Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607
Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607

Nișe ecologice pentru insectele polenizatoare, înființate de ACDB

În cadrul proiectului „Agricultură bazată pe natură în arii naturale protejate”, la marginea unor terenuri agricole și islazuri, au fost însămânțate fâșii de teren cu plante cu flori, arbuști și arbori meliferi, asigurând astfel nișe ecologice pentru insectele polenizatoare.

Insectele polenizatoare transportă polen de la structurile mascul la cele femelă ale florilor, făcând posibilă fertilizarea și reproducția plantelor. Aceste specii contribuie la creșterea cantității producțiilor agricole din terenurile cultivate cu plante cu flori (legume, rapiță, floarea soarelui, livezi, viță de vie) și a calității hranei, garantând astfel, în ultimă instanță, aprovizionarea cu alimente. Polenizatorii sălbatici au cunoscut un declin ca abundență și ca diversitate, ca urmare a amenințării din ce în ce mai mari pe care o reprezintă activitatea umană, în special conversia la agricultura intensivă și utilizarea pesticidelor și a îngrășămintelor.

Polenizatorii joacă un rol esențial pentru natură și pentru omenire. În UE, aproape patru cincimi din florile sălbatice și culturile din zonele cu climă temperată depind, în grade diferite, de polenizarea efectuată de insecte. Conform unui raport al Curții de Conturi UE, contribuția anuală a insectelor polenizatoare la agricultura europeană a fost estimată la aproximativ 15 miliarde de euro.

Forumul Economic Mondial a inclus declinul biodiversității printre principalele cinci riscuri mondiale pe termen lung. Acesta a constatat că declinul polenizatorilor avea drept rezultat trecerea, în ceea ce privește cultivarea plantelor, de la culturi alimentare bogate în substanțe nutritive (fructe, legume și fructe cu coajă lemnoasă – care au nevoie, toate, de polenizatori) la culturi de bază hipercalorice și cu valoare nutritivă scăzută (de exemplu orez, porumb, grâu, soia și cartofi). Printre principalele cauze ale declinului se numără pierderea habitatului cauzată de conversia la agricultura intensivă și utilizarea pesticidelor și a îngrășămintelor.

Scopul proiectului implementat de ACDB în parteneriat cu Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea este implementarea demonstrativă a unor activități prin care terenurile agricole din interiorul și de la limita ariilor protejate să devină zone prietenoase cu speciile de faună sălbatică prin practicarea de către fermieri a unei agriculturi care să contribuie la sănătatea comunităților și conservarea biodiversității.

Finanțatorii proiectului sunt MOL Romania şi Fundația pentru Parteneriat – Polgár-Társ Alapítvány în cadrul programului de finanţare Spații Verzi – componenta Arii Naturale Protejate.

Mai multe despre proiect găsiți aici – https://t.ly/aTHV

Sursa text și foto: Facebook/ACDB

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?