VIDEO: 18 ani și 8 luni de închisoare, sentința în cazul omorului din Odobești; victima, ucisă în bătaie pentru 20 de lei și 17 țigări

0
6071

Tribunalul Vrancea a pronunțat o primă sentință în cazul omorului din ianuarie anul trecut din Odobești, când o femeie a fost ucisă în bătaie. Victima, în vârstă de 56 de ani, a murit în aceeași zi în care fusese agresată violent, în plină stradă. Mobilul a fost tâlhăria, bărbatul acuzat de omor calificat și condamnat ieri reușind să îi ia femeii 20 de lei și 17 țigări pe care aceasta le avea într-un pachet cumpărat cu câteva momente înainte de incident. În dosar a fost judecat și un al doilea bărbat, despre care se bănuia inițial că s-ar face vinovat de faptă, dat fiind că avea o relație cu victima și chiar avusese un conflict cu aceasta în aceeași zi. Și, dacă acesta a fost condamnat la închisoare cu suspendare, cel considerat autorul crimei a primit o sentință de peste 18 ani de închisoare.

1. (…) condamnă pe inculpatul (…), pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte acte de violențe, (faptă comisă la data de 16.01.2022 în dauna persoanei vătămate …), la o pedeapsă de 2 ani închisoare. (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, (…) pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare, în cadrul uneia dintre următoarele entităţi din comunitate menţionate în baza de date afişată de Direcţia Naţională de Probaţiune, respectiv Primăria Odobeşti, județul Vrancea sau Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobeşti, județul Vrancea (tipul de activitate va fi stabilit de către consilierul de probaţiune). (…) deduce din pedeapsă durata reţinerii şi arestării preventive de la data de 17.01.2022 la data de 18.01.2022.

2. (…) condamnă pe inculpatul (…), pentru săvârşirea infracţiunilor de: omor calificat, (faptă comisă la data de 16.01.2022 în dauna persoanei vătămate …), la o pedeapsă de 17 ani închisoare (…); tâlhărie calificată, (faptă comisă la data de 16.01.2022 în dauna persoanei vătămate …), la o pedeapsă de 5 ani închisoare (…). (…) contopeşte pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea de 17 ani închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celeilalte pedepse stabilite (respectiv 1 an şi 8 luni închisoare), urmând ca inculpatul (…) să execute pedeapsa de 18 ani și 8 luni închisoare. (…) interzice inculpatului (…), cu titlu de pedeapsă complementară, (…) exercitarea drepturilor de: a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; a alege; a deține, purta și folosi orice categorie de arme; (…), va dispune prelevarea probelor biologice în vederea introducerii profilului genetic în Sistemului Național de Date Genetice Judiciare de la inculpatul (…). (…) deduce din pedeapsă durata reţinerii, arestului la domiciliu şi arestării preventive de la data de 17.01.2022 la zi. (…) menține starea de arest a inculpatului (…).

3. (…) admite în parte acțiunea civilă formulată în cauză și obligă pe inculpatul (…), la despăgubiri civile, după cum urmeză: la plata sumei de 15.000 lei – reprezentând despăgubiri materiale (cheltuieli cu înmormântarea, celelalte obiceiuri creștinești ulterioare şi alte cheltuieli aferente), precum și a sumei de 50.000 lei – cu titlu de daune morale, către partea civilă (…), în prezent încarcerat la Penitenciarul Brăila; la plata sumei de 245,43 lei – reprezentând despăgubiri materiale (contravaloarea cheltuielilor ocazionate cu spitalizarea), cât si la plata dobânzilor legale aferente calculate de la data producerii prejudiciului până la achitarea integrală a debitului, către partea civilă Spitalul Județean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani; respinge restul pretenţiilor civile ca neîntemeiate/ nedovedite. Respinge ca inadmisibilă acțiunea civilă formulată în cauză împotriva inculpatului (…). (…) ia act că Serviciul de Ambulanţă Județean Vrancea nu s-a constituit parte civilă în procesul penal. 4. (…) obligă inculpaţii (…) la plata sumei de câte 2.500 lei fiecare (din care câte 2.100 lei din faza urmăririi penale şi câte 400 lei din faza judecății), cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei”, se arată în soluția instanței.

Tot ce s-a știut în primul moment după faptă a fost că victima fusese stâlcită în bătaie, bănuielile planând inițial asupra bărbatului cu care aceasta avea o relație. De altfel, acesta a și fost reținut și arestat preventiv, pentru ca ulterior să se descopere că de fapt autorul era un bărbat din Brașov. Din ce s-a stabilit în timpul anchetei, pe 16 ianuarie anul trecut inculpatul într-adevăr o lovise pe victimă cu palma în zona feţei pe când se aflau într-o parcare, iar acesta s-a dezechilibrat și a căzut, lovindu-se la genunchi, producându-i leziuni traumatice pentru care ar fi necesitat 1-2 zile de îngrijiri medicale, în caz de supraviețuire. Conflictul plecase de la faptul că victima o jignise pe fosta soție a inculpatului, dar și pe fondul consumului de alcool. Ulterior, inculpatul a părăsit locul faptei, iar victima s-a ridicat și s-a întâlnit cu un martor în parcul civic, de la care a împrumutat bani pentru a cumpăra țigări.

În jurul orei 18.30, victima a plecat din parc și se îndrepta spre casă, fără să știe că este urmărită de cel de-al doilea inculpat – bărbatul din Brașov, care luase hotărârea să-i sustragă bani sau bunuri de valoare. În momentul în care a ajuns în parcarea unor blocuri, inculpatul a lovit-o cu palma în zona feţei, iar după ce femeia a căzut şi se afla întinsă pe pământ, bărbatul a căutat bani sau bunuri de valoare prin buzunarele hainelor. Pentru a o ține nemișcată, inculpatul a sugrumat-o și, deoarece victima a reacţionat, prinzându-l de mâna dreaptă, acesta a lovit-o de mai multe ori cu piciorul în zona feţei și a corpului până când femeia nu a mai opus rezistenţă. După toate acestea, bărbatul a luat suma de 20 lei şi 17 ţigări, părăsind locul faptei și lăsând victima în agonie. Așa a fost găsită victima de un martor, care a sunat la 112. Femeia a fost transportată la spital, unde a decedat la scurt timp.

În urma autopsiei, s-a constatat că moartea acesteia a fost violentă și a fost cauzată de numeroasele lovituri primite, în actele medicale consemnându-se însă și că victima avea o alcoolemie de 3,48g%. Inculpatul a declarat iniţial că nu a sugrumat-o și nici nu a lovit-o în zona coastelor, ci doar în zona feței, considerând că nu se face vinovat de moartea victimei, deoarece în momentul în care a părăsit locul faptei aceasta se afla în viață. Însă în timpul anchetei, acesta a pus la dispoziţia organelor de cercetare obiectele vestimentare cu care a fost îmbrăcat în momentul săvârșirii faptelor, ocazie cu care s-a stabilit că şosetele și perechea de adidași prezentau urme de sânge.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here