Iași: Proteste ale polițiștilor, dar și ale elevilor și profesorilor după închiderea unui colegiu

0
308

Membri ai Federaţiei Sindicatelor Naţionale a Poliţiştilor şi Personalului Contractual au pichetat, joi, timp de două ore, sediul Prefecturii Iaşi. Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Vasile Zeca, a declarat că protestatarii vor aplicarea integrală a Legii salarizării şi cer revenirea la forma iniţială a pensiilor militare.

„Suntem în a treia zi de proteste organizate în ţară. Principalele revendicări vizează Legea salarizării bugetarilor, care trebuie să se aplice şi pentru familia ocupaţională de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională. Ne dorim aplicarea Legii 153 din 2017, aşa cum a fost votată şi promulgată în Parlament. Ne dorim aplicarea Legii 223 privind pensiile militare de stat, aşa cum a fost votată şi promulgată în Parlament în 2015. Ne dorim un Ghid al carierei poliţistului, care acum lipseşte cu desăvârşire. De asemenea, ne dorim modernizarea Statutului poliţistului”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Naţionale a Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Vasile Zelca. Sindicaliştii spun că prin aceste revendicări se ajunge la predictibilitate în ceea ce priveşte cariera poliţistului, salarizarea şi pensionarea acestuia. „Tineretul nu mai este atras către această profesie de risc şi vocaţie iar colegii cu experienţă pleacă în număr tot mai mare din cauza mesajelor politice eronate”, a declarat Vasile Zelca.

Sute de elevi, profesori şi părinţi de la Colegiul Pedagogic ”Vasile Lupu” din Iaşi au protestat, joi, şi au mărşăluit până în faţa Primăriei Iaşi, nemulţumiţi fiind că elevii au fost relocaţi întrucât instituţia şcolară a fost închisă pentru că este o clădire de risc seismic I. De la începutul lunii martie, în urma cutremurelor înregistrate în Turcia şi în judeţul Gorj, aproximativ o mie de elevi şi cadre didactice au fost relocaţi în alte instituţii de învăţământ preuniversitar întrucât imobilul în care funcţionează Colegiul Pedagogic se află într-o stare avansată de degradare şi figurează pe lista şcolilor cu risc seismic I. De asemenea, acoperişul este degradat în proporţie de 60% şi reprezintă un real pericol, acesta riscând să se prăbuşească peste copiii aflaţi la ore.

Elevii şi părinţii acestora s-au reîntâlnit în curtea Colegiului Pedagogic având imprimate mesaje precum „Fără educaţie moare orice naţie”. Ei sunt nemulţumiţi de soluţiile oferite până acum, cele de relocare a elevilor în alte şcoli şi licee din proximitatea Colegiului Pedagogic. „Ne dorim că elevii şi noi, părinţii, să revenim la viaţa normală pe care am avut-o înainte. Asta presupune că am dat un termen autorităţilor locale, un termen de 1 aprilie, pentru a ne găsi un corp de clădire în care să înveţe efectiv toţi elevii Colegiului Pedagogic, toţi cei 840 de elevi, un singur corp de clădire în zona Copou, exclus în zona industrială sau altă zonă a oraşului şi revenirea la programul de dimineaţă”, a declarat Cătălin Leonte, secretarul Asociaţiei de Părinţi.

În urma discuţiilor purtate la Primăria Iaşi despre acest subiect al relocării elevilor şi profesorilor de la Colegiul Pedagogic, inspectorul general al ISJ Iaşi, Luciana Antoci, a dat asigurări că vor fi găsite soluţii. „Astăzi am avut o întâlnire, credem noi, foarte bună cu părinţii. Este prima dată când am reuşit să ne vedem faţă în faţă. Până astăzi nu a existat nicio solicitare oficială depusă la Inspectoratul Şcolar sau la Primărie pentru a purta un dialog. Faţă în faţă am discutat foarte detaliat cu privire la solicitările lor. Am convenit asupra faptului că, pentru moment, până la sfârşitul anului şcolar, rămâne valabilă soluţia înaintată de Inspectoratul Şcolar şi aprobată de Consiliul de Administraţie al Colegiului Pedagogic. Începând de mâine, copiii se întorc la cursuri acolo unde au fost relocaţi. Pe de altă parte, împreună cu Primăria căutăm soluţii pentru a reorganiza programul de toamnă. Sunt mai multe variante de lucru. Avem câteva zile la dispoziţie, iar luni ne întâlnim cu părinţii să discutăm despre soluţiile identificate”, a declarat inspectorul general Luciana Antoci.

Primarul Mihai Chirica a declarat presei că decizia închiderii Colegiului Pedagogic a fost luată pentru siguranţa elevilor şi cadrelor didactice, în urma unei dispoziţii venite de la autorităţile centrale. El a criticat faptul că au fost părinţi care au purtat în marş pe distanţe mari copii de clase primare. „Nu-şi doreşte nimeni o situaţie tensionată, mai ales că vorbim despre copiii noştri. Nu vorbim de proteste despre creşteri salariale, condiţii de muncă sau alte probleme sociale. Vorbim de viaţa copiilor. Prioritară a fost punerea lor în siguranţă. Măsurile au trebuit luate imperativ. Desigur, dialogul puteam să îl avem şi acum câteva luni în urmă. Discuţia a fost potrivită şi necesară. Copiii nu trebuie aduşi de la şcoala primară la protest. Soluţiile trebuie găsite de adulţi. Ceea ce am putut vedea acum e panica adulţilor care s-au folosit de copii în loc să discute cu Inspectoratul Şcolar şi Primărie. Soluţiile nu sunt foarte multe, dar au timpi de aplicare diferiţi”, a afirmat Chirica.

Relocarea elevilor unei instituţii şcolare într-o alta şi, implicit, derularea cursurilor în două schimburi mai este practicată şi la Colegiul „Vasile Alecsandri” din Iaşi, după ce în urmă cu mai bine de un an Liceul „Dimitrie Cantemir” a fost închis pentru a se putea desfăşura lucrări de reconsolidare şi reparare a clădirii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here