Circa 100 de nevăzători aşteaptă un câine ghid; procesul este dificil şi costisitor

0
122

Circa 100 de nevăzători din România ar dori să primească un câine ghid care să îi ajute să devină independenţi, însă acest lucru este aproape imposibil din cauza costurilor mari şi a lipsei finanţărilor. Cu o experienţă de 25 de ani în domeniu, trainerul Zoltan Szabo, de la asociaţia Angel Dog Satu Mare, este unul dintre puţinii specialişti din ţară. El a predat până acum 10 câini ghizi, în mod gratuit, unor nevăzători din ţară. Are în continuare foarte multe solicitări, dar în momentul de faţă nu are în pregătire niciun câine. „În pregătire nu avem niciunul acum. Primii câini pe care i-am predat au îmbătrânit şi oamenii ar avea acum nevoie de o nouă generaţie. Am în total predaţi 10 câini în ultimii 13 ani. Cred că sunt 100 de persoane pe lista de aşteptare. E foarte greu, pentru că suntem o organizaţie mică, trăim din sponsorizări, donaţii. Din păcate nu sunt linii de finanţare pentru formarea câinilor ghizi. De exemplu, în alte ţări organizaţiile mari care formează câini au o canisă proprie. Noi nu avem, avem două femele, dar e greu”, a declarat, pentru AGERPRES, Zoltan Szabo.

Procesul de formare a câinilor ghizi durează doi ani şi necesită pregătire zilnică de câteva ore. Nu toţi puii selectaţi corespund criteriilor, astfel că mulţi sunt eliminaţi din program pe parcurs. „Începem să lucrăm cu pui pe care îi creştem noi, în formăm, îi dresăm şi pe urmă facem o selecţie foarte severă, dacă rămân în program sau nu. Formarea câinilor are mai multe etape. Prima dată e vorba de socializare, interacţiune cu câinii în mod controlat, să fie obişnuit cu lesa, mijloc de transport unde sunt foarte mulţi stimuli, magazine, trafic, animale, pisici. Se fac testele medicale, precum displazia la coate, la un an, şi dacă totul este normal, continuăm. Formarea unui câine de terapie sau câine ghid durează până la vârsta de doi ani. În cazul câinelui de terapie, ajunge la un centru, la un terapeut, care îl foloseşte”, a spus trainerul.

Deşi sunt costuri cu achiziţia şi creşterea câinilor, ei le sunt oferiţi gratuit nevăzătorilor. „Câinii oferiţi nevăzătorilor sunt gratuiţi. Îi ajută foarte mult, pentru că au reuşit să devină total independenţi. Acei tineri care au primit câini sunt la facultate sau au un job şi se descurcă singuri. Stau cu câinele, se deplasează cu câinele. Ar fi fain să fie business. Un nevăzător cum poate să plătească un 10 – 12 – 20.000 de euro cât e un câine ghid? Hai să zicem 10.000 de euro, cât ar fi la organizaţia noastră. Posibil din trei-patru câini în lucru să rămână unul şi toată invesiţia se duce. Din acest motiv e suma asta. Dar cum mergi spre Vest, preţul creşte. Chiar am auzit o sumă de acum 10 ani din Marea Britanie, unde a fost 70.000 de euro un câine. În Germania, Franţa era în jur de 30.000. Posibil cum cresc preţurile la toate, să crească. În Ungaria într-o vreme statul a subvenţionat o parte din cheltuielie, a fost un ajutor”, a afirmat Zoli. Trebuie avut în vedere şi faptul că patrupedul are o viaţă limitată şi poate fi folosit maximum 8-10 ani. În primii doi ani este în pregătire iar când devine bătrân, poate deveni un pericol pentru nevăzător. (…) O problemă este că statul român încă nu a reglementat formarea şi utilizarea câinilor, legislaţia fiind foarte generală. Astfel, câinele „absolvent” primeşte un certificat din partea asociaţiei, fără a fi nevoie de o recunoaştere din partea vreunei instituţii. (…De multe ori nevăzătorii au probleme cu accesul câinilor în unele magazine sau pe mijloace de transport şi de cele mai multe ori totul e la mica înţelegere. (…) Pe lângă câinii ghizi, Angel Dog pregăteşte şi câini de terapie. Beneficiarii unui centru cu copii cu diferite probleme de sănătate merg la sediul asociaţiei şi petrec timp cu câinii. (…) Asociaţia Angel Dog poate fi sprjinită cu sponsorizări de la firme şi din donaţia de pe impozitul pe venitul persoanelor fizice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here