Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

FOTO: Campanii de ecologizare a cursurilor râurilor din Vrancea, de Ziua Mondială a Apei

Angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Vrancea au desfăşurat în luna martie o serie de acțiuni de ecologizare pe sectoare ale cursurilor de apă aflate în administrare, de pe teritoriul județului. Campaniile în urma cărora au fost strânse cantități mari de deșeuri sunt un semnal că este necesară implicarea tuturor (cetăţeni, autorităţi locale şi centrale, mass-media) pentru stoparea acestui fenomen nociv pentru mediu, arată conducerea SGA Vrancea. Acțiunile din luna martie sunt dedicate Zilei Mondiale a Apei, sărbătorită anual în data de 22 martie.

Cu acest prilej, SGA Vrancea desfășoară mai multe acțiuni educative, în cadrul cărora copiii învață cum să protejeze apa, care reprezintă o resursă epuizabilă, dar și care sunt soluțiile pentru reducerea risipei de apă. În acest sens, au fost organizate vizite ale elevilor din județul Vrancea la Laboratorul de calitate a apei din incinta Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea cu prezentarea activităţii specifice de monitorizare a calităţii apelor de suprafaţă şi subterane, precum şi activităţi în cadrul orelor de dirigenţie / educaţie civică, prilej pentru a vorbi copiilor despre importanța apei, arată directorul SGA Vrancea, Dorina Vraciu, precizând că Ziua Mondială a Apei nu reprezintă doar un eveniment anual, ci „este un prilej de a reitera eforturile noastre concentrate în scopul asigurării resurselor de apă pentru toate folosinţele, precum şi pentru protejarea acestora.

Ziua Mondială a Apei este o inițiativă născută în 1992, la Conferința Națiunilor Unite asupra Mediului și Dezvoltării (UNCED) desfășurată la Rio de Janeiro. Potrivit unui comunicat al SGA Vrancea, sloganul general propus de UN-Water întregii comunități (organizaționale, științifice, populației, dar și instituțiilor guvernamentale din lumea întreagă) cu prilejul Zilei Mondiale a Apei 2023 este „Să accelerăm schimbarea!”, acesta fiind completat și nuanțat prin unul mai detaliat: „Fă schimbarea pe care tu ți-ai dori să o vezi în lume! Fiecare picătură/gest contează!”. Acesta vizează promovarea dezbaterilor și a informațiilor legate de criza apei și a salubrității, precum și atitudinea, soluțiile pe care trebuie să le găsim și să le adoptăm pentru a preveni, după caz, atenua efectele pe care aceasta le generează în special asupra popoarelor mai puțin dezvoltate, fie prin insuficiență și lipsa accesului la servicii publice, fie printr-o calitate precară a apei, aflată inclusiv sub presiunea factorilor de poluare.

Ziua Mondială a Apei 2023 îi îndeamnă pe cetățeni să fie ei înșiși „acea schimbare pe care ți-ai dori s-o vezi în lume”. Parafrazând o veche poveste a populației Quechua din Peru despre o pasăre-colibri care încearcă să stingă un uriaș incendiu de pădure ducând în cioc câteva picături de apă, campania îi încurajează pe cetățeni să facă tot ce stă în propriile puteri pentru a ajuta la rezolvarea crizei apei și a salubrității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?