Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

EXCLUSIV! Imagini cu clădirea renovată a Comisariatului din Focșani. Colonelul Șerban mi-a vorbit despre istoria Diviziei 6, chemarea rezerviștilor și valorile armatei

„Cred cu tărie în Armata României”, transmite colonelul Neculai Șerban, comandantul Centrului Militar Zonal (CMZ) Vrancea ,,Regele Carol I”, într-o postare din toamna anului trecut, pe pagina de Facebook a instituției. Dar eu? Eu, un civil care habar nu are ce înseamnă milităria, cred? Cred că are Armata capacitatea de a ne apăra în cazul unei invazii precum cea a Rusiei în Ucraina? Cred că este destul de pregătită, că are dotările și resursele necesare pentru a face față unui război?

M-am întâlnit cu colonelul Neculai Șerban pentru a vorbi despre clădirea Comisariatului, așa cum este cunoscută în Focșani, clădire aflată în curtea CMZ, pe Bulevardul Unirii (cândva Bulevardul Carol). Clădirea a aparținut comandamentului Diviziei 6 Infanterie și „urmează a fi reabilitată și restaurată pentru a fi redată Armatei României și județului Vrancea”, după cum îmi spune comandantul CMZ. Vorbește cu pasiune despre istoria Diviziei 6, o istorie „fabuloasă și fascinantă în același timp, în ambele conflagrații mondiale fiind permanent în prima linie a luptelor eroice și pline de sacrificiu, lupte duse pentru întregirea și reîntregirea neamului românesc”. Divizia 6 Infanterie din Focșani „a fost ca pasărea Phoenix, regenerându-se de fiecare dată după dramaticele lupte în care a fost implicată, din propria cenușă a eroilor ei, căzuți la datorie pentru patrie, și din bărbăția și curajul bravilor oșteni care au încadrat-o de-a lungul timpului”, îmi povestește colonelul în biroul său din clădirea CMZ Vrancea, adăugând că „tradițiile de luptă ale glorioasei Divizii 6 Infanterie sunt preluate și duse mai departe de Brigada 282 Blindată «Unirea Principatelor»”.

Clădirea CMZ-ului, care se vede mai puțin din bulevard, fiind în spatele clădirii Comisariatului, este „ruptă” în două, jumătate terminată, jumătate nu, pentru că banii în țara asta nu sunt niciodată destui; nici măcar pentru armată. În față, la bulevard, așteaptă renovarea clădirea Comisariatului, în spate, spre strada Diviziei (care și-a luat numele de la Divizia 6, desigur), așteaptă o soluție, jumătatea „goală” a clădirii Centrului Militar Zonal. Până la găsirea soluției, comandantul CMZ are în vedere acoperirea ei cu prelate uriașe, pe care să fie imprimate imaginile mausoleelor din Vrancea.

Colonelul Șerban e optimist. Spune că a găsit deschidere și înțelegere atât la Ministerul Apărării Naționale, de care aparține clădirea Comisariatului, cât și la Consiliul Județean Vrancea, care administrează cele două corpuri de clădire ale CMZ. De altfel, conform unei informări a administrației județene, deși „Consiliul Județean este doar administrator al corpurilor A și B din curtea Centrului Militar Zonal din Focșani, fapt care este menționat în cartea funciară a acestor imobile” și, pentru că nu se află în proprietatea CJ, nu poate interveni asupra clădirilor pentru o eventuală reabilitare, totuși „Consiliul Județean Vrancea, prin președintele Cătălin Toma, este preocupat de starea acestor imobile din patrimoniul județului și face demersuri, împreună cu ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, pentru reabilitarea și consolidarea acestora”. Consiliul Județean Vrancea asigură cheltuielile de funcționare ale centrului militar, în conformitate cu prevederile Legii 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare.

Valorile ce definesc instituția militară

În 2020, fostul sediu al comandamentului Diviziei 6 avea nota conceptuală, acum are și studiul de fezabilitate gata, urmând ca proiectul privind execuția lucrărilor să fie scos la licitație. Comandantul CMZ speră ca până la 1 aprilie 2025, atunci când se vor împlini 142 de ani de la înființarea Diviziei 6 Infanterie, clădirea Comisariatului să fie gata. Va fi refăcută mansarda, beciurile vor putea fi din nou folosite, vom reface compartimentarea inițială, povestește entuziasmat colonelul Neculai Șerban; bine, în măsura în care poate fi entuziasmat un militar de carieră, desigur, un comandant ale cărui ordine sunt executate fără să fie nevoit să strige sau să ridice tonul, cum e cazul prin instituții civile.

La momentul ăsta s-ar putea să începeți să simțiți un soi de entuziasm în tonul meu și asta pentru că discuția pe care am avut-o cu colonelul Șerban m-a făcut să îmi revizuiesc cât de cât atitudinea față de… să spunem față de ce șanse (mai) avem. Dezamăgită de sistem, de politicieni, de tot felul de oameni ajunși în tot felul de posturi din tot felul de domenii, mi se reconfirmă totuși, din când în când, că, până la urmă, omul sfințește locul.

„Vă recomand să nu ezitați să aderați la valorile ce definesc instituția militară cum ar fi onoarea, demnitatea, loialitatea, curajul, tenacitatea, camaraderia și respectul”, este continuarea mesajului transmis de colonelul Șerban, mesaj cu care am început acest text și la care simt nevoia să revin; pentru că despre valori auzim vorbindu-se mereu, peste tot, dar mai înseamnă ele ceva? Uitându-ne în jur mai vedem onoare? Mai vedem demnitate și loialitate, curaj și camaraderie? Mai vedem respect? Ce anume mai avem de respectat noi, simpli cetățeni, când nu ne simțim, la rândul nostru, respectați?

Pentru comandantul Centrului Militar Zonal Vrancea, aceste valori sunt de găsit vii, nealterate, în „marea familie ce o reprezintă ARMATA ROMÂNIEI”.

L-am găsit pe Eminescu în clădirea Comisariatului

Am ieșit din clădirea CMZ pentru a intra în cea a Comisariatului. E rece; rece ca într-un frigider fără ușă la congelator, cum aveau pe vremuri părinții mei. Bucăți din tavanele șubrezite stau căzute pe podelele care n-au avut o soartă mai bună. Pe un stâlp, un poster cu Mihai Eminescu, descris drept Luceafăr, dar în limba engleză, atârnă așteptând parcă liberarea. Geamuri vopsite cu albastru filtrează lumina și așa săracă, iar două uși înalte capitonate pe ambele părți, par să fi ținut ascunse, cât au putut de bine, secrete ale unor vremuri când paradele de 23 August îi făceau pe oameni să-și dorească apartamente „la bulevard”.

Clădirea e încadrată în grad 2 de risc seismic, așa că lucrările vor trebui să fie serioase, iar colonelul Șerban e încrezător că vor fi chiar așa, pentru că a chemat experții la fața locului să vadă cum stau lucrurile, să nu facă proiectul din birou. Le-a arătat fotografiile vechi, le-a pus la dispoziție documente, totul pentru ca fostului comandament al Diviziei 6 să-i fie redate farmecul și gloria de altădată. De altfel, privindu-l și ascultându-l, îmi dau seama că nu e acolo, în corpul suferind al Comisariatului, maltratat de vechii rezidenți. Nu, colonelul Neculai Șerban e deja în 2025, când proiectul său de suflet e gata, când invitații se miră, admiră, vizitează; când militarii se întrunesc și discută și analizează strategii și planuri. Îl înțeleg perfect!

Câteva date de la Arhivele Naționale Vrancea

Am apelat, ca de fiecare dată când am nevoie de mai multe informații, la Florin Marian Dîrdală, de la Arhivele Naționale Vrancea. Iată ce mi-a scris:

„Poate că primarul orașului Focșani, Nicolae Pruncu și împuternicitul lui, P Dimitriu ar trebui să fie știuți de fiecare militar care își câștigă pâinea în urbea noastră, deoarece cei doi au donat și semnat actul prin care în anul 1884, peste 40 de hectare, în sudul orașului Focșani, au fost destinate Administrației Ministerului de Război pentru construcții de cazărmi. Așa s-a întâmplat în trecutul localității noastre, în baza actului nr 512 /1884 după cum urmează: „N. Pruncu, primar al urbei Focșani, în baza votului Consiliului Comunal din 15 iulie 1882, declar prin respectivul act că cedez pe seama Administrației Ministerului de Război în plina proprietate, din terenul numit emașul târgului, partea sudică, lângă bariera Râmnicu Sărat pentru construcțiuni de cazărmi”, după cum urmează:

1- 17 hectare la dreapta șoselei naționale pentru Cazarma Artileriei și depozit de muniții (azi ruinele Mopaf și viitorul cartier rezidențial propus prin PUZ)

2- peste 9 hectare la stânga șoselei pentru cazarma geniului și hala de instrucție

3- peste 15 hectare pentru tirul infanteriei (probabil poligonul din marginea de sud est)

La aceste suprafețe s-a mai adăugat ulterior anului 1884 un teren de 7716 metri pătrați situat mai aproape de centrul orașului față de cazărmile respective și anume suprafața pe care a fost edificată în jurul anului 1890 clădirea pe care aproape toată populația Focșaniului o știe drept Comisariat, dar care până la instalarea regimului comunist a adăpostit comandamentul Diviziei a 6-a Infanterie, structură a Armatei Române care a participat la toate războaiele în care a fost implicată țara noastră. (…)

Divizia a 6 a Infanterie Focșani a continuat în această formă organizatorică în orașul nostru beneficiind de respectivul sediu până aproximativ la anul 1950, când au apărut prima dată Comisariatele Raionale, iar după 1968, cele județene.

Mai trebuie amintit că din terenul aferent al respectivului Comisariat s-au preluat în jurul anului 1977 aproximativ 1000 de m.p pentru a face loc edificării scării I a Blocului B 4 din Focșani, Bdul Unirii nr 5 și nu se știe sigur dacă atunci s-a acordat o despăgubire. Se pare că s-a încercat o formă de înțelegere prin atribuirea unui teren situat în colțul străzilor Căpitan Corneliu Stoenescu cu str Doftana, azi Vrâncioaia, dar trocul respectiv, nu se știe din ce motiv, a picat. Câteva opinii de cartier au existat, dar documentabil încă nu e nimic sigur. (…)”.

Florin Marian Dîrdală: La inventarierea clădirii din anul 1939 au rezultat datele din documentele anexate prezentelor rânduri, care formează dosarul cuprinzând cazierul averii imobiliare a statului, M A N Cazarma Comandamentului permanenței Div. a VI a Focșani

Despre comandant

Centrul Militar Zonal Vrancea „Regele Carol I” sărbătorește ziua unității pe data de 1 octombrie, ca urmare a preluării tradițiilor militare ale Cercului de Recrutare „Putna”, înființat la data de 1.10.1920. Din martie 2021, CMZ este condus de colonelul Neculai Șerban, care a fost atunci împuternicit la comanda structurii. În ianuarie 2022, șeful Direcției personal și mobilizare din cadrul Statului Major al Apărării, general maior Claudiu Mihail Sava, a citit ordinul de numire în funcție a colonelului Șerban.

Din anul 1997 până în anul 2019, ofițerul a activat în cadrul Brigăzii 282 Blindată ,,Unirea Principatelor” unde a îndeplinit funcții de execuție și de conducere, inclusiv cea de comandant al Batalionului 280 Infanterie Mecanizată ,,Căpitan Valter Mărăcineanu”, iar din anul 2019 a fost încadrat pe funcția de șef de stat major la Centrul Militar Zonal Vrancea ,,Regele Carol I”.

Colonelul Neculai Șerban este veteran al teatrelor de operații din Irak și Afganistan, iar pentru rezultatele meritorii obținute, a fost distins de structurile militare internaționale și naționale cu medalia ,,The Army Commendation”, medalia NATO non – article 5, emblema de merit ,,În Serviciul Armatei României” cls. a II-a și emblema de merit ,,În Slujba Păcii” cls. a III-a.

Este absolvent al Institutului Militar de Infanterie şi Chimie ,,Nicolae Bălcescu”, al Facultății de drept din carul Universității ,,George Bariţiu” și al programului de master – conducere interarme forțe terestre din cadrul Universității Naționale de Apărare ,,Carol I” . Este căsătorit și are doi copii.

Despre recrutarea elevilor și studenților, dar și chemarea rezerviștilor

Dincolo de datele din prezentarea oficială, colonelul Neculai Șerban s-a implicat pentru ca veteranii de război, atât câți mai sunt, să fie declarați cetățeni de onoare ai comunităților în care trăiesc. În același timp, participă personal la promovarea carierei militare în școli și licee, în această perioadă având loc înscrieri la colegiile naționale militare – până pe 24 martie 2023; învățământul universitar militar – 31 mai 2023; învățământul postliceal militar – 2 iunie 2023. Înscrierea se face la sediul Biroului informare-recrutare Vrancea din cadrul CMZ, dar care are sediul în incinta Cercului Militar (Casa Armatei) din Focșani, strada Cezar Bolliac, nr. 5-7. După ce clădirea Comisariatului va fi renovată, aici va fi mutat și Biroul de informare-recrutare.

Centrul Militar Zonal are în atribuții și activitatea de chemare a rezerviștilor în vederea clarificării situației militare. Colonelul Șerban îmi atrage atenția că serviciul militar obligatoriu a fost suspendat pe timp de pace în România, în baza Legii 395 din 2005. Însă, conform acestei legi, „pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii. Pe de altă parte, în conformitate cu prevederile cuprinse la art. 51 din Legea nr. 446/2006, activitatea de chemare a rezerviștilor este o atribuție a centrelor militare, care se execută continuu, care nu poate fi întreruptă și care „nu este influențată în nici un fel de situația de securitate din proximitatea României”.

În acest context, comandantul CMZ aduce aminte că „în conformitate cu prevederile Constituției României, cetățenii români au obligația de a apăra România”, iar în Legea nr 45/1994 – Legea apărării naționale a României și în Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, „sunt stabilite în concret obligațiile autorităților publice și ale cetățenilor privind apărarea națională”.

Cei care au primit Ordinul de chemare pentru clarificarea situației militare se pot prezenta la sediul CMZ din Focșani, Bulevardul Unirii nr. 5 – 7 „pentru a-și îndeplini obligațiile legale prevăzute în ordin” sau pot contacta telefonic instituția la numerele de telefon 0237 213 884 sau 0372 370 200 pentru reprogramare. Cei care nu se prezintă riscă „amendă de la 2 puncte la 6 puncte, iar valoarea unui punct este de 20% din valoarea salariului minim brut pe economie”.

Reacțiile oamenilor sunt însă, de multe ori, de respingere. De ce să mă duc?, scriu oamenii pe rețelele de socializare. Pentru cine să lupt într-un eventual război? Pe cine și ce să apăr? Să lupte politicienii!

Ne adunăm la 1 Decembrie și 24 Ianuarie, la 10 mai și 6 august, asistăm la parade militare, la depuneri de coroane la monumente, sunt omagiați eroii, sunt rostite discursuri, se face apel la trecut, la ce am fost și ce vom mai fi, dar câți dintre noi am mai fi dispuși să ducem acele lupte? Câți dintre noi ne mai simțim cu adevărat parte a unei nații mărețe, a unei țări pentru care merită să luptăm? Cine e nația? Cine e țara? Suntem noi?

Într-un podcast „On the record”, jurnalistul și politologul ucrainean de etnie română Marin Gherman este întrebat dacă, în caz de război, am avea și noi, românii, „un Zelenski al nostru”. Președintele ucrainean nu era plăcut de toată lumea înainte de război, fusese și el implicat în diverse scandaluri, inclusiv de corupție, dar după invazia rusă, „detractorii au tăcut, iar societatea e miraculos unită în jurul lui”, un fost actor, care nu părea să aibă stofă de conducător de oști.

Sper să nu ne confruntăm niciodată cu situația prin care trece Ucraina, dar vreau să cred că dacă ar fi să fie, s-ar găsi și la noi oameni care să fie (nu doar să vorbească despre) eroi.

Despre istoria Diviziei 6 Infanterie Focșani puteți afla mai multe dintr-un articol pe care mi l-a pus la dispoziție colonelul Neculai Șerban, articol pe care îl puteți accesa AICI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?