura Vrancea ieri, în contextul atacurilor tot mai dese ale urșilor în gospodăriile vrâncenilor. Prefectul Nicușor Halici i-a convocat la întâlnire pe primarii localităților identificate ca fiind în risc din punct de vedere al atacurilor urșilor, precum și pe reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în domeniu și șefii structurilor Ministerului Afacerilor de Interne din județ, în principal pentru a-i informa asupra prevederilor legale în domeniu, dar și pentru a asculta problemele cu care se confruntă edilii. În plan legislativ a apărut o ordonanță de urgență care stabilește exact ce pot face autoritățile atunci când o localitate este vizată de un atac al urșilor și ce măsuri pot fi luate, inclusiv până la așa-numita extragere prin eutanasiere a exemplarului de urs care creează probleme.
„Scopul ordonanței de urgență este ocrotirea unor valori esențiale: viața și integritatea persoanei, sănătatea și securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietate publică și privată a persoanelor fizice sau juridice. (…) Legea este foarte clară: este risc? Eliminăm riscul”, a subliniat prefectul Halici. Aceasta înseamnă că viețile oamenilor și bunurile acestora sunt mai presus de orice. Situația privind efectivele de urși în Vrancea ar putea fi catalogată clar ca una problematică, dat fiind că, a mai arătat prefectul „specialiștii spun că pe raza județului gradul de încărcare maxim din punct de vedere al speciei urs brun poate fi undeva la 103. La acest moment am trecut de 500 de exemplare și cred că nu sunt toate identificate”.
Soluții însă există, a arătat prefectul Nicușor Halici: la nivelul localității vizate de un atac al unui urs trebuie constituită o echipă de intervenție condusă de primar sau viceprimar, din care fac parte personalul structurii de jandarmi, personalul angajat al gestionarului fondului de vânătoare cu care UAT-urile au contract încheiat, dar și un medic veterinar, care poate decide ce măsuri trebuie luate imediat. Măsurile pot porni de la alungarea exemplarului de urs brun, tranchilizarea și relocarea acestuia sau extragere/ împușcare. „Decizia privind una dintre cele trei metode aplicate aparține conducătorului echipei de intervenție. Toate aceste lucruri se consemnează într-un raport al evenimentului, unde semnează toți membrii echipei de intervenție”, a precizat prefectul.
O problemă semnalată a fost însă aceea că gestionarii fondurilor de vânătoare cu care au contract primăriile nu vin cu arme la intervenție, prefectul arătând că legea este clară: la momentul convocării pentru o intervenție imediată, trebuie ca aceștia să se prezinte cu arma, nefiind nevoie de autorizație. Într-adevăr, a spus Nicușor Halici, „dumneavoastră plecați cu arma, iar decizia de utilizare sau nu a armei se ia la fața locului. (…) Nu e de joacă. La Gura Caliței a fost lângă școală. Dacă era ziua?”.
Alte dificultăți pe care le-au prezentat primarii au ținut însă și de relația cu alte autorități cu atribuții în domeniu, iar o problemă semnalată a fost vizavi de dotarea jandarmilor care participă la intervenție și acordă sprijin, în condițiile în care chiar și colonelul Adrian Babiș, inspectorul șef al IJJ Vrancea, a subliniat că nu pot fi folosite arme de vânătoare.
„Jandarmeria Vrancea are subunitățile dislocate mai mult în partea de Nord a județului. (..) Jandarmeria montană este dispusă la Soveja și la Tulnici. (…) Lucrurile în ceea ce privește partea de a disloca efective și de a crea alte subunități îmi exced competențele și am discutat cu domnul prefect, încercăm să dislocăm efective și în partea de Sud. La nivelul MAI achizițiile de armament se fac centralizat, iar dotarea este stabilită prin ordin de ministru, puteți solicita să primim astfel de armament. Nu avem arme pentru așa ceva. Avem armă de calibru 12 cu cartușe de cauciuc și nu putem să le folosim decât conform destinației”, a explicat șeful IJJ Vrancea, context în care prefectul județului a asigurat că va purta discuții pentru rezolvarea acestor deficiențe.
Altă problemă semnalată ține de cota de recoltă pe Vrancea, extrem de mică comparativ cu alte județe, ca Harghita sau Covasna, cifre stabilite …matematic, la Ministerul Mediului. „Eu aștept din partea dumneavoastră să îmi spuneți care este nevoia de recoltă de la fiecare. Și după aceea mi-o asum la minister. Vreau să văd, justificat, cotele de recoltă, numărul de pe fiecare fond de vânătoare”, a precizat prefectul Halici.
Duminică, la Soveja a fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU), iar la întâlnire a participat și prefectul Halici, în calitate de președintele al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Întâlnirea a avut loc ca urmare a semnalării prezenței repetate a urșilor pe străzile din comună.
La ședință au participat reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Vrancea, Garda Forestieră Focșani, Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea, Garda de Mediu – Comisariatul Județean Vrancea, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, Direcția Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Vrancea, Direcția Silvică Vrancea și Gestionari ai fondurilor cinegetice. Au fost invitați 22 de primari și 15 gestionari ai fondurilor cinegetice.