Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

VIDEO și GALERIE FOTO: În ziua Sfinților Constantin și Elena, la Negrilești a avut loc Boteitul oilor

Boteitul oilor, obicei străvechi, care datează de 500 de ani, a fost sărbătorit ieri la Negrilești. Aflată la cea de-a XVIII-a ediție, manifestarea a fost organizată de Primăria Negrilești, Consiliul Local Negrilești, Consiliul Județean Vrancea și Centrul Cultural Vrancea. La eveniment au participat în calitate de invitați, președintele Consiliului Judetean, Cătălin Toma, prefectul județului, Nicușor Halici, deputatul Laurențiu Marin primari ai localităților vrâncene. Au participat locuitori ai comunei, dar și turiști din mai multe județe limitrofe.
Evenimentul a debutat cu tocmeala în cadrul căreia ciobanii sunt cinstiţi cu ţuică şi vin, apoi urmează sfinţirea oilor pentru a fi păzite de lupi şi urşi cât timp sunt în munţi. După ce preotul dă binecuvântarea ciobanilor, începe procesul de transhumanţă. Turmele de oi sunt coborâte de pe munte la toamnă.
Cu ocazia acestui eveniment a fost prezentat Spectacolul folcloric, organizat de Centrul Cultural Vrancea, care a avut loc la Căminul Cultural Negrilești, începând cu ora 12.00. Pe scena căminului cultural Negrilești au urcat: formația de Buciumași din comuna Spulber, ansamblul Chipărușul din comuna Nereju, grupul de fluierași Pălineanca din comuna Paltin, formația de Cimpoieri din comuna Nistorești. Invitaţi la sărbătoarea pastorală, din partea Primăriei Negrileşti, au fost interpreţii de muzică populară: Claudia și Bianca Martinică, Laura și Andra Olteanu. Spectacolul folcloric a fost încheiat de Ansamblul Folcloric Țara Vrancei, alături de îndrăgita solistă de muzică populară Maria Murgoci, care a susținut un frumos spectacol de dansuri și muzică populară tradițională.


“Boteitul oilor, un eveniment tradițional care pune în valoare viața vrâncenilor din zona montană. Astăzi (duminică – n.r.), la Negrilești, am fost alături de comunitatea locală atât de atașată de evenimentul care definește oamenii și zona. Îi mulțumesc primarului Ion Văsuian pentru ospitalitate și pentru atenția acordată tradițiilor care ne definesc!”, a spus președintele Consiliului Judetean Vrancea, Cătălin Toma.
Și prefectul Nicușor Halici a ținut să transmită un mesaj celor prezenți la Boteitul oilor. “De sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena, m-am bucurat să particip la Boteitul Oilor, alături de oameni dragi mie, de negrileșteni, mocani muncitori care își cunosc tradițiile, le iubesc și reușesc să le dea mai departe tinerelor vlăstare care reprezintă viitorul! Într-o zi ca aceasta, cu puternice influențe arhaice, nu pot decât să îi îndemn pe tinerii noștri să învețe istoria acestor meleaguri frumoase, pentru că reprezintă istoria neamului nostru și chintensența acestui popor! O adevărată sărbătoare românească, înfățișând Vrancea reală, curată! Astăzi vedem o revigorare a acestor tradiții, ale unei meserii atât de importante pentru istoria acestor locuri. Vă felicit, domnule primar, pe dumneavoastră și pe toți cei care puneți umărul pentru a reînvia și pentru a promova aceste tradiții!”, a precizat prefectul Nicușor Halici.
Și deputatul social democrat Laurențiu Marin a foat prezent la manifestare. “Am participat la cea de-a XVIII-a ediție a sărbătorii pastorale tradiționale Boteitul oilor. De ziua Sfinţilor Împăraţi „Constantin şi Elena”, la Negrileşti are loc an de an festivalul tradiţional al Boteitului Oilor, sărbătoare ce marchează urcatul oilor la munte. Evenimentul debutează cu tocmeala în cadrul căreia ciobanii sunt cinstiţi cu ţuică şi vin apoi urmează sfinţirea oilor pentru a fi păzite de lupi şi urşi cât timp sunt în munţi. După ce preotul dă binecuvântarea ciobanilor, începe procesul de transhumanţă. Turmele de oi sunt coborâte de pe munte la toamnă”, a scris deputatul Laurențiu Marin pe pagina sa de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?