Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

Muncitori români, exploatați de compatrioți în Norvegia. ITM Vrancea vine cu explicații și sfaturi

Din informațiile oferite de Ambasada României la Oslo, a rezultat că cetățeni români, aflați la muncă pe teritoriul Regatului Norvegiei, au devenit victime ale exploatării prin muncă și/sau ale unor înșelătorii financiare. Muncitorii români au fost fraudați chiar de către compatrioți, care, la adăpostul firmelor pe care le conduc, le-au sustras cartea de identitate bancară și au accesat credite foarte mari, la diferite instituții de credit din Norvegia, în numele și pentru angajatul lor. Mulți dintre lucrătorii români au rămas în continuare cu datorii de sute de mii de euro, sume pe care nu au posibilitatea să le achite. În timp ce plățile au ajuns către angajator, facturile și creanțele de colectare a datoriilor ajung la muncitorul imigrant.

Metodele folosite de fraudatori sunt: falsificarea foilor de salariu, falsificarea identității prin atribuirea de funcții de conducere în firmă sau, în cazuri mai elaborate, înființarea de firme în numele victimei. ″Facilitatorii″ solicită 20-30% din sumă, copii după pașaport, CNP norvegian și token bancar. Pe lângă suma stabilită de comun acord, fraudatorii ″împrumută″ alte sume considerabile fără știința, dar cu documentele păgubitului. Precizăm că persoanele fizice nu au dreptul să exercite activități de mediere a angajării cetățenilor români în strainătate iar agentului de plasare îi este interzis să perceapă tarif de mediere, comisioane sau alte taxe.

Un pliant informativ ce poate ajuta lucrătorii români care vor să desfășoare activitate în străinătate poate fi accesat AICI!

Botezatu Eliza, Inspector Șef

Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?