Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

ANL-urile – vânzări, închirieri și schimburi de locuințe – subiect de dezbatere în CL Focșani

Municipalitatea intenționează să vândă câteva garsoniere ANL titularilor contractelor de închiriere, înstrăinarea acestora urmând a avea loc în funcție de ceea ce decid consilierii locali focșăneni. Puțin probabil să apară însă surprize la vot, dat fiind că drept inițiatori ai proiectelor de hotărâre în cauză s-au aciuat, alături de primarul Cristi Valentin Misăilă, și parte din consilierii majoritari din Consiliul Local Focșani. După cum s-a stabilit prin raportul de evaluare, pentru prima garsonieră în discuție – conform ordinii de zi a ședinței CL de joi – trebuie achitată suma de 80.692,29 lei, din care avans 45.000 de lei și comision 798,33 lei, în momentul încheierii contractului de vânzare-cumpărare. Diferența rămasă, la care se adaugă și dobânda aferentă, se va plăti în rate lunare egale, timp de 3 ani, potrivit solicitării depuse de titularul contractului de închiriere.

A doua garsonieră propusă pentru a fi vândută a fost evaluată la 114.794,05 lei, din care chiriașii actuali ar trebui să achite un avans de 17.219,11 lei, plus comisionul de 1.136,57 lei, restul, plus dobânda aferentă, urmând a fi plătit eșalonat în rate lunare egale, timp de 9 ani. La o valoare similară – 117.056,43 lei – a fost evaluată și o altă garsonieră ANL, sumă din care viitorii proprietari ar trebui să achite inițial 40.000 lei avans și 1.158,97 lei comision, urmând ca diferența, la care se adaugă și o dobândă, să fie achitată în rate, timp de 10 ani. Cât despre ultima garsonieră ANL care și-ar putea găsi proprietar, valoarea stabilită este de 71.648,61 lei, din care ar trebui achitat avans de 50.000 de lei și comision de 709,39 lei la momentul încheierii contractului de vânzare-cumpărare, diferența rămasă, la care se adaugă dobânda aferentă, urmând a fi plătită în rate lunare, timp de 5 ani.

Vânzarea locuințelor ANL către titularii contractelor de închiriere va continua în Focșani, dacă analizăm un alt proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de joi. Astfel, se propune consilierilor locali un proiect de hotărâre privind însușirea documentației cadastrale și aprobarea apartamentării unui număr de 2 blocuri de locuințe pentru tineri destinate închirierii – ANL – din str. Democrației nr. 1, respectiv str. Democrației nr. 3 din municipiu, necesitatea proiectului fiind explicată prin aceea că sunt solicitări de cumpărare a locuințelor. „În vederea demarării procedurilor de vânzare a acestora, s-a impus necesitatea întocmirii documentațiilor cadastrale pentru blocurile de locuințe, respectiv a unităților individuale (apartamente și boxe), în vederea aparatmentării”, se arată în referatul de necesitate, cu mențiunea că documentațiile cadastrale au fost admise de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Vrancea. În total, fiecare dintre cele două blocuri de locuințe are câte 36 de unități individuale fiecare, respectiv câte 18 boxe și 18 apartamente.

Nu doar despre vânzări va fi vorba în ședința CL Focșani, ci și despre închirierea unor ANL-uri. Joi se va discuta inclusiv referitor la aprobarea listei nominale cu persoanele cărora li se repartizează locuințe pentru tineri destinate închirierii, în proiect fiind vorba despre cinci garsoniere care urmează a fi închiriate. Unitățile locative sunt situate pe străzile Pinului, Ulmului și Democrației și „au devenit libere din punct de vedere juridic ca urmare a cererilor de reziliere depuse de titularii contractelor de închiriere” „în perioada februarie – martie 2023”. Pe de altă parte, dacă unii dintre tineri abia ce vor semna contracte de închiriere pentru ANL-uri, alți chiriași, mai „vechi”, vor să mai schimbe „priveliștea” și condițiile în care locuiesc. În acest sens, aleșii focșăneni vor discuta despre aprobarea unui schimb de locuințe ANL din Cartierul Tineretului Sud – străzile Ulmului (o cameră) și Bradului (două camere), schimb solicitat de titularii contractelor de închiriere.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?