Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

VIDEO și GALERIE FOTO: O clădire plină cu gunoaie, care aparține Veritas Panciu, motiv de supărare pentru locuitorii din zonă

Geamuri și uși sparte, mizerie, miros urât și gunoaie aruncate la voia întâmplării alcătuiesc imaginea unei clădiri care aparține Veritas Panciu. Imobilul se află în spatele pieții din Panciu. Zilele trecute, o cititoare ne-a trimis câteva fotografii și un video, însoțite de un mesaj prin care ne solicită ajutorul pentru că în clădirea respectivă „se duc diverse persoane și-și fac nevoile, unii aruncă gunoaie, iar mirosul este îngrozitor‟. Cunoscută odinioară pentru calitatea șampaniei păstrată în hrube de pe vremea lui Ștefan cel Mare, care au o lungime de peste 3,5 kilometri, societatea se confruntă de mult timp cu probleme financiare majore. Acum, sute de sticle de șampanie, vin, vin spumant aflate în vinoteca Veritas sunt scoase la vânzare pe internet.

Am stat de vorbă cu Nicolai Mărăscu, primarul orașului Panciu care ne-a spus că știe foarte bine situația. „Este o clădire care aparține de Veritas Panciu, care este în insolvență. Noi, din propria inițiativă, am făcut o dată curățenie. Le-am făcut o adresă să facă ei curățenie, dar au spus că nu au bani. Vor fi impozitați cu valoarea maximă admisă de lege‟, spune primarul. Edilul ia în calcul și varianta izolării clădirii cu un gard.

Administratorului special al Veritas Panciu, Adrian Toma, afirmă că problema este una delicată și încearcă să găsească o soluție. Din moment ce banii sunt gestionați la comun cu lichidatorul, „trebuie să vedem cum vom rezolva situația, însă facem tot posibilul să remediem problema. Am vorbit și cu primarul de la Panciu și am promis că vom face curat. Am făcut de vreo trei ori curat acolo și, de fiecare dată, oamenii străzii sparg și intră. Am avut geamuri din termopan, uși… toate le-au devastat. Noi avem spațiul în conservare, iar în ultimul an clădirea a fost tot mai afectată. Am făcut plângere la poliție, dar totul este cu autor necunoscut‟, a spus Adrian Toma.

Societatea Veritas Panciu a intrat în procedură de insolvență în noiembrie 2011 după ce datoriile au depășit 40 milioane lei. Potrivit datelor publicate la acel moment în Buletinul de Insolvență, cele mai mari sume erau datorate către CEC Bank – 34 milioane lei și Fisc – 4,3 milioane lei. Ulterior, în 2015, CEC Bank a început procedurile pentru a scăpa de pachetul de creanțe de la Veritas. Valoarea creanțelor pe care CEC dorea să le vândă se ridica la 48,7 milioane lei, aferente a patru contracte de credit încheiate de Veritas în perioada 2006-2007. Creditele au fost folosite pentru investiții cu fonduri SAPARD în modernizarea combinatului de vinificație, reînființarea plantațiilor de vie. Falimentul societății Veritas a fost amânat ani de zile de insistența administratorului special al Veritas, Adrian Toma, însă firma a intrat în faliment în toamna anului 2019. Falimentul a fost solicitat de principalul creditor al firmei vrâncene, B2 Kapital Portofolio Management, norvegienii care au preluat creanțele de la CEC Bank.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?