Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

OMS: Europa trebuie să limiteze creşterea numărului de cazuri de afecţiuni stomatologice

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a îndemnat ţările europene, într-un nou raport publicat joi, să ia măsuri rapide împotriva creşterii numărului de afecţiuni stomatologice, transmite agenţia DPA. Unul din doi adulţi – 50,1% – din statele membre OMS din regiunea Europei s-a confruntat cu o afecţiune majoră a cavităţii bucale în 2019, conform raportului. Directorul regional al OMS, Hans Kluge, a declarat că această situaţie se regăseşte la nivel global, fiind estimat că aproximativ 3,5 miliarde de persoane din toată lumea se confruntă cu probleme precum cariile şi pierderea dinţilor.

În Europa, numărul total al persoanelor afectate este de 466 de milioane. Kluge a adăugat că persoanele defavorizate şi marginalizate sunt afectate în mod disproporţionat. OMS a indicat în raportul său că 53 de state membre din Europa şi Asia Centrală trebuie să îşi îmbunătăţească accesul la servicii de bază de îngrijire a sănătăţii orale. Serviciile stomatologice sigure, eficiente şi gratuite sau la preţuri accesibile sunt esenţiale, a indicat OMS Europa cu sediul la Copenhaga.

Sănătatea orală este o componentă esenţială a îngrijirilor medicale, se subliniază în raport. Aceasta contribuie la „funcţii esenţiale, precum mâncat, respirat şi vorbit şi atinge dimensiuni psihosociale, cum ar fi încrederea în sine, starea de bine şi capacitatea de a socializa şi de a lucra fără durere, disconfort şi jenă‟, se menţionează în raport. Pe lângă consumul de zahăr, OMS a inclus tutunul, alcoolul, traumele şi igiena orală deficitară pe lista factorilor principali ai afecţiunilor cavităţii bucale.

Cariile reprezintă cea mai frecventă problemă de sănătate netransmisibilă la nivel mondial. Nu ar trebui să fie aşa, însă, a precizat Kluge, adăugând că în prezent sunt disponibile toate instrumentele necesare pentru prevenţie. El a notat că noile politici pentru reducerea consumului de zahăr ar putea reprezenta un început bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?