Sute de preoți și mii de credincioși au participat sâmbătă la Procesiunea de Florii din Focșani. Evenimentul de sâmbătă a reunit clerici și credincioși din municipiu și din localitățile învecinate. Preoții și credincioșii s-au deplasat pe două trasee: 1-Biserica «Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt» din cartierul Sud, strada Revoluției, bulevardul București, bulevardul Unirii – Biserica «Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul» din Piața Unirii; 2- Biserica «Sfinții Apostoli Petru și Pavel», bulevardul Independenței, bulevardul Unirii – Biserica «Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul» din Piața Unirii.
Plecarea pelerinilor a fost precedată de oficierea, în sobor, „a slujbei Vecerniei cu Litie, pentru cei din primul grup la biserica cu hramul «Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt», începând cu ora 15:00, iar pentru cei din al doilea grup la biserica cu hramul «Sfinții Apostoli Petru și Pavel», începând cu ora 15:30”, după cum a precizat Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. În jurul orei 18:00, grupurile de pelerini au ajuns simultan în Piața Unirii, unde a fost oficiată o slujbă religioasă, după care toți cei prezenți s-au putut închina la icoana Intrării Domnului în Ierusalim, așezată în fața Bisericii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul‟.
Alături de preoți și credincioși s-au aflat primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, și deputatul Laurențiu Marin.
„A fost o bucurie și o binecuvântare să fiu alături de sute de clerici și mii de credincioși la tradiționala Procesiune de Florii din Municipiul Focșani organizată de către Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei! Purtând o ramură de salcie, simbol al biruinței vieții asupra morții, ne-am apropiat de ceea ce s-a petrecut în urmă cu aproximativ 2.000 de ani la Ierusalim, atunci când Hristos a intrat triumfal și a fost întâmpinat de populația capitalei Țării Sfinte. Grupurile de pelerini au parcurs două trasee, de la Biserica ,Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din cartierul Sud și de la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de pe Bulevardul Independenței. Cele două grupuri s-au întâlnit în Piața Unirii unde a avut loc o slujbă religioasă la Biserica „Naștera Sfântului Ioan Botezătorul” și, împreună, ne-am închinat la icoana Intrării Domnului în Ierusalim. Fie ca sfânta sărbătoare a intrării domnul Iisus Hristos în Ierusalim să vă aducă speranță și pace în suflet! Sărbători liniștite tuturor creștinilor!”, a transmis primarul Cristi Misăilă.
„Cu emoție și speranță am participat la Procesiunea de Florii, alături de primarul Cristi Valentin Misăilă și sute de credincioși. O manifestare care a devenit deja o tradiție a orașului nostru și care ne pregătește pe noi credincioșii de Săptămâna Patimilor. Deplasarea a început la Biserica ,,Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din cartierul Sud, dar și de la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” situată pe Bulevardul Independenței. Cele două grupuri au ajuns simultan în Piața Unirii, la Biserica „Sfântul Ioan”, unde a avut loc o slujbă religioasă. Doar cu bunătate, credință și voință putem spera într-o viață mai bună, mai liniștită. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți! Sărbători liniștite!”, a fost mesajul deputatului Laurențiu Marin.
Praznicul Floriilor la Catedrala Unirii din Focșani
Duminică, 9 aprilie 2023, la Catedrala Unirii din municipiul Focșani, cu hramurile „Sfânta Cuvioasă Parascheva” și „Izvorul Tămăduirii”, sute de credincioși au sărbătorit praznicul Intrării Domnului în Ierusalim. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de doisprezece preoți și patru diaconi.
În omilia rostită, Înaltpreasfinția Sa a explicat înțelesurile duhovnicești ale sărbătorii Floriilor și ale Săptămânii Sfintelor Pătimiri.
„Sâmbăta lui Lazăr și Floriile, ca sărbători ale bucuriei și speranței, fac trecerea către Săptămâna Sfintelor Pătimiri, marcată de slujbe cu totul speciale, pline de dramatism, care reactualizează momentele tragice din viața Mântuitorului Iisus Hristos. De aceea, săptămâna aceasta este una de post aspru, în care trebuie să participăm la sfintele slujbe cu credință și evlavie, meditând la ceea ce s-a întâmplat atunci și, mai ales, la propria noastră viață, la necesitatea răstignirii păcatelor noastre pe altarul crucii personale. În Vinerea Mare, când Îl vom însoți în chip duhovnicesc pe Mântuitorul Hristos pe drumul către mormânt și vom cânta Prohodul, o vom face și cu speranța că ne vom împărtăși de lumina Învierii Sale. Noi știm că după pătimiri și Cruce urmează Învierea”, a subliniat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Mixtă a Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focșani, dirijată de diac. prof. Ionuț Drilia.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat ramurile de salcie, care au fost împărțite apoi credincioșilor.
În semn de prețuire pentru lucrarea sa pastorală, misionară și edilitară, pr. paroh Ioan Ploscaru a primit rangul onorific de iconom stavrofor.
Sursa text și foto: www.arhiepiscopiabzvn.ro
N.R. La slujba de la Catedrală a participat și primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă.