Buzău: Expoziţie a Elenei Vlioncu, meşter popular care a dus la rang de artă ţesătura cu o singură mână

0
192

Expoziţia „Moştenire pentru urmaşi‟, care prezintă lucrări realizate de Elena Vlioncu, meşter popular cunoscut pentru piesele pe care le confecţionează cu o singură mână, a fost vernisată miercuri la Galeriile de Artă din Buzău. Elena Vlioncu s-a născut fără o mână, dar cu determinarea şi voinţa de care a dat dovadă şi-a câştigat un loc între cei mai iscusiţi meşteri populari din judeţul Buzău. Cu ocazia zilei de naştere, artista în vârstă de 83 de ani a expus la Galeriile de Artă din municipiul Buzău peste 200 de piese, costume populare, ştergare, pelerine şi alte articole vestimentare. Toate realizate doar cu mâna dreaptă.

A deprins tainele războiului de ţesut de la o vârstă fragedă, iar arta de a ţese i-a fost cultivată, rând pe rând, de familie şi cadrele didactice. „Eu m-am obişnuit, de la vârsta de patru, cinci ani am pus mâna pe ac şi de la şapte, opt ani pe andrele. M-am născut fără mâna stânga şi cu stenoză mitrală 50 la sută, într-o familie de zece copii, eu fiind al şaselea copil. Părinţii m-au dus la medic, m-au tratat şi în continuare urmez tratament toată viaţa‟, povesteşte Elena Vlioncu.

A urmat cursurile Liceului „B.P Hasdeu‟ din municipiul Buzău, apoi a plecat la Miercurea Ciuc, unde a absolvit cursurile unei şcoli de horticultură. De-a lungul vieţii a lucrat şi la Căile Ferate Române, dar întotdeauna cea mai mare parte din timp a dedicat-o cusutului şi brodatului. Având în vedere că sunt lucrate doar cu o singură mână, în funcţie de dificultatea lor, piesele pot fi terminate într-o lună sau două.Când eram la serviciu lucram şi noaptea, dar acum nu mai pot repede să mai lucrez‟, mărturiseşte meşterul popular.

Pentru a introduce aţa în ac, Elena Vlioncu se foloseşte de picior, o mână, un săpun şi un pahar cu apă. Artista îşi doreşte ca întreg portofoliul de piese vestimentare populare pe care îl deţine să îl lase moştenire, la fel şi meşteşugul pe care îl stăpâneşte, în ciuda handicapului cu care s-a născut. Din acest motiv a organizat, la Galeriile de Artă din municipiul Buzău, expoziţia „Moştenire pentru urmaşi‟. Pentru întreaga sa activitate de creaţie, Elena Vlioncu a fost decorată şi a primit nenumărate distincţii, printre care şi titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Buzău‟. Expoziţia poate fi vizitată de luni până vineri, pană în data de 24 martie 2023, în intervalul orar 10:00-16:00. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here