Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607
Ediția: Joi 18 aprilie 2024 Nr. 6607

Penalități de la Fisc pentru nedeclararea veniturilor; nu și pentru sumele foarte mici

Persoanele care nu își declară corect veniturile la Fisc trebuie să achite penalități de nedeclarare pentru fiecare zi de întârziere. Aceste penalități se aplică atât pentru cazurile în care nu sunt depuse declarațiile de impunere dar și atunci când acestea conțin date incorecte. Aceste penalități nu se aplică însă pentru sume foarte mici care ar trebuie plătite bugetului de stat. Reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea arată că inspectorii fiscali nu stabilesc penalitate de nedeclarare dacă aceasta este mai mică de 50 lei. În plus, penalitatea de nedeclarare nu poate fi mai mare decât nivelul creanței fiscale principale la care se aplică. De exemplu, dacă suma principală datorată este de 100 mii lei, penalitatea de nedeclarare nu poate fi mai mare de 100 mii lei.

Nivelul penalității de nedeclarare este de 0,08% pe fiecare zi, începând cu ziua imediat următoare scadenței și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv, din obligațiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect și stabilite de organul de inspecție fiscală prin decizii de impunere.

Finanțiștii precizează că această penalitate de nedeclarare se reduce cu 75%, la cerere, dacă obligațiile fiscale principale stabilite prin decizie se sting prin plată, compensare sau sunt eșalonate la plată. În schimb, pentru situațiile în care sumele stabilite la inspecția fiscală sunt obținute în urma unor fapte de evaziune fiscală, penalitatea de nedeclarare se majorează cu 100%. De asemenea, în situația în care obligațiile fiscale principale sunt stabilite de inspectorii fiscali ca urmare a nedepunerii declarației de impunere, se aplică numai penalitatea de nedeclarare, fără a se aplica sancțiunea contravențională pentru nedepunerea declarației.

„Penalitatea de nedeclarare se aplică și pentru obligațiile fiscale principale stabilite prin decizie de impunere emisă ca urmare a procedurii de verificare a situației fiscale personale și se calculează începând cu prima zi a anului fiscal următor celui de impunere și până la data stingerii sumei datorate inclusiv. Important! Aplicarea penalității de nedeclarare nu înlătură obligația de plată a dobânzilor. Informaţii suplimentare pot fi obținute: telefonic, apelând Call Center-ul de asistență al ANAF, la numărul 031.403.91.60; prin Formularul Unic de Contact, disponibil pe portalul www.anaf.ro în secţiunea Contact – Formular de contact; la structurile de asistență pentru contribuabili din cadrul unităților fiscale teritoriale”, precizează AJFP Vrancea.

Sursa foto: observatornews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?