Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

FOTO: Urșii, subiect de discuție la Prefectură. Animalele au devenit o obișnuință pe străzile din Soveja

Incidentele provocate de urși în localitățile din zona de munte a județului Vrancea vor fi discutate, astăzi, în cadrul unei ședințe la Instituția Prefectului. Întâlnirea la care vor participa primari și reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniu are loc în contextul înmulțirii cazurilor în care urșii „vizitează” casele din satele vrâncene aflate în zona de munte.

Una dintre comunele unde ursul a devenit o prezență constantă pe străzi este Soveja, care este vizitată aproape în fiecare zi și noapte de urși. „Un weekend agitat, mai multe apeluri la 112 și, așa cum ne-am obișnuit, ture de localitate alături de polițiști și jandarmi. Primul apel a fost sâmbătă seara la ora 23:15, apoi cel de-al doilea la 00:02. Așa decurge o noapte în localitatea noastră. Localnicii au ajuns în pragul disperării deoarece a ajuns să le fie teamă să mai meargă pe stradă sau să stea în curte de teama urșilor. Astăzi (duminică – n.r.) a fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU), mai precis reprezentanții instituțiilor abilitate să intervină atunci când avem apel la 112. La întâlnire (FOTO) a participat și prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, în calitate de președintele al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Au fost stabilite mai multe măsuri pe care le vom aplica în așa fel încât populația să nu fie pusă în pericol.

Cum trebuie să procedați dacă sesizați prezența unui urs:

– Sunați la Numărul de Urgență 112!

– Nu vă apropiați de animal!

– Nu-l hrăniți!

– Nu încercați să-l fotografiați sau să-l filmați!

– Părăsiți imediat zona!

Totodată cetățenii sunt îndemnați să nu dezactiveze alertele RO-Alert de pe telefon, să nu se deplaseze spre locul unde a fost emis mesajul de alertă Ro-Alert.

Un alt aspect deloc de neglijat, să NU mai aruncați gunoiul menajer în pubelele de colectare selectivă”, a fost mesajul transmis duminică de primarul din Soveja, Ionuț Filimon.

Cu o zi înainte, el preciza că a sesizat mai multe instituții abilitate pentru a găsi soluții la problema urșilor. „O noapte albă, atât pentru autorități, cât și pentru localnici. Mai multe locuințe au fost călcate de urși, care au făcut pagube însemnate. Oamenilor le este teamă să mai crească o pasăre în curte, dar ce este cel mai periculos este faptul că nu mai este decât un pas până va ataca un om. Oare ursul este mai presus decât viața oamenilor? Gândiți-vă că sunt bătrâni și copii care pot da nas în nas cu aceste sălbăticiuni care în goana lor după hrană, pot face victime. Săptămâna trecută, și nu numai, am intervenit la mai multe instituții pentru a debloca această situație care este destul de periculoasă. Din păcate fiecare aruncă „ursul” din curtea lor în curtea primăriei. De săptămâni întregi facem proceduri de alungare, ne agităm alături de lucrători ai poliției, Jandarmeria Montană și Ocolul Silvic Soveja fără să avem nici un rezultat“, a precizat edilul din Soveja.

Acesta susține că, potrivit unei evaluări, numai în zona localității Soveja sunt 44 de urși iar numărul maxim ar trebui să fie de 12 urși, conform unei adrese primite de la Ocolul Silvic Soveja. „Printr-o adresă trimisă de Ocolul Silvic Soveja, aflăm că efectivul optim de urs brun pe Fondul Cinegetic Dragomira, mai precis pe raza UAT comuna Soveja, fără a exista conflicte între speciile de animale și apoi la nivel om-animal, ar fi de 12 exemplare pe fond. Potrivit ultimei evaluări anuale, se pare că numărul acestora este mai mare de 44 de exemplare, ceea ce face ca aceștia să dea buzna în casele oamenilor, așa cum s-a mai și întâmplat. Așa că, unde ajungem dacă aceștia nu ajung să fie extrași? Domnule ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, reprezentanții asociațiilor „cuțu-cuțu, miau-miau, bau-bau” și care mai sunteți voi, coborâți în teren și veniți cu soluții pentru a salva oamenii din calea urșilor care le calcă pragul gospodăriilor în fiecare noapte. Povestea că am intrat noi în habitatul bietelor animale, vedeți că nu ține! Soveja nu s-a extins în ultimii 30 de ani, dimpotrivă, demografic am scăzut“, a declarat primarul Ionuț Filimon. Acesta a precizat că va solicita o întrevedere cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, pentru a găsi soluții la problema urșilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?