Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

FOTO: Cămaşa cu mânecă răsucită din Vrancea, piesa de rezistență a expoziției „Cămaşa cu Altiţă în Patrimoniul UNESCO”

Expoziţia „Cămaşa cu Altiţă în Patrimoniul UNESCO”, reunind peste 100 de piese de patrimoniu din colecţiile Muzeului Naţional al Satului ‘Dimitrie Gusti’, un omagiu adus Reginei Maria, cea care a iubit şi promovat atât de mult costumul tradiţional românesc autentic, s-a deschis, miercuri, de Ziua Regalităţii, în Sala Foaier Stahl a instituţiei muzeale. „Să nu vă aşteptaţi la 100 de costume. Sunt 100 de piese care alcătuiesc costumul tradiţional în care piesa forte este cămaşa cu altiţă. Am căutat noi, când am făcut selecţia de patrimoniu, să reprezentăm câte zone am putut sau aproape toate zonele în care găsim cămaşa cu altiţă. Eu, în mod special, am vrut să scoatem din colecţie o cămaşă pe care o scoatem rar, pentru că eu cred că la nivelul ţării mai sunt vreo trei exemplare. Este vorba de cămaşa cu mânecă răsucită din Vrancea. (…) Avem, de asemenea, reprezentat costumul de Muscel, pentru că acest costum a devenit la un moment dat, după ce Regina Maria i-a făcut atâta popularizare, a devenit costumul naţional. Când vorbim de costumul naţional vorbim de fapt despre acest costum de Muscel pe care l-a impus Regina Maria. Şi această cămaşă care a fost cusută de o ţărancă, poate cel mai adesea analfabetă, iată că a ajuns să fie costumul reprezentativ pentru Casa Regală”, a spus managerul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Paula Popoiu.

Ea a trecut în revistă etapele efortului de acceptare în patrimoniul UNESCO a cămăşii cu altiţă, element de identitate culturală în România şi în Republica Moldova.

„A fost important să arătăm că ceea ce a produs ţăranul de-a lungul anilor – şi îndrăznesc să spun de-a lungul sutelor de ani – a ajuns, iată, în momentul de faţă să ne reprezinte în lume”, a mai spus Popoiu. Managerul Muzeului Satului a dezvăluit faptul că dosarul a fost acceptat „din prima”. „A fost acceptat din prima tocmai pentru frumuseţea cămăşii, pentru rafinamentul cromatic şi pentru faptul că reprezintă femeia din România, cu sârguinţa ei de a-şi pune personalitatea, visurile ei în culori în această cămaşă care a însoţit viaţa femeii, de la momentul în care s-a ridicat ca tânără fată şi în aşteptare căsătoriei, pe urmă la nuntă, apoi la toate marile sărbători, terminându-se cu cămaşa cu care se trece pragul către lumea de dincolo”, a explicat Popoiu. (…)

Expoziţia, la vernisajul cărora au fost prezente secretarele de stat în Ministerul Culturii Diana Băciuna şi Cristina Nedelcu, poate fi vizitată până pe 10 iunie. Cămaşa cu altiţă, element de identitate culturală în România şi în Republica Moldova, a fost inclusă în patrimoniul UNESCO la 1 decembrie 2022, printr-o hotărâre adoptată de Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, reunit la Rabat, Maroc.

Foto: Bogdan Goean

Sursa: Facebook/Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?