Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

GALERIE FOTO: Echipele de robotică de la Cuza și Unirea, calificate la etapa națională a competiției FIRST Tech Challenge România

În perioada 12-15 februarie 2023, echipele de robotică din Focșani, AI Citizens de la Colegiului Național „Al.I. Cuza” și Brickbot de la Colegiul Național „Unirea”, au participat la faza regională a competiției de robotică BRD FIRST Tech Challenge (FTC) România, organizată de ONG-ul „Nație prin Educație‟. Această etapă s-a desfășurat la Univesitatea Politehnica din București, unde roboții Resin (AI Citizens) și Roby (Brickbot) au făcut impresie bună în fața juraților competiției.

Echipa AICitizens de la Colegiul „Cuza‟ Focșani se pregătește intens pentru etapa națională

Echipa AICitizens CNAIC este coordonată de profesorii Mihaela și Tiberiu Oprea. Echipa de la «Cuza» a fost formată din 15 membri plus 2 mentori. Majoritatea membrilor echipei sunt în clasa a VI-a, 3 în clasa a X-a și 2 în clasa a XI-a. Practic, din 15 membri, 11 erau la prima participare, iar ceilalți patru erau la a doua participare. Pregătirea a început încă de la începutul verii, când cei care sunt a XII-a acum le-au predat celor de-a VI-a, pe perioada verii, cursuri de proiectare 3D și de mecanică‟, spune prof. Tiberiu Oprea.

După începerea anului școlar, echipa s-a întâlnit tot la liceu vinerea înainte sau după cursuri, în funcție de programul fiecăruia, și sâmbăta, pregătindu-se intens pentru etapa regională a FIRST Tech Challenge România. Robotul Resin a fost gata în luna ianuarie a acestui an, când echipa de robotică a CNAIC Focșani a participat și la două turnee demonstrative. Echipa de robotică de la „Cuza‟ s-a întors acasă cu premiul „Safety Award‟. Această competiție, pe lângă faptul că este extrem de complexă, „necesită pe lângă construirea propriu-zisă a robotului, și dezvoltarea unor abilități de proiectare 3D, de printare 3D, de vorbit în public pentru că acolo au avut tot timpul interviuri cu juriul competiției‟, spune prof. Tiberiu Oprea.

Mentorii echipei AICitizens mai au un motiv de mândrie pe lângă premiul și calificarea la etapa națională. „Comentatorul acestei competiții este Doru Cătănescu, care face acest lucru de 7 ani. În cadrul competiției s-a făcut o preselecție astfel încât 6 copii să fie co-prezentatori alături de Doru Cătănescu. Printre cei selectați a fost și Irina Curcă care este în clasa a VI-a. Irina a comentat cele mai multe meciuri și inclusiv finala. Deși este în clasa a VI-a, iar ceilalți co-prezentatori au fost băieți de-a XI-a, a XII-a, Irina s-a decurcat foarte bine și am fost foarte mândri de prestația ei‟, mai adaugă prof. Tiberiu Oprea. În această perioadă, echipei AICitizens se pregătește pentru etapa națională, iar mentorii echipei își doresc „să avem o poziție mult mai bună în clasament‟.

Brickbot CNU

Formată din 11 membri, echipa de robotică Brickbot CNU este coordonată de profesorii Codruța Preda și Adrian Colin. „Majortatea membrilor sunt în clasa a XI-a, dar avem și voluntari de-a IX-a pentru că ne dorim să asigurăm o oarecare continuitate a echipei. Pregătirile pentru faza regională încep imediat ce se termină faza națională din sezonul anterior, ceea ce înseamnă că noi am început să ne facem planuri și să ne pregătim încă din luna mai a anului trecut.

Oficial, sezonul începe pe 10 septembrie. Atunci aflăm tema sezonului și putem să ne apucăm de robot propriu-zis. Pregătirea nu presupune doar construirea robotului, noi trebuie să organizăm și niște evenimente prin care să ne promovăm și avem tot felul de inițiative în comunitatea locală tocmai pentru a face știința și tehnica cunoscute‟, spune Alexandra Ciobotaru, liderul echipei Brickbot CNU.

Liderul echipei spune că „robotul nu e niciodată gata‟ pentru că apar mereu „lucruri de îmbunătățit la el‟. Însă „forma finală cu care ne-am prezentat la regională a fost gata cu două săptămâni înainte‟. Pentru membrii acestei echipe, emoțiile au fost constructive, jurații fiind impresionați de cât de bine au lucrat în echipă, cum s-au exprimat și cum au știut să-și scoată în evidență calitățile. Pentru etapa națională, care va avea loc în perioada 19-22 aprilie 2023, tot la București, robotul Roby va avea nevoie de „câteva îmbunătățiri‟.

Pentru faza națională, nu ne obligă nimeni să facem ceva total diferit. Trebuie să îmbunătățim unele aspecte pe care le-am observat ca nefiind corespunzătoare la faza regională, însă, de principiu, rămâne același robot. Am reușit să ne califiăm la națională pe locul 9 în clasament cu premiul «Innovate». Acest premiu este acordat unei echipe care gândește imaginativ, care are creativitate și inventivitatea. Este un premiu dat de jurați (ingineri, mecanici) care observă că am găsit cea mai inovativă soluție la problema impusă de sezon, ceva «out of the box» legat de design și nu numai. Suntem mândri de ce am realizat, până unde am ajuns și avem perspective destul de optimiste și cu privire la faza națională‟, mai adaugă eleva.

La etapa națională a competiției FIRST Tech Challenge România din acest an s-au calificat 40 de echipe. Felicităm ambele echipe de robotică din Focșani și le dorim succes elevilor la competițiile viitoare!

Cele două echipe de robotică din Focșani, felicitate de primarul Misăilă

Zilele trecute, primarul Cristi Valentin Misăilă a postat un mesaj pe pagina de Facebook prin care-i felicită pe elevi: „Felicitări membrilor echipelor Brickbot de la Colegiul Național «Unirea» și AICitizens a Colegiului Național «Al.I. Cuza» care au trecut de faza regională a competiției FIRST Tech Challenge România, organizată la Universitatea Politehnica din București, și s-au calificat la etapa națională! Echipa Brickbot a obținut premiul Innovate Award, iar echipa AICitizens a primit premiul Safety Award. Echipa Brickbot este formată din elevi ai Colegiului Național «Unirea», înscriși la programul de pregătire din domeniul roboticii, organizat în cadrul Centrului de Excelență. Competiția are un format complex și, în timp, a devenit un campionat foarte puternic, la care participă și echipe din străinătate. Suntem mândri de voi și cred că rezultatele pe care le veți obține la competițiile viitoare ne vor demonstra că sunteți printre cei mai buni din acest domeniu. În calitate de Primar al Municipiului Focșani, am sprijinit și voi continua să susțin participarea elevilor noștri la aceste concursuri deoarece consider că este de datoria noastră să încurajăm și să promovăm excelența în educație. Însă aceste competiții reprezintă mai mult decât un premiu, înseamnă pasiune, muncă și perseverență pentru obținerea rezultatelor‟.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?