Cazul profesoarei acuzată de fals și uz de fals: Condamnare la închisoare cu amânare și plata de despăgubiri

0
2001

Primă sentință în dosarul unei femei din Focșani în cazul căreia o anchetă a procurorilor a stabilit că a fost în stare de orice pentru a fi strigată „doamna profesoară”. După ce a fost prinsă că a falsificat câteva documente care i-au permis accesul în sistemul de învățământ, focșăneanca a primit o sentință cu amânarea aplicarea pedepsei, sentință care poate fi atacată cu apel. Conform soluției, aceasta a fost găsită vinovată pentru fals în înscrisuri oficiale în formă continuată (2 acte materiale), uz de fals în formă continuată (2 acte materiale), plus înșelăciune, instanța dispunând „amânarea aplicării pedepsei (…) stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, care curge de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”.

În aceeași hotărâre se mai precizează că „doamna profesoară” trebuie ca, pentru o perioadă, să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Vrancea, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea, să comunice schimbarea locului de muncă, dar și informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

(…) admite acţiunile civile şi obligă inculpata (…) la despăgubiri civile după cum urmează: 1.105 lei către Liceul Tehnologic Alexandru Ioan Cuza din Panciu, reprezentând daune materiale; 398 lei către Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi din Focșani, reprezentând daune materiale; 1.105 lei către Liceul Teoretic Ioan Slavici din Panciu, reprezentând daune materiale”, se arată în minuta instanței.

Din ce s-a stabilit în timpul anchetei, focșăneanca a folosit la examenul de titularizare din 2020 două documente contrafăcute care atestau în mod nereal obținerea a două diplome, reușind astfel să promoveze examenul, dar să și predea în trei unități de învățământ din județ. Concret, aceasta falsificase o adeverință din 5 iunie 2020 conform căreia ar fi absolvit studii universitare de licență în anul 2007 și o alta, din 4 iunie 2020, conform căreia ar fi absolvit modulul psihopedagogic în anul 2009, necesar pentru a putea fi profesor, acte folosite la înscrierea la examenul de titularizare.

Foto cu rol ilustrativ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here