Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

O școală din Vrancea, încadrată în clasa I de risc seismic

Conducerile unităţilor de învăţământ au transmis că au 39 de clădiri încadrate în clasa de risc seismic I, care nu sunt utilizate toate în scop educaţional – doar 15 sunt folosite ca săli de clasă sau laboratoare iar şase au alte destinaţii, a precizat, marţi, Ministerul Educaţiei. „În luna septembrie 2022, în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR), 118 clădiri cu destinaţia învăţământ figurau ca fiind încadrate în clasa de risc seismic I. Precizăm că datele sunt introduse de la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ şi că în centralizarea din luna septembrie 2022 figurau clădiri care, în prezent, sunt fie în reabilitare, fie în conservare, nefiind folosite pentru activităţi didactice. În urma reactualizării datelor din SIIIR de către conducerile unităţilor de învăţământ, menţionăm că 39 de clădiri sunt încadrate în clasa de risc seismic I, din care doar 21 sunt în uz. Dintre aceste 21 de clădiri, 15 clădiri au destinaţia săli de clasă/laboratoare, iar 6 clădiri au alte destinaţii”, a afirmat sursa citată.

În lista unităţilor de învăţământ care au în uz câte o clădire încadrată în clasa I de risc seismic este inclusă și Şcoala Gimnazială „Angela Gheorghiu” Adjud, judeţul Vrancea. (…)

Ministerul Educaţiei mai precizează că a solicitat conducerilor inspectoratelor şcolare ca, împreună cu autorităţile locale, să identifice soluţii pentru relocarea preşcolarilor/elevilor care învaţă în clădiri clasificate ca având grad de risc seismic I şi care sunt în uz. „Şcolile şi instituţiile de învăţământ care prezintă risc crescut în caz de cutremur, potrivit expertizărilor realizate, vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare şi reabilitare printr-un program guvernamental ce va fi aprobat de Guvern. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a solicitat ca, pe lângă programele finanţate de la bugetul de stat, să fie avute în vedere proiectele susţinute din fonduri europene”, afirmă Ministerul Educaţiei. Ministerul Educaţiei, în parteneriat cu Banca Mondială, derulează deja un proiect în valoare de aproape 100 milioane euro, care are drept scop reabilitarea, consolidarea şi/sau construirea unor şcoli din zonele cu cel mai mare risc seismic din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?