Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

VIDEO și FOTO! Colegiul Economic Focșani este gazda Târgului Național al Firmelor de Exercițiu, ediția a XIV-a

Focșaniul, prin Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu‟, este gazda Târgului Național al Firmelor de Exercițiu, din cadrul proiectului educativ „Elevul de azi, antreprenorul de mâine‟ inițiat de profesoara Sonica Dărămănescu și ajuns la ediția a XIV-a. „Acest proiect include mai multe tipuri de activități, printre care și Târgul Firmelor de Exercițiu și competiția «Virtual Business Challenge». Competiția s-a organizat pe 27 aprilie 2023, iar târgul se desfășoară astăzi, 28 aprilie a.c.. Ideea Târgului Firmelor de Exercițiu a venit și din faptul că ne dorim să punem în practică toate cunoștințele pe care elevii le acumulează la disciplinele de specialitate, dar și unele cunoștințe dobândite la disciplinele de cultură generală. De asemenea, prin acest eveniment, se urmărește, în primul rând, formarea competențelor cheie, printre care, evident, și formarea competențelor antreprenoriale‟, a spus prof. Sonica Dărămănescu de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu‟ Focșani.

Participă firme de exercițiu din Republica Moldova și din aproape toate județele țării‟

Ce este o firmă de exercițiu? „O firmă de exercițiu este, de fapt, o activitate de simulare a proceselor economice care se desfășoară într-o societate comercială. Firmele de exercițiu se înregistrează într-un registru al comerțului care se numește Departamentul de Coordonare a Firmelor de Exercițiu, care este la Ministerul Educației‟, explică inițiatoarea proiectului. Firma de exercițiu se înființează în clasa a XI-a, iar la concurs participă elevi de clasele a XI-a și a XII-a.
Anul acesta s-au înscris „36 de firme cu participare directă și 163 de firme cu participare indirectă, firme care provin din aproape toate județele țării, inclusiv din Republica Moldova. Azi, la Focșani, participă elevi din Giurgiu, Argeș, Constanța, Buzău, Iași, Galați și Bacău‟. De 14 ani, „proiectul este în calendarul activităților educative naționale‟, iar munca depusă de elevi se îmbină cu satisfacția dascălilor care-și doresc ca tinerii să se pregătească pentru „ceea ce înseamnă piața muncii după absolvirea Colegiului Economic‟.

La evenimentul de astăzi a fost prezent și primarul Cristi Misăilă care le-a povestit elevilor despre un mic proiect, asemănător celui organizat de Colegiul Economic Focșani, pe care l-a avut în Facultatea de Științe Economice, al cărei absolvent este. „Pentru mine, este de fiecare dată o bucurie să vin alături de colegii mei, pentru că și eu sunt absolvent al unei facultăți de Științe Economice, secția Bănci, Burse de valori. (…) Aici, la Focșani, la acest târg frumos, pe lângă faptul că vă vor fi testate abilitățile, cred că veți lega și multe prietenii. Mă bucur că la Focșani, în orașul Unirii, puteți să vă etalați cunoștințele, să vă expuneți produsele și rezultatul muncii voastre și, totodată să fie o atmosferă de unitate, de concurență doar din punct de vedere a ceea ce prezentați. Să ne gândim cu toții că trebuie să fim mai uniți și, în același timp, să ne pregătim pentru viitor‟, a spus primarul Cristi Misăilă.

Mulțumind primarului, participanților, colaboratorilor, elevilor, părinților și dascălilor, prof. Gabriela Bocsok, directorea Colegiului Economic Focșani, a precizat că „ne face plăcere să ne întâlnim din nou fizic, să împărtășim din experiența noastră ca dascăli, și elevii să împărtășească din experiența lor altor firme. Vă urez tuturor rezultate deosebite‟.

Prof. Daniel Gherasim, inspector școlar general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar General (IȘJ) Vrancea i-a felicitat pe candidații care au ajuns la etapa națională a acestui proiect, spunând că-și dorește ca „peste ani, printre acești candidați, să vedem la târgurile de profil, cele reale și nu de exercițiu, cât mai mulți dintre voi‟.

Prof. Sonica Dărămănescu a mai adăugat și faptul că „domnul primar Cristi Misăilă este un susținător al școlii municipiului Focșani. Un susținător al elevilor din municipiul Focșani, și face tot ce este posibil pentru ca elevii noștri să participe la concursuri și olimpiade, pentru că-și dorește niște tineri care se pot implica în comunitatea nostră. Vă mulțumesc‟.

Rând pe rând, firmele de exercițiu care participă fizic la Târgul Național al Firmelor de Exercițiu de la Focșani, au fost prezentate, urmând ca pe parcursul zilei să fie evaluate în vederea stabilirii câștigătorilor. Urăm succes tuturor participanților!

UPDATE! Marele premiu a fost obținut de F.E. DECO-ART SRL, din cadrul Colegiului Economic ,,M. Kogălniceanu” Focșani, coordonată de profesoarele Tudor Mihaela, Fiștoc Mihaela, Dărmănescu Sonica.

Premiile acordate în cadrul Târgului pot fi văzute aici – PREMII TARG FE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?