Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Consilierii PNL-USR blochează proiectele europene din Focșani

Investițiile publice derulate cu fonduri europene în Focșani sunt în pericol de a fi blocate după ce consilierii locali PNL-USR au respins, ieri, redistribuirea banilor din împrumutul contractat în 2019. Proiectul de hotărâre inițiat de primarul Cristi Misăilă prevedea redistribuirea banilor din acest credit către mai multe investiții din fonduri europene pe care municipalitatea le are în derulare la acest moment. Primarul a solicitat alocarea de bani pentru achiziția de autobuze electrice, realizarea pistelor de bicicletă, implementarea sistemului de bike-sharing, resistematizarea infrastructurii de transport, reabilitarea și modernizarea spațiilor publice din Bahne, reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminat public, sistemul de management al traficului, reabilitarea Grădiniței nr.16, reabilitarea și extinderea Creșei nr. 7, creșterea performanței energetice la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret”.

Toate acestea sunt proiecte europene aflate în derulare la care municipalitatea trebuie să asigure atât cofinanțarea, dar și plata facturilor curente, până la rambursarea de la autoritățile europene. Însă, prin blocarea redistribuirii banilor din împrumutul contractat de municipalitate se va ajunge în situația să nu fie plătite facturile către firmele care lucrează în acest moment și, practic, la întârzierea lucrărilor aflate în derulare. O întârziere care poate avea consecințe dezastruoase pentru municipiul Focșani deoarece este vorba despre investiții pentru care termenul limită este finalul acestui an. În caz contrar, municipiul Focșani va trebui să achite lucrările din bugetul propriu, un buget prea mic pentru a suporta investițiile aflate în derulare la acest moment.

Probabil însă că acesta este și scopul PNL-USR, aleși care nu au făcut nimic de când sunt majoritari în Consiliul Local, în afară de a bloca proiectele inițiate de primarul Cristi Misăilă. Nu a fost singurul proiect respins de coaliția PNL-USR – cei care se bat cu pumnul în piept și plâng de mila focșănenilor pe rețelele de socializare dar când trebuie să voteze un proiect de hotărâre se ascund în spatele deciziilor politice. Culmea, deși le plâng de milă oamenilor din Bahne care au parcările de pământ, consilierii PNL-USR au respins, ieri, proiectul privind reabilitarea parcărilor și străzilor din acest cartier. De opt ori a introdus primarul Misăilă acest proiect pe ordinea de zi și de opt ori a fost respins. Aceasta deși chiar consilierii locali PNL-USR recunosc faptul că în Bahne sunt parcări de pământ și străzi găurite. Însă nu le place că proiectul e inițiat de primarul Misăilă. Și ar trebui să mai așteptăm până când vor fi alocați bani în bugetul local. Adică până când vor fi ei de acord cu această investiție.

Ieri, consilierii PNL-USR au invocat că proiectul ar trebui „spart”, în sensul că ar trebui făcute mai multe proiecte de hotărâre pentru aceste investiții, pe străzi, pe parcări. Ori, le-a explicat primarul Misăilă, acest lucru nu poate fi făcut decât prin votul consilierilor locali. Edilul a arătat că legislația interzice plata de două ori a unor documentații tehnice pentru aceeași investiție, ceea ce înseamnă că primăria nu poate plăti refacerea acestor documentații, așa cum au cerut consilierii locali, decât în baza unei hotărâri de consiliu local. Primarul le-a explicat că proiectantul a solicitat 36 mii lei pentru spargerea proiectului inițial în mai multe documentații însă decizia revine consilierilor locali. Dar consilierii majoritari s-au făcut că plouă. S-au abținut la vot, nu au făcut niciun amendament și și-au văzut în continuare de jocurile electorale mărunte care nu au nicio legătură cu dorințele focșănenilor. Ba mai mult, s-au enervat când primarul Cristi Misăilă a intervenit, online, și le-a arătat cum se lucrează la asfaltarea parcării de pe strada 8 Martie, una dintre cele mai mari parcări din municipiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?