Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

O întâmplare cu două vaci și un apel la 112

O femeie din Vrancea s-a judecat cu Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea pentru a anula o amendă pe care o primise pe motiv că apelase SNUAU 112 în mod abuziv. Sancțiunea minimă aplicată de polițiști a fost anulată, însă femeia în continuare a rămas cu o „mustrare”, chiar și în instanță concluzionându-se că aceasta nu avea motive întemeiate pentru a suna la 112. Femeia apelase numărul unic de urgență în iunie anul trecut, după ce remarcase că îi lipsesc două vaci din toate cu câte se afla la păşunat. Din ce a explicat la acel moment, bănuia că vacile îi fuseseră furate deoarece observase în apropiere o autoutilitară albă, însă nu a putut „investiga” singură ce și cum, pentru că nu a putut lăsa celelalte animale nesupravegheate.

Polițiștii sosiți la fața locului au deslușit însă cazul rapid, cele două vaci fiind găsite păscând liniștite la aproximativ 500 de metri de cireadă, iar femeia a fost amendată în aceeași zi cu 2.000 lei, pentru apelarea în mod nejustificat a SNUAU 112. Potrivit legislației în vigoare, alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii, însă femeia a arătat în instanță că nu intenționase să încalce legea și, în plus, nu dispunea de bani pentru a achita sancțiunea. Însă, chiar dacă instanța a considerat că procesul-verbal întocmit de polițiști are prezumţia de legalitate şi de temeinicie, a concluzionat în soluție că aplicarea unui avertisment este suficientă pentru ca femeia să conștientizeze ceea ce a făcut.

În plus, a reținut instanța, amenda de 2.000 lei, deși reprezintă cuantumul minim prevăzut de lege, este disproporționată și faţă de faptele comise de petentă, a cărei identitate a putut fi stabilită iar activitatea polițiștilor nu a fost astfel împiedicată. „Admite în parte plângerea contravențională împotriva procesului-verbal (…) din data de 05.06.2022, plângere formulată de petenta (…) în contradictoriu cu intimatul IPJ Vrancea. Dispune înlocuirea cu avertisment a sancţiunii amenzii contravenţionale în cuantum de 2.000 lei aplicate petentei prin procesul-verbal (…) din data de 05.06.2022 întocmit de intimat. Ia act că nu au fost solicitate cheltuieli de judecată. Cu apel în 30 de zile de la comunicare”, se arată în hotărârea judecătoriei.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: Pixabay

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?