Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Doar doi asistenți medicali din Vrancea s-au oferit voluntari pentru a ajuta victimele din Turcia

Au trecut aproximativ două săptămâni de la producerea cutremurelor catastrofale din Turcia și Siria, soldate cu zeci de mii de morți și sute de mii de răniți. În urma acestui dezastru, mai multe țări, printre care și România, au trimis echipe de salvatori și ajutoare în zonele afectate. Pe 6 februarie 2023, pe site-ul Ministerului Sănătății a fost publicat un comunicat de presă prin care se anunța faptul că: „Ministerul Sănătății, împreună cu Universitățile de Medicină și Farmacie mobilizează profesioniștii din sănătate care doresc să ajute ca voluntari în constituirea unor echipe medicale care să fie disponibile pentru deplasare în zonele afectate‟.

Am vrut să aflăm câți medici, respectiv asistenți medicali din Vrancea s-au înscris ca voluntari pentru ajutorarea răniților din Turcia și completarea echipelor medicale prezente la fața locului, așa că am trimis o solicitare la Ministerul Sănătății. Iată ce am aflat: „ca urmare a apelului lansat de Ministerul Sănătății către personalul medical de a se înscrie ca voluntari pentru acordarea asistenței medicale victimelor cutremurelor catastrofale din Turcia și completarea echipelor medicale prezente la fața locului, la data de 15.02.2023, s-a înregistrat un număr de 1.020 de formulare completate de cadrele medicale. Din județul Vrancea sunt înregistrați 2 asistenți medicali‟.

Citat de Agerpres, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a precizat marți, 14 februarie a.c., că procesul de înscriere a medicilor și asistenților medicali pe lista voluntarilor care vor să ajute răniții din Turcia va fi sistat, având în vedere că până în prezent nu au fost primite solicitări din partea autorităților turce. Nu cred că va fi necesar în continuare procesul ăsta de înrolare, îl vom opri, dar potenţialul de deplasare există, pe de o parte, iar, pe de altă parte, am făcut şi o inventariere a posibilităţii de a interna pacienţi cu politraumă în spitalele din România. Am primit de la colegii noştri de la spitalele de urgenţă din Bucureşti – câteva zeci pe persoane care sunt politraumatizate pot fi tratate în România. Depinde de solicitarea autorităţilor turce. Nu am avut solicitări‟, a spus Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, prima echipă RO-USAR, care a participat la misiuni de căutare-salvare în Turcia, în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8, care a avut loc pe 6 februarie în această ţară, a revenit miercuri noapte în România. Echipa este formată din 55 de pompieri militari medici şi asistenţi SMURD, voluntari ai organizaţiilor neguvernamentale. Ceilalţi 59 de colegi ai acestora vor reveni, de asemenea, în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?